Sumele retrase de investitorii straini de pe bursa romaneasca de valori au depasit, in luna august, pentru prima data in acest an, intrarile cu 86,69 milioane lei, iar principalii cumparatori au fost firme romanesti, potrivit datelor furnizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Nerezidentii persoane fizice au cumparat in valoare de 27,06 milioane lei si au vandut pentru suma de 43,95 milioane lei, rezultand iesiri nete de 16,89 milioane lei. Cele mai mari iesiri nete le-au inregistrat investitorii nerezidenti persoane juridice, in cuantum de 69,2 milioane lei, acestia cumparand in valoare de 386,03 milioane lei (31,24% din valoarea totala a cumpararilor) si vanzand in suma de 455,23 milioane lei (36,84% din valoarea totala a vanzarilor).

Investitorii autohtoni persoane fizice au dominat schimburile incheiate in luna august la BVB, atat la vanzare, cat si la cumparare. Acestia aproape ca au cumparat in aceeasi masura in care au vandut, inregistrand iesiri nete de 700.000 lei. in perioada analizata, investitorii romani persoane fizice au cumparat in valoare de 503,57 milioane lei (40,75% din valoarea cumpararilor) si au vandut in suma de 504,27 milioane lei (40,81% din valoarea vanzarilor).

Singura categorie care a iesit cu un flux pozitiv al intrarilor nete a fost cea a investitorilor rezidenti persoane juridice, care inregistrat cumparari nete de 86,79 milioane lei. Investitorii romani persoane juridice au cumparat in valoare de 318,94 milioane lei (25,81%) si au vandut in suma de 232,15 milioane lei (18,79%).

Luna august este prima luna in care investitorii straini au inregistrat vanzari nete, iar cei romani au cumparat, in valoare de 86 milioane lei.

Valoarea totala a tranzactiilor efectuate in august la BVB a fost de 1,235 miliarde lei (383,3 milioane euro), reprezentand 12,5% din rulajul acestui an de la BVB.

In august s-a declansat criza creditelor ipotecare din Statele Unite, care a determinat caderea marilor piete internationale.

De la inceputul anului, investitorii straini sunt cei care au inregistrat cumparari nete de 1,015 miliarde lei (302,62 milioane euro), iar cei autohtoni au vandut.

Valoarea totala a schimburilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti in primele opt luni ale anului este de 9,868 miliarde lei (2,985 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri