La patru luni de la anuntul primei banci care a primit avizul pentru normele interne de creditare, s-au strans nu mai putin de 10 institutii financiare cu verde la creditele relaxate.
Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si RIB prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% si chiar 60%, in cazul ATEbank Romania.

Romanian International Bank este a zecea banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august) si Credit Europe Bank (pe 28 august).

Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in "veniturile eligibile", care reprezinta veniturile calculate dupa ce banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta", ajustate in functie de numarul membrilor de familie. La stabilirea gradului de indatorare, banca mai tine cont de categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta.

RIB reduce de asemenea avansul minim pentru creditul pentru investitii imobiliare de la 25% la 15%, iar perioada maxima de creditare urca de la 15 la 20 de ani. Pentru creditul de nevoi personale, suma maxima care se poate anagaja a crescut pana la 30.000 euro sau echivalent, iar perioada maxima de creditare a urcat la 10 ani.

Banca a majorat de asemenea valoare maxima care se poate acorda la creditul pentru achizitionarea de autoturisme pana la 50.000 euro, iar avansul minim a scazut pana la 15%.

Credit Europe Bank - vom continua abordarea prudentiala bancara de creditare

BNR a validat normele interne de creditare ale Credit Europe Bank Romania, care permit un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile clientilor persoane fizice.

Gradul de indatorare maxim acceptat de Credit Europe Bank se va stabili pe baza venitului solicitantului si a "scoringului" calculat de banca.

"In timp ce vom continua abordarea prudentiala bancara de creditare, aplicarea noilor norme va favoriza o noua segmentare a clientilor si implementarea unei politici a preturilor bazata pe risc, pentru fiecare produs", a declarat presedintele Credit Europe Bank Romania, Tamer Ozatakul.

Noile norme de creditare vor intra in vigoare pe 5 septembrie. Banca va aplica noile norme la toate produsele de creditare oferite, respectiv la creditele ipotecare, creditele de nevoi personale precum si cardurile de credit.

Bank Leumi mizeaza pe scoring

Normele interne de creditare ale Bank Leumi Romania, a opta banca de pe piata care primeste acest aviz, care prevad un grad de indatorare de pana la 70% din veniturile clientilor, a declarat Catalin Ionescu, senior director in divizia retail.

Gradul de indatorare maxim acceptat de Bank Leumi Romania la un client se va stabili pe baza venitului solicitantului si a "scoringului" calculat de banca, a mentionat Ionescu.

"Bank Leumi Romania va aplica noile norme de creditare probabil din luna septembrie pentru unele produse deja existente in portofoliul bancii, dupa ce vom finaliza instruirea si familiarizarea personalului cu noile conditii in care se acorda creditele", a spus Ionescu, citat de NewsIn.

La stabilirea asa numitului "venit minim eligibil", banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta" de 750 lei pentru familie din trei persoane, iar pentru fiecare persoana suplimentara se adauga cate 200 lei, a explicat Ionescu. El a mai spus ca banca poate acorda credite imobiliare fara avans, in functie de veniturile solicitantului.

CEC-ul merge pe 65%

Normele interne de creditare ale Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) prevad un grad de indatorare de pana la 65% din venituri.

"Este prima banca care a creat norme de creditare referitoare si la cardurile de credit dintre entitatile care au primit deja avizul BNR", a precizat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.
Presedintele CEC a precizat ca la primirea cardurilor de credit, veniturile nete ale clientilor vor fi calculate conform noilor norme, care impun o limita de indatorare de 65% din salariu, cosul minim legal pentru clientii de la orase, respectiv 65% din acesta pentru clientii de la sate.

Veniturile eligibile se compun in principal din venituri din salarii, pensii, activitatea agricola, activitati independente, chirii, dividende, in functie de tipul de credit solicitat, din care se scad cheltuielile cu utilitatile si cheltuielile de subzistenta, determinate in functie de numarul de persoane din care este compusa familia.

Potrivit noilor norme, plafonul maxim pentru credit pe card sau descoperit de cont este de pana la noua venituri lunare nete, dar nu mai mult de 40.000 lei.

BT - grad de indatorare cuprins intre 45% si cel mult 70%

Normele interne de creditare ale Bancii Transilvania prevad un grad de indatorare cuprins intre 45% si cel mult 70% din veniturile nete, a declarat directorul de retail al bancii, Gabriela Nistor

La stabilirea gradului de indatorare, banca va lua in considerare, in afara de veniturile clientului, si gradul de risc de nerambursare a creditului pe care il prezinta acesta.

O persoana cu un venit pe familie mai mic de 500 euro se va putea indatora in limita a cel mult 55%, in vreme ce pentru persoanele cu venituri familiale mai mari de 2.000 euro banca va accepta un grad de indatorare de pana la 70%.

In ce priveste creditele cu ipoteca, banca a scazut avansul minim de la 25% la 15% din valoarea imobilului ipotecat.

ATEbank intra pe retail cu noile credite

BNR a validat in iulie normele interne de creditare ale ATEbank Romania, fosta Mindbank.

Banca era pana in acel moment axata pe segmentul firmelor mici si mijlocii (IMM) si avea doar un singur produs pentru populatie, un credit de consum. "Acum intram pe piata de retail, actiune care face parte din politica noului actionar majoritar al bancii, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) din Grecia", a spus Pascu.

Avansul minim cerut de banca pentru acordarea unui credit ipotecar va fi de 15%. "Dupa lansarea creditului ipotecar, vom introduce noi produse de retail, pentru a ne dezvolta pe acest segment", a adaugat Pascu.

Normele interne de creditare ale BCR prevad un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile clientilor, in functie de profilul de risc al acestora. Astfel, clientii cu intarzieri care depasesc 90 de zile la plata ratelor creditelor anterioare ar putea sa nu mai fie eligibili pentru imprumuturi viitoare, avand in vedere profilul ridicat de risc.

Alpha Bank Romania este prima banca care acorda incepand credite fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat, fiind prima institutie financiara din Romania care a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru normele de creditare realizate conform noilor reglementari.

De asemenea, BRD-Groupe Societe Generale (BRD SocGen) a inceput aplicarea noilor conditii de creditare, conform normelor aprobate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care prevad un grad maxim de indatorare lunara a populatiei de 70% din veniturile nete pentru toate tipurile de credite ale BRD.

BNR a validat si normele de creditare ale Volksbank Romania, care a fost a treia banca de pe piata romaneasca care a beneficiat de posibilitatea de a lansa credite in conditii "relaxate",



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri