Atunci cand ai un salariu care abia iti acopera cheltuielile lunare, ideea economisirii poate parea inutila. De ce ar incerca cineva sa puna deoparte doar 50 de euro pe luna? Cat ai ajunge sa ai la pensie daca ai economisi o asemenea suma timp de 20 de ani sau chiar mai mult?

Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au trasat patru pasi pe cat de simpli, pe atat de importanti pentru castigarea independentei financiare.

Economiseste minim 10% din veniturile tale si investeste-le intelept

Daca nu economisesti in timpul cat esti activ in cariera profesionala sau incepi mai tarziu, sunt sanse sa te pensionezi sarac. Sa economisesti o parte din salariul lunar o suma fixa te poate ajuta sa acumulezi bani pentru viitor.

“Cheia este sa investesti constant, chiar daca este vorba de o suma mica. Sa incepi cu 50 de euro pe luna poate genera rezultate bune pe termen lung, atat timp cat banii sunt alocati intelept si li se permite sa creasca prin intermediul diverselor instrumente financiare”, spun reprezentantii Bursei.

In medie, oamenii au nevoie de doar 75% din venitul dinaintea pensionarii pentru a-si mentine standardele de viata atunci cand vor fi la pensie. Asta inseamna ca trebuie sa economisesti constant aproximativ 10% din venitul tau pe durata anilor de munca.

Cu cat astepti mai mult, cu atat va fi mai greu. Cu fiecare deceniu in care nu economisesti, suma pe care trebuie sa o pui deoparte pentru indeplinirea obiectivelor la pensionare aproape se dubleaza. Spre exemplu, daca incepi sa economisesti constant de la 20 de ani, cel mai probabil va fi suficient sa pui deoparte 5% din salariu in fiecare luna. In schimb, daca incepi sa economisesti de la 30 de ani, suma necesara ar trebui sa reprezinte 10% din salariu.

In tabelul de mai jos este evidentiata evolutia unui portofoliu de economii teoretic, intr-un interval de 25 de ani si avand in vedere o dobanda (randament) medie de 6% pe an.

Depunere lunara 3 ani 5 ani 10 ani 15 ani 20 ani 25 ani
50 euro 1.966 3.488 8.194 14.541 23.102 34.648
100 euro 3.934 6.977 16.388 29.082 46.204 69.299
250 euro 9.834 17.443 40.970 72.705 115.510 173.249

Avand in vedere actualul context economic global, randamente de 6% pe an sunt destul de greu de obtinut pentru o persoana obisnuita in 2016. Totusi, avand in vedere si evolutia pe termen lung a altor instrumente financiare si vehicule de investitii, precum fondurile mutuale, fondurile de pensii, actiunile, si dividendele generate de acestea, cifra de 6% devine o tinta rezonabila de atins pe termen lung.

O estimare facuta intr-un raport de anul acesta al cunoscutei banci americane Bank of New York Mellon, arata ca bursele mature, precum cele din SUA, ar urma sa genereze castiguri de 7% in urmatorii 10 ani, in vreme ce in pietele emergente randamentele ar urma sa atinga 8,9%.

Cheltuieste mai putin decat castigi

Aceasta maxima poate parea evidenta, insa numeroase persoane au dificultati in aplicarea sa. Daca cheltuiesti mai mult decat castigi, nu vei reusi niciodata sa devii independent financiar. Cu cat incepi sa aplici mai repede aceasta regula in viata ta, cu atat mai bine, insa niciodata nu este prea tarziu pentru a economisi.

Creeaza-ti un plan de investitii si permite investitiilor tale sa creasca

Asa cum spunea si Winston Churchill, “daca esuezi in planificare, iti planifici sa esuezi”. Daca vrei sa iti indeplinesti obiectivele investitionale, oricare ar fi acestea, este foarte important sa iti creezi un plan de investitie. Apoi, trebuie sa iti urmezi planul si doar sa il adaptezi atunci cand apar schimbari semnificative ale factorilor de baza. In mod ideal, lasa investitia in pace si lasa dobanda compusa (despre care vom vorbi mai jos) sa lucreze.

Intelege de ce este important sa investesti regulat si ce este dobanda compusa

Unul dintre primele sfaturi pe care orice consultant financiar il va da unei persoane obisnuite va fi acela de a economisi in mod regulat. De ce este important acest lucru? Datorita dobanzii compuse. Ce inseamna de fapt acest termen? Pe scurt, este vorba de “o dobanda la dobanda”. De exemplu, orice depozit bancar genereaza o dobanda. Reinvestirea acesteia aduce castiguri neasteptat de mari de-a lungul unor perioade lungi de timp.

Daca investesti chiar si o suma mica de bani intr-un activ a carui valoare creste in timp, si apoi reinvestesti castigul din investitia ta (doband la depozit, chiria incasata pentru o investitie imobiliara, sau dividendele de la compania care unde esti actionar), dobanda compusa va amplifica puternic castigurile finale pe care le vei inregistra.

Dobanda compusa era considerata de Albert Einstein ca fiind a opta minune a lumii. Cunoscutul fizician obisnuia sa spuna ca aceia care o inteleg, castiga, iar cei care nu o inteleg, platesc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri