Preturile scazute ale locuintelor din Bulgaria, fluxul constant si permanenta crestere de turisti garanteaza venituri atractive din inchirierea proprietatilor, tot mai multi investitori europeni indreptandu-si atentia catre investitiile imobiliare din aceasta tara.
Conform Industry Watch, in urmatorii 4-5 ani preturile proprietatilor din Bulgaria vor creste cu 13-14% pe an, ceea ce va tempera valul de achizitii imobiliare ale strainilor. In acelasi timp, preturile pentru inchirierea apartamentelor cu doua camere au crescut cu 4% din decembrie 2007 pana in martie 2008, cresterile tarifelor pentru inchiriere ducand la cresterea rentabilitatii investitiei imobiliare.

Statisticile arata ca cei mai multi clienti straini care au cumparat proprietati in Bulgaria sunt britanicii, urmati indeaproape de francezi, rusi si elvetieni. Mihail Chobanov, CEO al agentiei imobiliare Bulgarian Properties, este de parere ca exista trei tipuri principale de cumparatori: cei care doresc sa cumpere o casa pe post de resedinta secundara sau chiar resedinta permanenta pentru a se retrage definitiv in Bulgaria; cei care cumpara o locuinta pe post de casa de vacanta cu posibilitatea de a o inchiria pe perioada pe care nu o folosesc; si, a treia categorie, formata din cei care o cumpara cu unicul scop de a obtine profit, fie inchiriind-o, fie revanzand-o la un pret mai bun.

“Multi dintre cei care cumpara cu scopul de a inchiria detin pana la cinci proprietati, in timp ce investitorii care le cumpara cu scopul de a le revinde detin peste 10 locuinte, iar unii chiar 40”, afirma reprezentatul Bulgarian Properties.

Principalele zone vizate de investitori sunt regiunile de litoral de pe coasta Marii Negre din preajma statiunilor Sunny Beach, Nisipurile de aur, Albena, Nessebar precum si zona statiunilor de ski de la Bansko, Borovets si Pamporovo.

Dezvoltatorul suedez Linexa Property a construit un ansamblu rezidential de lux pe malul Marii Negre, aflat la opt km de Balcic. Proiectul, denumit Kaliakria Hills&Gardens, include un restaurant panoramic construit in stanca, piscina interioara si unul dintre cele mai spectaculoase trasee de golf din lume.

“Investitorii au reactionat foarte prompt, primele doua faze ale proiectului au fost vandute aproape in intregime, iar a treia faza in proportie de peste 30%. Au fost vanzari masive catre fonduri de investitii straine care au cumparat cate un imobil intreg pentru a-l inchiria”, explica reprezentatul pe Romania al Kaliakria, Adrian Toba. Linexa Property si-a reorientat apoi investitiile in zona muntoasa, avand in plan dezvoltarea unui ansamblu rezidential in apropierea statiunii de ski de la Bansko.

Investitiile in Bulgaria sunt restrictionate insa de regimul juridic al proprietatii . Astfel, strainii pot cumpara imobile in Bulgaria, dar nu pot cumpara terenuri. Desi un cetatean strain, cand devine proprietarul unui imobil, nu va putea avea dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla acel imobil, el va avea drept de constructie. Prin urmare, conform legislatiei bulgare, dezvoltatorul, care de obicei va ramane proprietarul terenului, va fi doar detinatorul unui titlu mai mult simbolic, neavand dreptul de a intreprinde nimic fara aprobarea celor care detin autorizatia de constructie, adica proprietarii imobilelor, a explicat un reprezentant al Dobrev, Kinkin & Lyutskanov, una dintre cele mai vechi case de avocatura din Bulgaria.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri