Pentru romanii care muncesc in strainatate si vor sa trimita bani in Romania exista mai multe posibilitati de plata, cele mai utilizate fiind prin mandat postal, transfer rapid sau transfer bancar. Comisioanele percepute pentru fiecare operatiune in parte difera de la caz la caz sau de la tara la tara. Va prezentam mai jos care sunt principalele companii de transferuri rapide si ce comisioane percep acestea in cazul unor remiteri de 1.000 de euro.


Transfer de bani din Spania Transfer de bani din Italia Transfer de bani din Germania
Western Union 4,2% - 42 euro 4,2% - 42 euro 4,2% - 42 euro
MoneyGram 4,39% - 43,90 euro 4% - 40 euro* 3,2% - 32 euro
Transfer Rapid 4,7% - 47 euro 4,7% - 47 euro 4,7% - 47 euro
Meridiana 5% - 50 euro 2,3% - 23 euro** 5% - 50 euro

*Comisionul este calculat pentru suma maxima ce poate fi trimisa din Italia: 999,99 euro

**Comisionul este calculat pentru suma maxima ce poate fi trimisa din Italia: 970 euro

Western Union

Serviciul de transfer rapid Western Union are parteneriat cu Posta Romana, dar si cu mai multe banci din Romania, printre care Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen Bank, Angelo Costa, Banca Comerciala Carpatica, BRD, Piraeus Bank. Comisioanele percepute de acest serviciu sunt aceleasi la orice partener din Romania si sunt platite de expeditor. Acestea variaza in functie de valoarea tranzactiei, crescand odata cu suma trimisa. Astfel, pentru un transfer intre 750 si 1.000 euro se percepe un comision de 4,2%, iar pentru unul cu o valoarea cuprinsa intre 1.001 si 1.250, comisionul este de 4,8%.

In ceea ce priveste sumele maxime ce pot fi tranzactionate prin acest serviciu, acestea difera in functie de partenerul din Romania. Astfel, in cadrul Bancpost, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Angelo Costa si Banca Carpatica se pot primi cel mult 10.000 dolari sau echivalentul acestora in euro, in timp ce la BRD sau la Posta Romana se pot elibera 9.500 dolari, respectiv 5.000 dolari.

MoneyGram

Ca si in cazul Western Union, comisioanele sunt suportate de expeditorul sumei de bani. In cadrul MoneyGram, comisioanele difera atat in functie de suma tranzactionata, cat si de tara de expediere. Suma maxima ce poate fi transferata prin MoneyGram catre Romania este de 7.000 de euro. Din Spania se pot trimite maxim 3.000 euro, iar din Germania 7.000 euro, in timp ce din Italia se pot trimite cel mult 999,99 euro.

Transfer Rapid

Compania de transfer rapid are ca principal partener CEC Bank si permite transferul catre mai multe tari din Europa, precum Spania, Italia, Germania, dar si din afara Europei, precum Uruguay. Potrivit oficialilor bancii, comisioanele percepute pentru tarile din aceasta analiza sunt de 4,7%, insa, in general, clientii isi pot negocia taxele in functie de suma trimisa si tara de destinatie.

Meridiana

Partenerii serviciului de transfer de bani Meridiana sunt Transfer Rapid - CEC Bank, UniCredit Bank sau Posta Atlassib. Tarile in care acest serviciu este activ sunt Italia, Germania, Spania, Franta, Olanda, Portugalia, Olanda, Belgia, Malta, Grecia si Republica Moldova. Transferul maxim difera in functie de locatia de expediere, in cazul Italiei, de exemplu, se pot trimite cel mult 9.700 euro. Meridiana permite transferul de bani atat in locatiile partenere, cat si prin transfer bancar in bancile partenere si in cadrul carora se percep comisioane mai mici decat in agentii.

Sursa foto: Funny Solution Studio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri