In mod normal, suma de bani cheltuita va fi dictata de cat de mult castigam. La un salariu mediu de 2.000 de lei pe luna, care ar creste anual cu 5%, in 45 de ani de perioada de activitate pe piata fortei de munca suma totala castigata ajunge la aproape 4 milioane de lei (circa 900.000 de euro) pana la pensionare. Intrebarea este: cat de mult din acesti bani ai economisit.

Privind la aceasta suma, de-a lungul perioadei mentionate, o viata, pare intr-adevar, uriasa. Sa vedem pe ce anume au fost cheltuiti (risipiti) o parte din acesti bani.

Cat ne costa masa de pranz

Cat ne costa masa de pranz

In Romania, varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, iar un an are, de regula, ceva mai mult de 250 de zile lucratoare, daca scadem sambetele, duminicile si sarbatorile legale. Ca urmare, un angajat obisnuit va cheltui in medie in jur de 170.000 de lei, in cei 45 de ani de cariera, daca intra pe piata fortei de munca la 20 de ani. La calcul am considerat ca un angajat cheltuie 15 lei, in fiecare zi lucratoare pe masa de pranz.

Chiar daca iti cumperi doar un covrig pe zi, de 2 lei bucata, la masa de pranz, poate ca ti-ai mai luat si o cafea dimineata in drum spre locul de munca si o gustare dupa-amiaza. Daca ai cheltui doar jumatate din aceasta suma ai economisi pana la 90.000 lei in perioada activa.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Cati bani inghite masina

Cati bani inghite masina

In industria de asigurari se spune ca romanii au mai multa grija de masina decat de propria viata. Masina reprezinta, pana la urma, libertate de miscare, iar in anumite cazuri, chiar este considerata o "extensie" a noastra. Daca detii o masina, in medie, te va costa aproximativ 200.000 de lei, in timpul vietii. Si asta nu include pretul initial al masinii.

Soferii din Romania prefera motoarele pe motorina si, potrivit unei statistici din 2010, conduc in medie 10.000 de kilometri pe an. Pe aceasta distanta si la un consum mediu de 8 litri pe suta de kilometri, rezervorul unei Dacii Logan inghite anual minim 4.000 de lei, la care se adauga costul anual cu asigurarea obligatorie, in jur de 100 de euro, si impozitul datorat. Astfel, devine evident ca daca ai conduce ceva mai putin, economiile tale pot creste serios.

Sursa foto: evp82 / Shutterstock

Produsele de infrumusetare, o avere

Produsele de infrumusetare, o avere

In particular, femeile chetuie cel mai mult pe astfel de produse. Pasiunea femeilor pentru cosmeticele necesare se ridica la circa 500 lei, iar perioada de inlocuire a acestor produse este de aproximativ 3 luni. Astfel, rezulta un cost anual de 2.000 de lei, platit pentru cosmetice.

Conform unei analize realizate de catre SOLE, cele mai frecvente trei produse ce se gasesc in cosul de cumparaturi de cosmetice sunt fondul de ten, un ruj si un produs pentru ochi, cel mai adesea fiind vorba de un rimel. Preturile produselor cosmetice ar putea insa sa te socheze. De aceea, foarte multe dintre aceste produse au atasate elemente de securitate individuale. Ca urmare, in perioada activa femeile cheltuie in medie pana la 90.000 de lei pentru cosmetice.

Sursa foto: Robert Kneschke / Shutterstock

Cati bani aruncam pe shopping

Cati bani aruncam pe shopping

Si la acest capitol, femeile sunt mult mai cheltuitoare decat barbatii. Un studiu din 2014, arata ca acestea cumpara de pe Internet din ce in ce mai multe haine sau accesorii, facand din asta mai degraba o activitate de relaxare, decat o necesitate in adevaratul sens al cuvantului. In medie, femeile aloca 100 de lei pentru fiecare achizitie, de pana la trei ori pe luna, si prefera ca aceasta activitate sa fie facuta in a doua parte a zilei.

In total, pe perioada activa, costul cu imbracamintea cumparata depaseste 160.000 lei. De regula, femeile au nevoie de haine noi pentru orice eveniment, de la pantofi si pana la bratari. Imaginati-va cat de mult ati economisi daca s-ar reduce acest cost cu 30%.

Sursa foto: Syda Productions / Shutterstock

Dependenta de alcool si tutun

Dependenta de alcool si tutun

Fumatorii sunt constienti de obicei de impactul financiar pe care il are acest viciu asupra bugetului familiei, dar de cele mai multe ori acest lucru nu cantareste asa mult incat sa ii determine sa renunte la fumat. O analiza Wall-Street.ro arata ca, intr-o luna, un fost fumator care cumpara un pachet pe zi ar economisi circa 450 de lei, daca s-ar lasa de tigari.

Am presupus ca un fumator cumpara in medie un pachet de tigari pe zi, la un pret de circa 15 lei (nu am luat in calcul scumpirea de la inceputul fiecarui an). Astfel, economiile in perioada activa s-ar ridica la peste 240.000 de lei. De asemenea, si in cazul alcoolului ni se spune despre efectele adverse pe care le-am putea resimti pe termen lung si, totusi, continuam sa consumam alcool, iar de cele mai multe ori impreuna cu tigarile.

Un roman a cheltuit, in medie, 7,4 lei lunar pe bauturi alcoolice, anul trecut. Asta inseamna aproximativ un consum de 1,454 litri de alcool, berea fiind cea mai apreciata, potrivit INS. Un calcul simplu arata ca in perioada activa, un roman, consuma, in medie, alcool in valoare de pana la 4.000 lei. In concluzie, mult, ieftin si de proasta calitate.

Sursa foto: Kzenon / Shutterstock

Sursa foto: luxorphoto / Shutterstock