Doar "pretul conteaza" la RCA?

Doar "pretul conteaza" la RCA?

Are sens sa imi aleg compania de asigurari care imi va emite polita RCA? Specialistii Safety Broker, consultati de Wall-Street.ro, spun ca "da"!

Are sens sa imi aleg un "bun platnic" deoarece s-ar putea modifica legea care reglementeaza polita RCA, fiind numeroase initiative in ultimul an, astfel incat desi nu sunt vinovat (nu polita mea va fi cea activata) despagubirea sa fie platita de asiguratorul meu de RCA care isi va recupera banii de la asiguratorul vehiculului vinovat de producerea daunei.

Sursa foto: Juergen Faelchle / Shutterstock

Stiai ca istoricul de Bonus-Malus se "mosteneste"?

Stiai ca istoricul de Bonus-Malus se "mosteneste"?

Ai cumparat o masina noua? Dupa ce o vinzi pe cea veche, in baza adeverintei de istoric de dauna emisa de asiguratorul masinii vechi poti solicita modificarea clasei de Bonus-Malus la asiguratorul masinii noi ceea ce poate insemna o reducere destul de consistenta (restituire de prima de asigurare) de pana la 30-40%.

Daca la persoanele fizice aceasta informatie este mai frecventa (drept dovada solicitarile mai numeroase catre asiguratori) persoanele juridice inca nu utilizeaza aceasta facilitate, arata specialistii Safety Broker.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Completeaza RCA-ul cu datele corecte

Completeaza RCA-ul cu datele corecte

De multe ori ne sunt furnizate datele de pe vechea asigurare RCA si s-a intamplat ca acestea sa fie eronate, iar o greseala se poate propaga din RCA in RCA in felul acesta. De aceea e bine sa verifici mereu datele din RCA cu cele din actele masinii. O eroare in datele importante (CNP/CUI, judet, localitate, serie sasiu, cilindree, puterea maxima, masa totala, numar locuri) din RCA iti pot aduce probleme in caz de dauna, potrivit RCAPedia.

Sursa foto: Gajus / Shutterstock

Daca ma stabilesc in strainatate pot obtine reduceri de tarif la RCA?

Daca ma stabilesc in strainatate pot obtine reduceri de tarif la RCA?

Da. In mod relativ similar cu achizitionarea unui vehicul nou in Romania se poate proceda si daca ma mut in alta tara din Uniunea Europeana si-mi achizitionez acolo o masina, spun specialistii Safety Broker. La calculul primei de asigurare conteaza istoricul de dauna (dovedit cu adeverinta) de la asiguratorul meu de RCA.

Sursa foto: Anneka / Shutterstock

Ce se intampla cu polita de asigurare RCA daca vind masina?

Ce se intampla cu polita de asigurare RCA daca vind masina?

Daca nu au fost daune si nu s-au platit despagubiri se solicita restituirea primelor de asigurare pentru perioada ramasa (nefolosita) din polita, iar restituirea banilor se va face proportional cu perioada de timp ramasa (se vor lua in considerare numai lunile intregi ramase din asigurare nu si fractiunile de luna, spun reprezentantii Safety Broker.

De exemplu, daca au mai ramas cinci luni si doua saptamani pana la expirarea politei voi primi banii cuveniti pe ultimile cinci luni din asigurare. In mod obligatoriu se vor prezenta documentele de instrainare / radiere.

Sursa foto: nito / Shutterstock

Am cumparat asigurare RCA de o luna, dar nu apar in CEDAM

Am cumparat asigurare RCA de o luna, dar nu apar in CEDAM

Introducerea datelor fiecarui asigurat in baza de date CEDAM depinde de timpul de raportare al asiguratorul tau. Se poate intampla insa atunci cand incheiem polita "in vederea inmatricularii" si nu avem numarul de vehicul inscris in polita.

Cautarea in CEDAM da rezultate dupa seria de sasiu, dar nu si pe numarul de inmatriculare. Vom merge la asigurator cu o copie a certificatului de inmatriculare si polita si vom solicita un duplicat cu numarul de inmatriculare al vehiculului. Dupa aceea, in maxim dua saptamani, informatiile complete ar trebui sa se regaseasca in CEDAM. Este bine sa parcurgem acesti pasi mai ales daca vrem sa iesim din tara cu autovehiculul, potrivit Safety Broker.

Sursa foto: 360b / Shutterstock

Pot face o asigurare RCA care sa intre in vigoare de astazi?

Pot face o asigurare RCA care sa intre in vigoare de astazi?

Nu putem incheia o asigurare RCA cu data de intrare in valabilitate de astazi pentru ca nu permit asiguratorii, iar motivul este ca daca azi ai avut deja o dauna si vrei doar sa aiba cine sa despagubeasca in locul tau. Cel mai bine este sa iti planifici din timp cumpararea asigurarii.

Singura situatie cand se poate emite cu data in curs este atunci cand asigurarea este emisa pentru o masina ce se inmatriculeaza, potrivit RCAPedia.

Sursa foto: loraks / Shutterstock

Sursa foto: AXL / Shutterstock