Taxe, datorii sau economisire. Trei termeni financiari care influenteaza puternic viata romanilor.

Indiferent de situatie, trebuie sa iti platesti taxele

Indiferent de situatie, trebuie sa iti platesti taxele

Pentru unii oameni faptul ca trebuie sa plateasca impozite si taxe constituie o povara. "Statul te jupoaie" sau "La cat de mari sunt taxele astazi, nu ai cum sa faci profit decat daca furi" spun deseori acestia. Bineinteles, fiscalitatea excesiva sufoca initiativa privata in economie, dar majoritatea acelor oameni care se plang ar prefera sa nu dea nimic inapoi comunitatii, cu ajutorul careia si-a dezvoltat afacerea.

Sa fii dator statului nu reprezinta un lucru bun. Decat sa incerci prin orice mijloace sa eviti plata taxelor, prin incarcarea cheltuielilor deductibile daca ai o microintreprindere, de exemplu, mai degraba scopul afacerii tale ar putea fi sa platesti taxe mai mari la stat. Cel mai bun mod prin care poti realiza obiectivul asta e prin cresterea profitului. Asadar, mai bine iti consumi timpul si energia incercand sa iti cresti afacerea.

Artisticco / Shutterstock

Scoringul tau de credit este mai important decat crezi

Scoringul tau de credit este mai important decat crezi

Scoringul de credit nu a fost inventat in Romania, ci este calculat in mai toate tarile in lume, pentru a indica cat de serioasa este o persoana in ceea ce priveste rambursarea unei datorii. Ca urmare, toata lumea are un scoring de credit, calculat de Biroul de Credit, in afara cazului in care nu ai deschis un cont bancar sau nu ai aplicat vreodata pentru un credit sau un card de credit.

Scoringul tine cont atat de informatiile pozitive, cat si de cele negative. Restantele reduc scoringul pentru un client, insa pe masura ce acesta isi plateste ratele la timp in perioada urmatoare, scoringul va tine cont de acest aspect si va creste. Un scoring de credit mai bun inseamna o putere de cumparare mai ridicata, dar mai important este faptul ca se traduce printr-o rata a dobanzii mai redusa, de multe ori.

Casper1774 Studio / Shutterstock

Daca poti rambursa o datorie anticipat, fa-o!

Daca poti rambursa o datorie anticipat, fa-o!

Iata un exemplu rapid. Sa presupunem ca soldul creditului pe care l-ai accesat este de 40.000 euro la o rata a dobanzii de 4,5%. La acest credit ar trebui sa platesti aproximativ 450 euro pe luna in mod constant pentru a putea rambursa imprumutul in 10 ani. Pe langa cei 40.000 euro, banca iti va lua inca vreo 10.000 de euro suplimentar sub forma de dobanzi, ceea ce inseamna ca valoare efectiva a datoriei ajunge la 50.000 euro. Daca vei achita suplimentar 200 de euro, pe langa cei 450 euro, ai putea economisi peste 3.000 de euro si scapa de credit in doar 7 ani, nu 10.

Trebuie mentionat ca unele credite, in special cele cu garantii pentru locuinte, au asociate anumite comisioane pentru rambursare anticipata, dar daca poti rambursa o datorie mai repede, fa-o! O sa iti multumesti mai tarziu.

Bacho / Shutterstock

Datoria se aduna rapid daca nu o achiti la timp

Datoria se aduna rapid daca nu o achiti la timp

Acesta adevar financiar reprezinta unul dintre acele lucruri de care multi datornici la banci sau la stat si-ar fi dorit sa isi dea seama mai devreme. Specula din piata rezidentiala din ultimii ani a facut ca foarte multi romani sa acumuleze datorii uriase, in urma acesarii un credite la banci, pe care de fapt nu si le puteau permite dintr-un salariu. Ulterior, din cauza crizei francilor elvetieni sau a cresterii euro fata de leu, multi oameni au intrat in impas.

Din nefericire, multi dintre acesti oameni au luat credite fara a cunoaste efectiv cum functioneaza dobanzile si datoriile la banci. Fie ca este vorba carduri de credit, de imprumuturi de nevoie personale sau credite pentru masina si locuinta incearca sa nu uiti de rate sau sa le amani.

stickerama / Shutterstock

Nu este niciodata prea devreme pentru economisire

Nu este niciodata prea devreme pentru economisire

De multe ori, motivul pentru care ne ia atat de mult timp sa ne platim imprumuturile si alte datorii este legat ca ne concentram asupra vietii, in prezent. Nu excelam in a recunoaste importanta nevoilor noastre viitoare fata de cele actuale, la care se adauga problemele economice si presiunile zilnice care ne impiedica sa economisim pentru pensionare, de exemplu.

Dincolo de impozite si datorii, economisirea constituie probabil cea mai mica ingrijoarare a noastra. Dar, intotdeauna datoriile din trecut iti revendica viitorul. Orice suma pusa deoparte este mai buna decat nimic.

Olivier Le Moal / Shutterstock

Sursa foto: stickerama / Shutterstock