O pondere 20% din populatia Romaniei are in momentul de fata datorii restante, iar de cele mai multe ori, acestea se refera la factura pentru energie si rambursarea ratelor creditelor de consum. Printre cei mai mari datornici, regasim cel mai frecvent femei, persoane cu o situatia materiala precara si cu un nivel minim de cunostinte financiare, potrivit unui studiu realizat de compania de recuperare de creante Kruk.

Atunci cand se afla in situatia pierderii lichiditatilor si din nevoia de a achita platile restante, romanii incearca cel mai des sa faca economii la cheltuielile curente (22% din raspunsuri). De asemenea, s-ar adresa creditorilor, pentru a ajusta cuantumul platilor rambursate la noua lor situatie (20 %) si ar putea utiliza propriile lor economii (16%). Respondenti cei mai tineri sunt mai predispusi decat alte grupe de varsta sa apeleze la ajutorul familiei (18% din respondenti). Cei mai in varsta, mai des decat celelalte grupe de varsta, ar fi dispusi sa-si anunte falimentul personal.

In caz de probleme cu plata obligatiilor, optiunea care este aleasa cel mai frecvent este solutionarea amiabila - contactul cu creditorul si defalcarea restantelor in rate (68% din respondenti), potrivit Kruk.

Asteptarile de baza fata de societatile de administrare a datoriilor sunt de a determina cuantumul platilor care ar corespunde situatiei financiare curente a debitorului (59%), precum si ajutorul si sprijinul in cautarea solutiilor la problemele legate de datorii (42%). Celelalte elemente, cum ar fi educatia in domeniul economiei, asistenta in cautarea unui loc de munca sau suportul psihologic sunt indicate mult mai putin frecvent.

Kruk: 63% dintre romani isi evalueaza situatia financiara ca fiind proasta

De asemenea, studiul a mai aratat ca 79% dintre romani au un cont bancar, iar 66% dintre ei utilizeaza Internet banking. Aproape doua treimi dintre locuitorii Romaniei ramburseaza in prezent rate de credit (60%). Adesea acestea sunt persoanele care lucreaza (63% de persoane cu un imprumut), iar 63% dintre respondenti isi evalueaza situatia financiara ca fiind proasta.

Fara indoiala, cel mai mare procent de romani (62%) declara ca au un nivel de baza de cunostinte financiare - acestia sunt la curent in general cu oferta bancilor si a altor institutii financiare, dar nu au cunostinte despre produse financiare specifice. Educatia financiara primita in copilarie reprezinta un punct de ruptura in stiinta gestionarii propriilor finante.

Sursa foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri