Fiecare semnatura ii costa pe administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) intre 15 si 80 de euro, in functie de companie si de numarul de participanti atrasi, cele mai substantiale comisioane fiind cele platite firmelor de brokeraj, potrivit jucatorilor din piata.
"Agentii de marketing care au semnat un contract cu administratorii de pensii private obligatorii incaseaza pentru o semnatura intre 15 si 35 euro, cele mai mari comisioane fiind incasate de brokerii persoane juridice, care iau chiar si 80 de euro", a declarat pentru NewsIn un responsabil din cadrul unei companii de administrare, care a dorit sa ramana anonim.

Firmele de brokeraj de pensii si agentii de marketing au ridicat substantial nivelul comisionului in doar cateva zile de la inceperea campaniei in care romanii isi pot alege un fond obligatoriu, pana la 60-80 de euro in cazul companiilor de brokeraj. Din aceasta suma, intre 20 si 40 de euro urmeaza sa fie incasati de angajatii firmelor de brokeraj de pensii, care strang semnaturile. Agentiii de marketing si-au ridicat si ei pretentiile pana la 35 de euro pe semnatura atrasa pentru un fond de pensii de pe pilonul II, spun jucatorii din piata. Acestia estimeaza ca in cele patru luni de campanie de atragere de semnaturi pentru fondurile de pensii private obligatorii, se vor plati peste 100 milioane de euro pentru comisioanele brokerilor si agentilor de marketing.

Comisioanele practicate de administratorii pensiilor private obligatorii sunt fixe pana la un anumit numar de semnaturi, dupa care ele cresc, insa nu semnificativ, in functie de numarul de participanti atrasi si de politica firmei respective.

Astfel, Bancpost Fond de Pensii si BRD Fond de Pensii ofera comisioane incepand cu 50 lei (circa 15 euro) pentru un participant, in timp ce KD Fond de Pensii si AG2R platesc pentru o semnatura cel putin 20 de euro. Compania Generali Fond de Pensii ofera 100 lei (circa 30 euro), tot atat cat plateste si Omniasig Fond de Pensii, au precizat, pentru NewsIn, reprezentanti ai companiilor.

"Omniasig Pensii Private plateste agentilor de marketing un comision in valoare de 30 euro pentru fiecare semnatura", a declarat directorul companiei, Cristina Nitescu.

In schimb, persoanele care vor sa contribuie la BRD Fond de Pensii pot semna contractele la una din cele 700 de unitati ale bancii BRD-Groupe Societe Generale din Bucuresti si din tara. Potrivit reprezentantilor companiei, pentru a vinde pensii private au fost pregatiti circa 1.400 de angajati ai bancii, care urmeaza sa fie remunerati in functie de politica interna a bancii.

"ING Fond de Pensii acorda 70 lei (circa 20 euro n.r.) pentru fiecare participant", a precizat directorul general al companiei, Radu Vasilescu.

"AG2R Fond de Pensii ofera agentilor de marketing un comision de minimum 20 de euro, iar acesta creste in functie de numarul participantilor atrasi", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Administratorul de pensii private obligatorii Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, care administreaza fondul Pensia Viva, plateste 70 lei pentru fiecare participant atras de un broker la fond. Acelasi comision este platit de Prima Pensie Fond de Pensii, care administreza fondul Prima Pensie, precum si de BCR Administrare Fond de Pensii, care administreaza Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, potrivit unor reprezentanti ai companiilor.

Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, care administreaza fondul Interamerican, plateste comisioane in functie de numarul de adeziuni pe care il aduce un broker de pensii. Astfel, pana la 40 de semnaturi administratorul plateste 80 de lei, intre 41 si 70 de adeziuni comisionul creste la 95 de lei, iar la peste 70 de semnaturi, administratorul pe pensii obligatorii ii plateste unui broker 115 lei, a explicat un reprezentant al companiei, pentru NewsIn.

Allianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza fondul AZT Viitorul Tau, ofera unui broker pentru un aderant la fond 116 lei. Pentru o semnatura adusa de un broker la un fondurile AZT Vivace si AZT Moderato, care activeaza pe pilonul III, Allianz-Tiriac plateste pentru fiecare aderant intre 85 si 140 lei, potrivit unui oficial al administratorului de fond.

BT Aegon Fond de Pensii, care administreza fondul Vital, plateste comisioane in functie de volumul vanzarilor realizate de fiecare agent, iar comisioanele platite agentilor cresc odata cu numarul de contracte semnate. Suma pe care o plateste administratorul incepe de la 50 lei si ajunge la 100 lei pentru mai mult de 80 de semnaturi aduse, potrivit unui oficial al companiei.

Conform legii, fiecare potential client al sistemului - obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani - trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

"Estimez ca aproximativ 40% dintre participantii eligibili vor ajunge la 'loterie' daca se pastreaza actuala legislatie potrivit careia validarea finala are loc abia la sfarsitul celor patru luni de campanie", a afirmat, pentru NewsIn, directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

Arbitrul pensiilor private a autorizat pana in prezent 17 fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii SA), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii SA), AIG (AIG Fond de Pensii SA), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii SA), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii SA), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii SA), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii SA) si Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii SA).

Arbitrul pensiilor private a autorizat pana in prezent 44 de firme de brokeraj de pensii private obligatorii si 195.240 de agenti de marketing, potrivit datelor publicare de institutie pe pagina sa de internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri