Investitii in piata rezidentiala

Investitii in piata rezidentiala

Investitiile in locuinte pe piata rezidentiala iti ofera posibilitatea de a utiliza banii altor oameni in mai multe moduri. Unul dintre acestea se bazeaza pe faptul ca finantarile bancare pentru achizitia de locuinte sunt foarte atractive. Atat de mult, incat randamentul potential obtinut din chirii depaseste de cele mai multe ori rata de la banca pentru creditul acordat.

Citeste aici cum sa calculezi oportunitatea achizitiei unei locuinte pentru a o inchiria ulterior.

Asadar, desi ai accesat un credit ipotecar pentru a achizitiona o locuinta, veniturile ridicate din chirii obtinute de la alte persoane iti pot asigura facilitatea platii ratelor. Desigur, inca o locuinta nu este o mare avere, dar pentru nivelul de trai din Romania poate constitui un inceput bun.

Sursa foto: Mikkel Bigandt / Shutterstock

Investitori de tip "Business Angel"

Investitori de tip "Business Angel"

Daca tu consideri ca dispui de o idee buna de afaceri, dar nu ai si banii necesari pentru a o dezvolta, o solutie sunt investitorii de tip Business Angel. In general, antreprenorii care apeleaza la grupurile de investitori de tip Business Angel au necesitati mici de capital (cum sunt serviciile) sau afaceri in domenii legate de IT, comunicatii, turism.

Companii precum Facebook, Uber si WhatsApp au fost toate lansate cu ajutorul unor investitori de tip Business Angel. Acestia intra de timpuriu in actionariatul unui start-up cu potential promitator oferind, astfel, capital de dezvoltare. Investitori de tip Business Angel sunt, de regula, atrasi de companii nou create, conduse de oameni pasionati si planuri de afaceri realiste.

In Romania, pentru a incepe o firma si a o face cunoscuta, media sumei alocate este de 12.500 de dolari, potrivit unui studiu recent. O pondere de 35,9% dintre romani apeleaza la familie pentru a-si sustine start-up-ul, in timp ce doar 8,3% apeleaza la prieteni. 26,6% dintre romani apeleaza la banci pentru finantare, in timp ce 27,2% dintre antreprenorii romani folosesc surse guvernamentale pentru finantare, conform studiului.

Sursa foto: Elnur / Shutterstock

Surse guvernamentale de finantare pentru un start-up

Surse guvernamentale de finantare pentru un start-up

Asa cum am aratat in slide-ul anterior, 27,2% dintre antreprenorii romani folosesc surse guvernamentale pentru finantare, ceea ce inseamna destul de mult. Guvernul Grindeanu promite ca de la 1 mai 2017 va infiinta programul Start-up Nation, prin intermediul caruia va oferi finantare nerambursabila de 200.000 de lei pentru fiecare start-up, fara a fi nevoie de cofinantare.

Programul, care nu este, inca, nedetaliat, contine doar cateva "date exacte" - 10.000 de start-up-uri finantate anual, costuri 0 pentru infiintarea acestora, durata de infiintare - 1 zi, dar si accesarea programului doar online cu aflarea rezultatului in aceeasi zi.

Romania ocupa locul 9 in randul statelor din Uniunea Europeana, intr-un clasament realizat in functie de actiunile de sustinere a activitatii IMM-urilor, publicat in raportul The 2016 Startup Nation Scoreboard. Raportul, lansat pe 16 martie 2016, la Forumul Digital European, arata ca Romania dispune de al doilea cel bun cadru institutional potrivit pentru dezvoltarea IMM-urilor din UE, prim pozitie in adoptarea de programe educationale in domeniul antreprenoriatului.

Mediul de afaceri este caracterizat ca avand o evolutie foarte buna in domeniul programarii, inovarii si incubarii. Si Legea Business Angel promulgata in 2015 este data ca exemplu de bune practici in crearea unui mediu de afaceri propice pentru dezvoltarea startup-urilor.

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock

Crowdfunding-ul ca sursa de finantare

Crowdfunding-ul ca sursa de finantare

In Romania, doar 5% dintre antreprenori folosesc crowdfunding-ul ca sursa de finantare si, totusi, ne aflam peste Polonia (2,9%) sau Bulgaria (0%), insa sub Grecia (18,7%) sau Finlanda (12,7%). In strainatate, crowdfunding-ul a redesenat peisajul oportunitatilor de finantare la debutul unei afaceri si constituie o metoda simpla si utila prin care poti primi bani nerambursabili de la alte persoane pentru afacerea ta.

Secretul consta in mobilizarea retelei sociale proprii, a familiei si a prietenilor pentru campanii care solicita contributii mici de la un numar mare de persoane. Platforme online, precum Kickstarter - combinate cu interactiunea pe retelele sociale - permite oamenilor sa foloseasca banii altora pentru a finanta aproape orice, de la asociatii de afaceri, proceduri medicale sau bilete la concerte. Si in Romania exista mai multe platforme online de crowdfunding. Desi, nu prea dezvoltate, acestea au insa potential pentru viitorul apropiat.

Sursa foto: maximmmmum / Shutterstock

Profit din vanzarea de locuinte

Profit din vanzarea de locuinte

Daca preturile locuintelor sunt in crestere cu cel putin 10% anual atunci poti obtine randamente importante din revanzare. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa prognozezi corect si evolutia cererii din piata rezidentiala, deoarece de acest lucru va depinde sansele tale de a scoate profit. Cel mai facil ar fi daca dispui de un capital de pornire, dar este bun si un credit ipotecar. Ipoteca in sine nu implica si interdictia de instrainare, decat daca banca solicita acest lucru.

De exemplu, daca Mihai cumpara o locuinta de 100.000 de euro printr-un credit ipotecar, contributia sa la aceasta achizitia va fi doar avansul de 15%, restul banilor fiind oferiti de banca finantatoare. Sa presupunem ca DAE este de 5%, iar la finele primul an de dupa achizitie, valoarea locuintei s-a apreciat cu 10%, la 110.000 euro. Daca Mihai vinde acum locuinta si plateste bancii principalul de 85.000 euro si rata dobanzii de 5.000 euro, randamentul obtinut este de 100%.

Bineinteles, o locuinta cumparata prin credit bancar poate fi vanduta prin diferite mijloace, dar numai cu acordul prealabil al bancii creditoare. Daca vanzatorul nu detine suma necesara achitarii creditului, poate incheia un contract de vanzare cumparare, solicitand un avans din partea cumparatorului pentru achitarea creditului, iar in momentul in care institutia bancara ridica ipoteca - in extrasul de carte funciara se confirma ca imobilul este liber de sarcini, cumparatorul va plati si diferenta de suma pana la achitarea integrala a imobilului.

Sursa foto: nednapa / Shutterstock

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock