Criza financiara globala a redus considerabil atat valorile indicilor, cat si capitalizarile burselor internationale. Pana acum comparatiile deprecierilor de pe bursa autohtona cu cele consemnate pe pietele externe s-au facut doar raportat la indicii bursieri.
Datorita modului diferit de calcul al indicilor in comparatie cu alte burse mult mai reprezentative este evolutia capitalizarii bursiere dintr-o tara, aceasta aratand cu exactitate care este valoarea reala a pierderile investitorilor, se arata in raportul saptamanal Puls Capital al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Capitalizarea BVB, pe locul 25 din Europa

Romania este clasata pe locul al 25-lea din cele 34 de tari din Europa din punctul de vedere al capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti. Deprecierile din ultima perioada au adus capitalizarea bursiera la nivelul anilor 2005-2006, din punctul de vedere al valorii in dolari.

Specialista Intercapital afirma ca datele statistice sunt raportate la moneda americana, din capitalizare fiind eliminate titlurile Erste Bank, si a fost luata in calcul si capitalizarea pietei Rasdaq. In ultima luna, capitalizarea actiunilor romanesti listate s-a redus cu 28,9%, iar de la inceputul anului cu 58,48%.

“Pe langa elementele specifice ce tin de contextul intern din fiecare tara sau de caracteristicle burselor in cauza, deprecierile inregistrate de pietele de actiuni in multe tari din lume sunt practic efecte ale globalizarii”, explica analistul-sef al Intercapital, Andreea Ciobanu (foto).

De asemenea, afirma Ciobanu, nu putem spune ca bursa romaneasca a suferit cele mai mari deprecieri din lume. Trebuie sa luam in calcul si capitalizarea extrem de redusa a pietei romanesti, atat in valoare absoluta, cat si raportat la Produsul Intern Brut (PIB) Europei. Capitalizarea BVB este de 16,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 24,44% din PIB-ul regiunii. Procentajul este cel mai redus de pe continent, dupa Letonia.

“Poate ca daca ar fi sa vorbim de avantaje, unul ar fi ca facem parte din economia globala si tara noastra se afla in vizorul fluxurilor financiare internationale, acest lucru favorizandu-ne in conditiile unui context international vitreg”, considera Ciobanu.

Aceasta mai afirma ca “un alt mic avantaj” este numarul extrem de redus al investitorilor locali familiarizati cu instrumentele Bursei de Valori, ceea ce ar insemna ca si numarul celor care au pierdut din cauza investitiilor la Bursa in acest an nu are o foarte mare reprezentativitate raportat la populatia tarii.

De exemplu, in Statele Unite ale Americii, investitorii la bursa, unde numarul lor este foarte ridicat rapotat la populatia tarii, si-au pierdut intr-un an o mare parte din economiile de o viata, in medie peste 35%.

In tarile dezvoltate, sistemul financiar nu se rezuma doar la sectorul bancar si este o industrie mult mai complexa, iar evolutia pietei de capital are o implicatie majora in economiile majoritatii populatiei.

17 tari europene au inregistrat scaderi asemanatoare ale capitalizarii bursiere

In Europa sunt 21 de tari in care bursele au o capitalizare mai mare decat cea inregistrata in Romania si care au pierdut de la inceputul anului peste 45% din valoare. Numarul tarilor europene in care deprecierile sunt comparabile cu cele inregistrate de BVB este de 17 din 34 de tari.

Tarile europene nu au fost ocolite de scaderi, insa in doar trei cazuri scaderile au fost mai moderate de la inceputul anului, Slovacia – 5,13%, Elvetia -32,15% si Cehia -39,44%.

La nivel global, capitalizarea bursiera a scazut cu aproximativ 46% de la inceputul anului (exprimat in dolari) si cu 23,75% in ultima luna. Deprecierile din ultima perioada datorate crizei financiare au dus valoarea capitalizarii globale la nivelul celei inregistrate in cea de-a doua parte a anului 2004.

Tarile uitate de lume, invingatoarele crizei

De la inceputul acestei crize, sunt putine piete de capital care au reusit sa faca fata scaderilor sau au inregistrat deprecieri de mai mica amploare, se arata in raportul saptamanal Puls Capital al casei de brokeraj Intercapital Invest.

In doar sase tari din intreaga lume bursa a inregistrat cresteri ale capitalizarii in acest an, acestea fiind localizate in Africa si America de Sud, regiuni uitate de lume: Trinidad, Barbados, Jordan, Tunisia, Ghana si Zambia, unde probabil activitatea investitorilor straini nu a fost niciodata una covarsitoare.

“Probabil ca acolo stirile legate de falimentele unor mari institutii financiare sau cele legate de incetinirea cresterii economice globale nu au avut nici cea mai mica importanta. Vorbim de tari cu un sistem financiar rudimentar si fara perspective prea mari de crestere”, sustine Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri