Preavizul de mutare si rezilierea

Preavizul de mutare si rezilierea

Pentru ambele parti ale contractului de inchiriere este importanta existenta unei clauze cu privire la preavizul de eliberare a proprietatii in cauza. Trebuie mentionata clar, de asemenea, perioada de previz in contract, in care chiriasul actual ar avea timp sa caute o noua locuinta, iar proprietarul nu ramane cu locuinta neocupata si, implicit, fara venituri din chirie.

Specialistii arata ca, de regula, contractele de inchiriere nu sunt duse la termen de chirias, dar exista si cazuri in care proprietarul poate solicita rezilierea contractului, de exemplu, in baza intentiei de vanzare. De asemenea, neplata chiriei timp mai multe luni sau a utilitatilor din culpa chiriasului poate stimula proprietarul sa solicite incetarea unilaterala a contractului.

Sursa foto: Nisakorn Neera / Shutterstock

Relatia cu proprietarul

Relatia cu proprietarul

Daca te-ai mutat in chirie nu inseamna ca proprietarul trebuie sa iti faca vizite regulat si inopinate. Ca proprietar, este normal sa doresti sa stii pe cine lasi in casa, dar nu trebuie sa depaseasca limitele vietii private. Dar, este si vina chiriasului. Deseori, din dorinta de a plati cat mai putin pe chirie, unii chiriasi accepta propunerea proprietarului de a nu semna un contract si de a se baza doar pe un acord verbal, mai ales daca vorbim de relatii de rudenie. Dar, relatia dintre chirias si proprietar poate deveni oricand incordata, iar primul sa regrete decizia.

De aceea, poate cea mai importanta clauza intr-un contract de inchiriere a unei locuinte ar trebui sa reprezinte relatia cu proprietarul. Spre exemplu, proprietarul poate veni in vizita doar o data pe luna, intr-o zi anuntata cu cel putin 24 de ore inainte.

Sursa foto: Capricorn Studio / Shutterstock

Clauza de inventar

Clauza de inventar

De obicei, la semnarea contractului de inchiriere se poate incheia si un act aditional, in care sunt enumerate si inventariate piesele de mobilier din locuinta, obiecte sanitare, precum si starea de utilizare in care se afla si orice altceva ce partile se pun de acord sa mentioneze.

Astfel, proprietarul este asigurat in cazul in care, la finalul perioadei de inchiriere, mobila sau amenajarile din apartament au fost deterioarate este depsagubit, iar chiriasul, la randul sau, este sigur ca nu plateste pentru daune inventate.

Sursa foto: Zastolskiy Victor / Shutterstock

Personalizarea spatiului inchiriat si animale de companie

Personalizarea spatiului inchiriat si animale de companie

Pentru a evita surprize din partea proprietarului, dar a lasa totodata posibilitatea de a isi personaliza spatiul de locuit, conditiile in care un chirias poate aduce modificari in proprietate pentru bunastarea sa ulterioara ar trebui prevazute in contract.

De asemenea, un capitol ar trebui dedicat animalelor de companie, aspect ce trebuie intotdeauna agreat cu proprietarul, apreciaza specialistii Imobiliare.ro. Sunt destule anunturi care au in continut specificat clar mesajul "Fara animale de casa", asa ca subiectul este sensibil.

Sursa foto: Patryk Kosmider / Shutterstock

Conditiile restituirii garantiei

Conditiile restituirii garantiei

In Romania, plata unei garantii, la momentul inchirierii unei locuinte, in valoarea egala cu plata chiriei pana la trei luni in avans a devenit o practica frecventa la cererea proprietarului, cel putin in marile orase, chiar si pentru cele mai ieftine proprietati, arata Imobiliare.ro. Desi poate fi considerata un abuz, asa-zisa garantie ar avea scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de chirias (prin stricaciuni aduse imobilului sau neplata cheltuielilor curente).

Pentru a te asigura ca la momentul parasirii locuintei iti vei primi banii inapoi, valoarea garantiei achitate la inceput si conditiile restituirii acesteia trebuie stipulate expres in contract. La modul ideal, aici ar trebui precizat cat mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acesti bani.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Cui ii revine responsabilitatea taxelor

Cui ii revine responsabilitatea taxelor

In special in blocurile vechi, unde deseori ar fi nevoie de reparatii care tin de imobil (scurgere, canalizare, zugravitul scarii, reparatii la acoperis s.a.m.d.), dar si in blocurile noi unde sunt taxe precum intretinerea spatiului verde sau pentru servicii de curatenie, se ridica intrebarea cu privire la cine dintre proprietar sau chirias trebuie sa suporte aceste cheltuieli.

De regula, acestea sunt in responsabilitatea proprietarului de locuinta, fiind independente de locuitul efectiv in proprietate, insa siguranta este data atunci cand acest aspect este prevazut in contractul de inchiriere, arata specialistii Imobiliare.ro.

Sursa foto: gualtiero boffi / Shutterstock

Conditiile modificarii chiriei

Conditiile modificarii chiriei

Potrivit Imobiliare.ro, un avantaj important al existentei unui contract incheiat intre chirias si proprietar ar fi faptul ca acesta din urma nu va putea sa majoreze chiria fara drept de apel, de pe o zi pe alta. Astfel, daca proprietarul dorește sa faca o asemenea schimbare, va trebui ca, mai intai, sa ajunga la un acord in aceasta privinta cu chiriasul, ceea ce implica si dreptul acestuia de a se opune. Ulterior, modificarea va putea intra in vigoare prin semnarea unui act aditional.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock