Investitia in piata de capital reprezinta pentru unii o sursa de venit profitabila, in timp ce pentru altii ramane un domeniu cu multe necunoscute. Cum incep tranzactionarea in piata de capital? Ce servicii trebuie sa imi ofere o firma de brokeraj pentru a imi fi de folos? Care sunt criteriile de selectie a intermediarului? De ce am nevoie ca sa incep investitii in piata de capital? Sunt intrebari pe care multi si le pun in momentul in care iau in calcul aceasta posibilitate de investire a capitalurilor proprii.
Primul pas in debutul unei investitii la bursa este informarea in legatura cu acest domeniu. Pe langa cartile disponibile in librarii, cu informatiile de baza despre bursele de valori, internetul ofera o multitudine de informatii. In primul rand, site-ul Bursei de Valori Bucuresti este un reper important. Aici, orice potential investitor va obtine informatii despre piata, dar si despre intermediarii prin care poate investi.

Urmatoarea etapa ar fi selectia unei societati de servicii de investitii financiare. Acest proces trebuie facut cu foarte mare atentie, astfel incat firma selectata sa raspunda cerintelor clientului.

In acest sens, trebuie avut in vedere comisioanele practicate de firma de brokeraj, tipul de servicii oferite (consultanta, serviciile unui broker etc), cota de piata si marimea societatii, suma minima ceruta pentru deschiderea unui cont dar si localizarea sediului si a agentiilor firmei.

Este esential, pentru persoanele care nu au mai investit niciodata, ca societatea de investitii aleasa sa ofere consultanta, sa asiste clientul in crearea si administrarea portofoliului dar si toate informatiile necesare(de analiza tehnica, fundamentala, stiri, istorice si alte date) care sa il ajute in acumularea si asimilarea de cunostinte in domeniu.

De multe ori, exista posibilitatea ca viitorul investitor sa fie nehotarat intre doua sau mai multe firme, ale caror servicii sunt asemanatoare. Una din metodele de departajare consta in accesarea informatiilor disponibile, folosirea acelor conturi-test puse la dispozitie de firme. In acest fel, se asigura o testare amanuntita a serviciilor oferite de SSIF, selectia fiind mai usoara si mai sigura.

Ce ofera firmele de pe piata?

Site-urile firmelor de brokeraj din Romania abunda de informatii utile pentru orice potential investitor. Date generale despre bursa, despre piata de capital dar si informatii strict legate de serviciile oferite sunt puse la dispozitia oricarui om ce vrea sa se informeze.

Una din cele mai importante decizii pe care clientul trebuie sa o ia este cea legata de tipul de cont de tranzactionare. Astfel, firmele ofera, in general, doua tipuri de conturi: cele asistate de broker si cele de tranzactionare prin internet.

In cazul primelor, clientii beneficiaza de experienta si disponibilitatea permanenta a brokerilor si primesc de la acestia sfaturi, recomandari si explicatii. Acest tip de cont este recomandat pentru incepatori sau pentru oamenii care nu dispun de timp pentru a acorda suficienta atentie tranzactionarii la bursa. In plus, fluctuatiile pietei de capital in care preturile titlurilor se modifica substantial de la o zi la alta si poate genera pierderi sau castiguri foarte mari necesita, de multe ori, o rapiditate foarte mare in luarea deciziilor. La aceasta se mai adauga si transmiterea ordinului de cumparare sau vazare pentru demararea tranzactiei, deci poate necesita mult timp.

Rezultatul ar putea fi, uneori, scaderea profitabilitatii portofoliului respective. De aceea, decizia de a incheia un astffel de cont prin care clientul poate permite companiei sa ia decizii in numele sau in cele mai opportune momente este indicate pentru incepoatori si pentru cei inca nesiguri si cu un nivel mic de cunostinte.

In acest caz, in momentul incheierii contractului de intermediere, clientul poate specifica ca doreste un astfel de cont si compania va decide in care titluri vor fi investite sumele puse la dispozitie de catre client, urmand a crea si administra portofoliul de titluri de valoare al acestuia. Evident, clientul poate in orice moment sa dea ordine de vanzare sau cumparare, dupa cum considera ca ar fi mai profitabil.

A doua optiune este contul de tranzactionare prin internet, dar se potriveste foarte bine celor care au cunostintele necesare tranzactionarii la bursa dar si timpul necesar. Prin aceste tip de cont, clientii isi stabilesc si implementeaza singuri o strategie de investitii, avand acces permanent la o platforma de tranzactionare online, la sisteme online avansate de analiza financiara, si in general, comisioanele sunt mai reduse.

De obicei, in momentul deschiderii unui cont, in special cele online, SSIF-urile ofera suportul operational si informational pentru a investi in actiuni. Cele mai importante sunt cele care se refera la viteza timpului de executie a ordinelor, o gestionare comoda a portofoliului si a emitentilor, un flux continuu de stiri despre emitenti si bursa, cotatii si indici in timp real, topuri de lichiditate, cresteri, scaderi, grafice, module de analiza tehnica, datele financiare in formate cat mai simple si rapoarte de analiza periodice.

Cum incepe serviciul de intermediere?

Dupa ce toti pasi au fost urmati, s-a facut o informare si o selectie a firmei care ofera cele mai bune si comode servicii, in functie de necesitatile fiecaruia, urmatoarea etapa este incheiera contractului cu firma aleasa. In general, aceasta operatiune este relative simpla, nu necesita formalitati birocratice sau legislative foarte ample.
Serviciul de intermediere a tranzactionarii prestat de catre un SSIF incepe cu semnarea unui contract de intermediere si a unui formular de deschidere de cont.

In caz contului asistat de broker se va negociati comisionul de tranzactionare, se va stabili cu acesta obiectivele investitionale, nivelul de risc si apoi se va incheia contractulm de intermediere. Chiar daca brokerul va fi cel care va face operatiunile in piata, clientul are dreptulo de a fi tot timpul la current cu ce se intampla cu portofoliul sau. De obicei, firmele asigura clientii ca orice decizie de sell, buy sau hold se face dupa consultari intre broker si investitor.

In cazul conturilor online, trebuie completat un formular de deschidere de cont, firma va trimite contractul de intermediere care va fi semnat si retrimis.

Se va crea, apoi, cu cont personal, compania pastrand o situatie detaliata cu semele din cont si cu portofoliul de titlu. Acest cont va fi alimentat de cate ori va fi nevoie, si orice ordin trimis de client si executat de intermediar va fi transmis, astfel ca investitorul sa fie la curent cu ce se intampla cu portofoliul sau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri