Scaderea puternica a dobanzilor oferite de banci pentru depozite sau in unele cazuri chiar taxarea banilor depusi in banca, il fac pe miliaradul Warren Buffett sa afirme ca in prezent “salteaua” ar putea sa reprezinte o alternativa mai buna.

Potrivit unei analize wall-street.ro si romanii care constituie depozite la termen de la ghiseu, fara sa isi incaseze salariul la respectiva banca, ajung sa piarda bani in decursul unui an.

Situatia in care banii din banca valoreaza mai putin decat banii pe care ii ai in mana… ar putea sa duca la o schimbare comportamentala. Suntem intr-o alta lume. Daca ai multi bani in euro, asa cum avem noi… ti-ar fi mai bine sa ii pastrezi la saltea decat in banca – Warren Buffett

Presedinte companiei de investitii Berkshire Hathaway a declarat pentru CNBC ca politicile de reducere a dobanzilor desfasurate de bancile centrale din toata lumea reprezinta “un film fascinant de vazut”, adaugand totodata ca nu incearca sa faca bani pe seama schimbarilor de politica monetara.

“Avem aproape 60 mld. de dolari investiti la o dobanda de 0,25% sau chiar mai putin. Cu o dobanda de 1% la acei 60 de miliarde am face 600 mil. dolari pe an. 3 sau 4% ar reprezenta cateva miliarde pentru noi”, a mai adaugat Warren Buffett.

Programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene a impins dobanzile din Europa la minime istorice, iar in unele cazuri bancile au ajuns chiar sa taxeze deponentii pentru depozite, dobanzile fiind negative.

In Romania, dobanda cheie stabilita de BNR este de 1,75%, in vreme ce marile banci ofera bonificatii anuale in medie de 1,2% pentru depozitele in lei si de 0,4% pentru depozitele in euro.

Sursa foto: Flickr / Stuart Isett

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri