Cunoscut si sub denumirea de descoperit de cont, un overdraft este un imprumut acordat unui client al bancii pe un card de debit pe care acesta isi incaseaza salariul sau pensia. De obicei, se realizeaza dupa un acord prestabilit intre banca si angajator, este echivalentul mai multor remuneratii lunare si se calculeaza in functie de venituri, gradul de risc si politica bancii. Care sunt dobanzile practicate de marile banci la descoperitul de cont.

Pe langa avantajul de a avea acces la bani repede, usor, in doar cateva zile si cu un minim de documente, overdraftul prezinta si anumite inconveniente, cum ar fi comisionul unic pentru prestarea serviciilor sau dobanzile, care adesea sunt destul de mari si drept urmare, ajungi sa platesti pentru un decoperit de cont o dobanda mai mare decat pentru un credit de nevoi personale, insa mult mai mica decat pentru un card de cumparaturi.

Cum functioneaza?

In momentul in care ti-ai epuizat resursele de pe cardul de debit, dar ai nevoie de bani, apelezi la descoperitul de cont, linia de credit atasata cardului de salariu. Pentru suma retrasa din total plafonului de overdraft, platesti dobanda aferenta numarului de zile in care ai avut suma descoperita de pe card.

De exemplu, daca timp de o luna "ai intrat in overdraft" cu 2.000 de lei, la un DAE de 12% o sa platesti o dobanda de 20 de lei pentru respectiva luna. Cu cat intarzii sa-ti platesti overdraftul, cu atat se acumuleaza dobanda.

Wall-Street.ro va prezinta care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la descoperirea de cont, ce comisioane percep acestea si de ce documente ai nevoie.

Sursa foto: love work 51/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri