Alaturi de analiza fundamentala, analiza tehnica este utilizata de multi investitori in procesul lor investitional. Specialistii spun ca aceasta ar trebui folosita de cei experimentati, cu suficiente cunostinte in domeniu, pentru ca, in caz contrar, pot surveni erori considerabile care ar putea genera pierderi importante.
Informatiile de baza privind analiza tehnica a unei actiuni de la cota bursei sunt accesibile aproape oricui. In continuare, prezentam principalele aspecte din aceasta arie de analiza, dar si pareri ale specialistilor.

Analiza tehnica(AT) reprezinta studiul trecutului actiunilor sau altor instrumente financiare in vederea prezicerii trendurilor urmatoare si a luarii deciziilor de investitii. Analiza tehnica se foloseste de grafice si are la baza faptul ca pretul unui instrument financiar se poate inscrie pe un trend ascendent, descendent sau lateral. De obicei, AT este destinata participantilor la piata care isi fixeaza tinte de castig pe termen scurt-mediu, asumandu-si corespunzator, un risc mai ridicat. Cei care utilizeaza acest tip de analiza speculeaza in general comportamentul operatorilor de pe piata, utilizand grafice de pret pe baza carora estimeaza cea mai probabila evolutie a pretului in viitor. Analiza tehnica se bazeaza foarte mult, in prognozarea evolutiilor pietei si a titlurilor precum si fundamentarea deciziilor de investitii, pe graficele evolutiei indicatorilor.

Iulian Rizea, broker la Deltastock Romania, a explicat, pentru Wall-Street, ca exista doua metode importante de a analiza si a incerca previzionarea evolutiei diverselor instrumente financiare: analiza fundamentala si analiza tehnica. “Unii traderi merg doar pe analiza fundamentala iar altii folosesc doar grafice pentru a isi face analizele de piata. Folosirea exclusiva doar a uneia dintre metode tine de alegerea personala a traderului”, ne-a explicat acesta.

O diferentiere se poate face si in functie de tipul de trader si de felul in care acesta tranzactioneaza. “Trader-ul intraday, care deschide si inchide pozitii in decursul unei singure zile foloseste indeosebi analiza tehnica pentru a determina nivelele de intrare iesire intr-o pozitie”, ne-a mai spus Rizea. Acesta a mai explicat ca exista si o cale de mijloc, “in sensul ca poti determina un trend pentru o companie, valuta sau indice folosind analiza fundamentala si apoi sa incerci sa gasesti cat mai fidel momentele de intrare si iesire din pozitie folosind analiza tehnica”.

Cand si cum folosim analiza tehnica?

Analiza tehnica face abstractie de situatia financiara a companiei, fiind frecvente cazuri in care se pot obtine castiguri pe actiunea unei societati care inregistreaza pierderi.

Cele doua tipuri de analiza nu trebuie privite ca excluzandu-se una pe cealalta. Spre exemplu, un investitor care prefera analiza fundamentala poate utiliza analiza tehnica pentru a-si optimiza momentul intrarii/iesirii de pe o actiune; la fel, pentru un jucator care foloseste preponderent analiza tehnica exista momente in care graficele nu indica un trend clar, situatie in care se pot utiliza criterii ajutatoare care tin de situatia financiara (perspectiva dividendelor, rezultatele financiare), determinand astfel cea mai probabila evolutie a pretului.
In AT se folosesc o serie de indicatori care arata si estimeaza evolutia generala a unui titlu sau a pietei.

“Informatiile de baza despre analiza tehnica pot fi gasite gratis pe internet, deci este la indemana oricui sa acumuleze notiuni ca: trend, support, rezistenta, sau altele. Poti tranzactiona pe semnale date diversi indicatori de analiza tehnica ( MACD, RSI, Stohastic, etc) sau poti urmari dezvoltarea anumitor formatiuni pe grafic”, a mai spus brokerul de la Deltastock.

Pentru ca un indicator sa fie eficient in prognozarea evolutiilor viitoare, el ar trebui: sa ofere un semnal corect, sa emita semnalul cu o perioada de anticipare suficienta, astfel incat sa justifice actiunea de vanzare / cumparare, sa fie valabil o anumita perioada de timp.

Ce este un Indicator Tehnic?

Un indicator tehnic reprezinta o serie de date care sunt obtinute prin aplicarea unei formule (ecuatii) asupra pretului unei actiuni. La calculul indicatorului se pot folosi oricare din valorile de deschidere, inchidere, minime, maxime , volum. Unii indicatori folosesc doar o parte din aceste valori iar altii le folosesc pe toate. Toti indicatorii folosesc valori din mai multe zile de tranzactionare. De obicei numarul de zile pe care le folosesc este introdus ca parametru. Unii indicatori se afiseaza suprapus peste graficul de pret iar altii se afiseaza intr-un grafic separat. O formula de calcul pentru un indicator are ca rezultat o valoare pentru o anumita zi.

Ce ofera un Indicator Tehnic?

Un indicator tehnic ofera o alta perspectiva in analiza pretului unei actiuni. Unii indicatori cum ar fi mediile mobile se obtin cu formule simple si usor de inteles. Alti indicatori , ca de exemplu Stochastic, au formule complicate si mai dificil de inteles. Dar indiferent de complexitatea formulei de calcul, indicatorul are scopul de a aduce o noua abordare in studiul evolutiei unui pret. Indicatorii prelucreaza informatiile continute de valorile pretului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri