Bill Miller este unul dintre cei mai renumiti manageri profesionisti de capital ai zilelor noastre. El este presedinte si director de investitii in cadrul companiei Legg Mason Capital Management si conduce o echipa ce avea in grija 70,9 miliarde de dolari la 30 iulie 2007.
Miller este si manager de portofoliu in cadrul fondului mutual Legg Mason Value Trust, care a obtinut un profit, dupa taxe, mai mare decat indicele Standard & Poor 500 pentru 15 ani consecutivi din 1991 pana in 2005 – producerea consistenta de profituri peste cele inregistrate de piata este considerata imposibila conform ipotezei pietei de capital eficiente.

Totusi rezultatele trecute nu garanteaza succese viitoare. La 9 ani de la inceperea fondului Value Trust, in 16 aprilie 1982, profitul era de 14,39% fata de cele 11,19% ale S&P 500, insa din 2005, profiturile au inceput sa scada.

“In pietele de capital, toata lumea tinde sa vada aceleasi lucruri, sa citeasca aceleasi ziare si sa primeasca aceleasi raspunsuri. Singura modalitatea de a ajunge la un raspuns diferit fata de restul persoanelor este sa-ti organizezi datele in diferite moduri sau aduci in cadrul unor procese analitice lucruri care nu sunt de obicei prezente”

Spre sfarsitul anului 2005, fondul pierduse 2,9%, in timp ce S&P 500 se depreciase 1,4%. Cu un an inainte in 2004, investitorul reusise sa obtina rezultate record ale portofoliului in cel de-al patrulea trimestru. In 2005, acesta se astepta ca Google sa aiba un finish de an spectaculos, mai ales ca de la inceputul anului, acitunile crescusera cu 80%. Printre companiile puternice pe care le mai avea in portofoliu se numarau United Health, Aetna si Sears. In schimb pierzatorii acelui an au fost Tyco, IAC/InterActive si JP Morgan Chase.

La acel moment, companiile de tehnologie, IT si financiare erau motivele pentru care fondul pierdea bani. In schimb, investitorul s-a ferit de actiunile companiilor petroliere si cele din sectorul energetic care erau cei mai mari castigatori ai anului. Miller a investit 17% din fonduri in actiunile companiilor de servicii financiare si aproape 25% in cele din domeniile IT, telecomunicatii si media.

“Costuri medii scazute reprezinta castiguri”


In 2006, rezultatele finale ale fondului Value Trust cresteau doar cu 5,85% fata de cele 15,75% ale indicelui S&P 500. Unul dintre motivele acestei scaderi a fost achizitia de actiuni Dell si Hewlett-Packard, pentru ca erau ieftine si pentru ca investitorul prefera companiile din IT si cele ale dezvoltatorilor imobiliari, conform declartiilor lui Miller. In data de 8 decembrie 2006, fondul crescuse cu 4,6%, in timp ce S&P 500 returnase un profit in crestere cu 15%, inclusiv cu dividendele. Fondul Value Trust a pierdut in acel an pentru ca nu a intrat pe sectorul energetic, care a reprezentant unul dintre cele mai performante domenii in 2006 datorita cresterii pretului la petrol. Indicele Standard and Poor pentru companiile energetice listate crescuse in acel an cu 24% si urcase cu 10% capitalizarea totala a S&P 500.

“Cand imi dau seama ca am gresit? Nu mai sunt citat”


O investitie de 10.000 dolari in fondul lui Miller, Legg Mason Value Trust din data de 30 iunie 2003 ar valora acum 9.800 dolari azi, in timp ce S&P 500 ar fi returnat un profit de 4.300 dolari.

Activele fondului s-a depreciat cu 39% in ultimele 12 luni, cu 9,7 miliarde de dolari de la 19,5 miliarde dolari la sfarsitul lui 2005. “In afacerea asta, companiile mor si traiesc datorita reputatiei. Bill Miller detine un record uimitor, insa se poate intampla ca perioada de scaderi din ultimele 12 luni sa ii afecteze reputatia”, a declarat, pentru Bloomberg, Abhay Deshpande, co-manager a 34 miliarde de dolari in cadrul First Eagle Funds.

Recordul unei investitii pe termen lung in fondul lui Miller, Value Trust, ramane inca in picioare: o investitie de 10.000 dolari in cadrul fondului de la incepere si pana la 31 martie anul curent ar valora 296.000 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri