Trendul descendent prin care a trecut piata de capital romaneasca din toamna anului trecut a adus cotatiile actiunilor listate la niveluri foarte atractive, cu discounturi importante fata de valorile reale. Brokerii spun ca aceasta perioada este foarte potrivita pentru achizitii la Bursa de Valori, pentru un investitor pe termen mediu si lung, care va sti sa isi asume si riscurile.

Unul din cele mai importante aspecte pe care un potential investitor ar trebui sa le ia in calcul este perioada inceperii investitiei. Minimele la care se afla bursa aduc un plus de castig pentru o investitie inceput, pe termen mediu si lung. Mihai Chisu ne-a explicat ca romanii au o conceptie cu totul inversa, cauzata de o cultura financiara si bursiera deficitara.

“Este foarte importanta capacitatea unui om de a intelege oportunitatea unor astfel de momente si acest lucru tine de educatia financiar-bursiera a acestuia. De obicei, mentalitatea este exact invers de cum ar trebui sa fie: multi intra la burse cand sunt maxime si cand sunt niveluri minime, ca acestea sunt reticenti. Este foarte importanta intelegerea oportunitatii acestei perioade. Astfel de niveluri nu sunt frecvente, se intalnesc mai rar”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Bursa – investitii diverse si simplificarea multor aspecte birocratice

Romanii sunt tentati de a isi infiinta un business, decat de a face investitii in bursa, sustin specialistii. Desi pentru ambele variante exista atat avantaje, cat si dezavantaje, solutia unei investitii la bursa implica o diversificare mult mai mare a portofoliului, evitarea unor piedici birocratice si expunerea pe arii de activitate diverse si cu diferite oportunitati.

“Un potential investitor poate lua in calcul si varinta de a prelua au infiinta un business nou. In afara de faptul ca trebuie sa investeasca bani, timp si idei pentru dezvoltarea acestuia, se poate confrunta cu riscul ca un anumit factor, independent si oarecum minor in macroeconomia tarii, ii poate afecta direct afacerea, generand pierderi foarte mari. Aceste riscuri sunt mai usor de evitat prin investitiile la bursa, mai ales la preturile asa de mici din aceasta perioada”, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Acesta ne-a mai spus ca principiul dupa care ar trebui un investitor sa inceapa cumparari in piata de capital ar trebui sa fie acelasi dupa care ar prelua o firma. “Evaluarea afacerilor, companiilor de la bursa se face in acelasi fel ca sic and ai achizitiona-o(balanta contabila, perspectivele firmei si ale sectorului etc). dar avantajul este ca expunerea se poate face in diverite secoare de activitate, fiind astfel un risc mai scazut”, crede brokerul.

Intrarea in piata de capital are avantajul de a facilita accesul investitorului la cat mai multe companii, din diverse domenii. Astfel, riscurile unor pierderi dintr-un segtment sunt acoperite de potentialele castiguri din alta arie.” Un investitor poate prelua participatii in domeniul materialelor de constructii dar si ai dezvoltatorilor imobiliari, in banci, in farmaceutice. Se expune astfel pe ansamblul economic, alege mai multi jucatori care il avantajeaza, evita astfel multe bariere birocratice si legislative. Piata de capital este un loc in care se faciliteaza tranzactiile cu investitii, si acest aspect este foarte important pentru orice om care vrea sa investeasca la cota bursei”, a mai explicat Ciubotaru.

Bursa este o investitie, nu un joc

Mentalitatea romanilor in ce priveste piata de capital se indreapta sper folosirea termenului de “joc”. Riscurile implicite, prezente de altfel in toate genurile de investitii, sunt vazute mult amplificate fata de nivelul lor real. Specialistii spun ca acesta este un impediment in intelegerea corecta a mecanismelor de functionare a pietei de capital, facandu-i pe multi sa astepte castiguri fabuloase in timp foarte scurt, uitand de aspectele fundamentale si de potentialul de crestere pe termen lung, specific acestui gen de investitii.

“Lumea trebuie sa inteleaga ca bursa este o investitie si nu un joc, sa ii priceapa avantajele si beneficiile. Este importanta ca oamenii sa stie ca atunci cand cumperi actiuni la o companie listata la bursa, devii parte din acel business, beneficiezi de profiturile ei, participi la luarea deciziilor.

Astfel, daca un potential investitor intelege ce se intampla la bursa, trebuie sa isi creeze un portofoliu pe termen mediu si lung, sa isi asume riscurile inerente oricarei investitii la bursa, atunci cu singuranta va fi un castigator. Este adevarat ca sunt niste riscuri, dar cine va risca, va face si cei mai multi bani”, ne-a mai declarat Mihai Chisu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri