Daca iti faci cumparaturile pe credit inseamna ca ti-ai depasit deja bugetul

Daca iti faci cumparaturile pe credit inseamna ca ti-ai depasit deja bugetul

Daca ati avea un buget lunar bine stabilit, si daca v-ati incadra in acesta, teoretic niciodata nu ar fi nevoie sa apelati la un credit sau la cardul de credit. Din moment ce insa ati facut deja cumparaturi cu cardul de credit inseamna automat ca ati iesit din buget.

Daca nu aveti un buget lunar, acesta este simplu de realizat, oferindu-va in schimbul uriasul beneficiu de a va face constienti cu privire la cat de multi bani ajung sa fie cheltuiti in cateva saptamani pe lucruri simple, precum cafeaua, sau mancatul in oras, scrie Investopedia. O hartie si un pix este tot ce va trebuie pentru a realiza un buget lunar, insa pentru cei care isi doresc un buget mult mai detaliat, intr-o versiune digitala, puteti pleca de la versiunea publicata de Wall-Street.ro la inceputul acestui an.

Foto: Shutterstock

Achizitiile pe credit nu promoveaza autocontrolul

Achizitiile pe credit nu promoveaza autocontrolul

In cel mai bun caz, daca nu sunteti dispus sa va limitati atunci cand vine vorba despre bani si finante personale va veti pierde siguranta financiara. In cel mai rau caz insa, o atitidine impulsiva atunci cand vine vorba de cumparaturi poate avea un impact negativ si asupra altor aspecte din viata, precum abilitatea de a te autocontrola. Stapanirea de sine poate fi dificila si plictisitoare, insa aceasta aduce castiguri deloc plictisitoare, precum posibilitatea de a-ti permite propria casa.

Dobanzile la cardurile de credit sunt ridicate

Dobanzile la cardurile de credit sunt ridicate

Motivul pentru care autocontrolul este important nu tine de moralitate, ci pur si simplu de efectele practice ale acestuia. Dobanzile la cardurile de credit sunt in general ridicate, fapt ca va face ca achizitiile facute cu acestea sa fie scumpe. In Romania, dobanzile la carduri pornesc in general de la 15% si pot ajunge chiar si la 35%. Daca de exemplu cumparati un produs in valoare de 1.000 de lei cu cardul de credit (cu dobanda 18%), si faceti doar plata minima in fiecare luna, intr-un an veti ajunge sa platiti 175 de lei sub forma de dobanda, iar in plus veti fi in continuare datori cu 946 lei pentru achizitie.

Asadar, daca nu aveti bani sa cumparati direct un anumit produs, cel mai probabil nu veti vrea sa il faceti chiar mai scump adaugand o dobanda la pretul de achizitie.

Cumparaturile pe credit pot duce la cheltuieli mai mari

Cumparaturile pe credit pot duce la cheltuieli mai mari

Anumite persoane ajung sa cheltuie mai multi bani decat in mod normal atunci cand cumpara produse mai multe, sau mai scumpe, cu ajutorul creditelor. De exemplu, din punct de vedere psihologic este mai usor sa accepti achizitia unui laptop in valoare de 1.000 de euro semnand o simpla hartie, decat daca ar fi nevoie sa scoti banii din buzunar.

Obiceiurile financiare proaste pot ajunge sa distruga relatii

Obiceiurile financiare proaste pot ajunge sa distruga relatii

Banii reprezinta unul dintre principalele motive pentru care cuplurile se cearta, acestia reprezentand un subiect sensibil. Bugetarea si planificarea cheltuielilor ar trebui sa fie mereu facuta impreuna cu familia sau partenerul de viata.