CEC Bank, o banca cu prezenta masiva in mediul rural, a acordat peste 30.000 de credite de finantare a proiectelor europene, valoarea imprumuturilor ridicandu-se la 1,5 miliarde de euro, a spus presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, precizand in acelasi timp ca agricultura se dezvolta puternic in unele regiuni, iar "capsunarii" incep afaceri frumoase cu experienta dobandita in strainatate.

"Am 44 de ani de cand lucrez, dar in viata mea nu am vazut atatea terenuri pe care se planteaza capsuni cu o anumita tehnica, care la noi nu exista. Oamenii vin de acolo (din strainatate - n.r.) si, chiar daca au avut o munca grea, care le-a si dat numele la un anumit moment dat, se intorc cu idei si solutii pe care le aplica in Romania. Noi ca banca vrem sa fim acolo si sa ii ajutam", a declarat Ghetea, intr-un interviu acordat la Profesionistii in Banking.

Bancherul sesizeaza ca sunt zone rurale in care se intampla foarte multe lucruri bune, in care agricultura si procesarea in domeniul alimentar se dezvolta tot mai mult. "Incepe sa se faca o agricultura intensiva si sa se inchida lantul productie primara-prelucrare-obtinerea productiei finite. Mai sunt insa zone in care satele sunt depopulate, pentru ca oamenii au plecat la munca in Italia sau Spania. Dar avem speranta ca aceste sate se vor repopula intr-o zi. Unii dintre ei se vor intoarce si cu economiile pe care le-au facut acolo vor incepe o activitate", declara optimist seful CEC Bank.

Potrivit lui Ghetea, CEC Bank este prezenta in peste 500 de comune si in circa 300 de orase din 329.

"Nu ma refer numai la Cluj, Brasov, Timisoara, ci si la Calarasi, Urziceni sau la orasul Babeni. Sunt multe orase care intr-o definitie stricta a Uniunii Europene sunt incluse in zona rurala (localitatile pana in 50.000 de locuitori). Este o zona pe care nu ne dorim sa pierdem teren, pentru ca suntem probabil printre putinele banci care au o reprezentare rurala", afirma bancherul.

Am cochetat mult si cu locul I (pe segmentul fondurilor europene - n.r.), dar acum suntem undeva in urma BCR, cu un avans confortabil fata de banca numarul trei.

In plus, el puncteaza rolul important al bancilor din mediul rural in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, pentru ca solicitantii primesc cateva puncte in plus in dosarul de proiect daca dovedesc ca exista o banca in sat.

De cand a intrat pe zona fondurilor europene, CEC Bank a dat peste 30.000 de credite pentru proiectele de accesare a fondurilor europene, cu finantari de circa 1,5 miliarde de euro, iar grant-ul aferent acestor proiecte (banii gratis de la UE - n.r.) ajungand astfel la 3 miliarde de euro.

Ghetea precizeaza ca misiunea CEC Bank nu s-a schimbat de la inceputul proiectului de transformare a Casei de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala, prioritatile strategice fiind finantarea IMM-urilor, a agriculturii, administratiei publice si a proiectelor ce presupun accesarea de fonduri europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri