Riscul si incertitudinea insotesc permanent activitatea economica si investitionala din orice domeniu. Investitia in piata de capital, desi recomandata ca un plasament bun mai ales pe termen lung, are riscurile ei.
Pentru orice incepator acestea trebuie constientizate si luate in calcul ca parte componenta. Pe de alta parte, multi investitori spun ca tocmai apetitul pentru risc este unul din lucrurile care face acest domeniu interesant si provocator. In general, in investitia la bursa, riscurile care trebuie luate in calcul sunt cele legate de conjunctura de ansamblu a pietei, dar si riscurile specifice ale emitentilor sau ale domeniului in care acestia activeaza.

Lipsa cunostintelor este cel mai important risc

La modul general, se pot distinge in piata de capital doua categorii principale de risc: cele calculabile si cele greu de calculate sau de anticipat, care survin fara sa poata fi inglobate in previziuni (de exemplu, calamitatile).

Dintre riscurile caluclabile, primul care apare de cele mai multe ori este cel al necunoasterii fenomenului bursier. “In momentul in care incepi o investitie la bursa, mai ales fara sa fii asistat de un broker, trebuie sa ai o pregatire, sa cunosti mecanismele si instrumentele, nu poti sa fii investitor sau speculator daca nu ai acest exercitiu de cunoastere”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu (foto), broker la IFB FInwest.

Acest nivel de educare este foarte important pentru orice investitor, pentru ca bursa are destule mecanisme care nu pot fi intelese decat cu un minim de cunostinte in domeniu. Lipsurile de acest gen pot duce la intarzieri ale operatiunilor, la confuzii deci implicit la pierderi.

Investitorul trebuie sa ia in calcul riscul emitentilor sau al sectorului de activitate

In plus, exista riscul de sector al emitentilor care vor fi inclusi in portofoliu. “Acestea au o anumita ciclicitate care poate fi inglobata mai mult sau mai putin in climatu economic. De exemplu, domeniul textilelor nu mai este asa rentabil ca si industrie, pentru ca a fost foarte afectata de fluxul mare de importuri ieftine din alte state. Trebuie sa previzionezi evolutia companiei pe o perioada mai lunga de timp”, ne-a mai explicat Chisu.

Exista, de asemena, riscuri personale care trebuie asumate in momentul in care alegi comportamentul investitional, si care depinde de modalitatea fiecaruia, investitie pe termen mediu si lung sau speculatie.

“In cazul in care alegi speculatia, aici intervin mult mai multe riscuri, care tin si de conjuntura pietei, de multe ori greu de anticipat. In schimb, o investitie pe termen mai lung, cu un portofoliu diversificat din care sa faca parte companii cu perspective bune si in urmatorii ani, riscurile se mai diminueaza”, a continuat acesta.

Diminuarea riscurilor – brokerul sau fondurile mutuale

Piata in sine este un risc, dar exista destule modalitati de a le mai diminua. Important este ca in momentul investitiei sa le iei in calcul si sa nu te ia prin surprindere. Mihai Chisu recomanda, mai ales pentru incepatori, investitia cu ajutorul unui broker. “Acesta suplineste nivelul de informatie necesar si diminueaza cateva din riscurile pe care si le asuma investitorul, in special pe cel referitor la cunoasterea mecanismelor si instrumentelor pietei”, a incheiat Chisu.

Mihail Ion, presedintele si directorul Raiffeisen Asset Management ne-a explicat ca in cazul investitiei intr-un fond mutual, toate aceste riscuri care insotesc tranzactiile la cota bursei se diminueaza datorita diversificarii portofoliului.

“In cazul fondurilor mutuale, riscurile specifice sunt mai mici, datorita existentei unui portofoliu diversificat. De asemenea, si riscul de ansamblual pietei poate fi redus: se pot diminua detinerile de actiuni in momentul unei scaderi si trecerea pe instrumente mai putin riscante”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri