Jim Slater este considerat a fi inventatorul indicatorului PEG ce ii poate ajuta pe investitori sa isi dea seama ce actiuni sunt supraevaluate sau subevaluate.
Slater este autorul unei rubrici de investitii sub pseudonimul “The Capitalist” in cadrul publicatiei britanice The Sunday Telegraph, rubrica prin care si-a facut publica metodologia persoanal de investitii.

Strategiile lui Slater au fost printre primele metodologii din Marea Britanie facute publice si explicate pentru publicul larg.

Slater si-a inceput cariera pe un post de expert contabil dupa care a ocupat pozitii de manager corporatist din 1953 in 1963 la trei companii diferite din Marea Britanie. Ultima pozitia a detinut-o in cadrul cunoscutei Leyland Motor Corporation.

In 1964, acesta si Peter Walker au fondat firma de investitii Slater Walker Securities. Datorita firmei sale, Slater a devenit un jucator important pe piata de preluari agresive corporatiste, transformand firma intr-un conglomerat industrial si financiar. In 1969, Slater Walker a devenit o banca de investitii.

Din pacate pentru Slater, cariera sa de succes in investitii s-a incheiat brusc odata cu falimentul Slater Walker Securities in timpul recesiunii din anii 73-74.

Acesta a reusit sa reintre in piata financiara prin investitii private si prin lansarea unui cariere de scriitor. Rubrica sa The Capitalist si serviciul sau extrem de popular de consultanta financiara, Company REFS, care oferea “statistici financiare foarte esentiale” asupra tuturor companiilor listate pe bursa din Marea Britania, l-a transformat pe Slater intr-un guru al investitiilor.

“Investitiile sunt o arta a specificului si a selectie, fiind de departe mai importante decat alegerea celui mai bun moment”

Slater este cunoscut in prezent ca fiind unul dintre cei mai de succes investitori profesionisti din Anglia.

Tipul preferat de companii ale lui Slater erau cele orientate catre crestere, ale caror actiuni erau subevaluate.

Principala metoda prin care reusea sa faca acest lucru era calcularea ratei PEG, fiind un pioner al acestui instrument. Aceasta ecuatie combina cresterea si valoarea investitiei.

Slater a realizat ca o rata PER ridicata nu inseamna ca actiunea este scumpa cat timp cresterea profitului era la fel de mare. De exemplu, daca o actiune avea o rata P/E de 30, era cosniderata scumpa, dar daca rata de crestere a profitului era estimata in jurul valorii de 30%, indicatorul PEG avea o valoare de 1, iar actiunea devenea atractiva.

Desi nu este la fel de cunoscut ca raportul P/E sau P/BV, PEG este la fel de util, atunci cand este folosit impreuna cu alti indicatori, indicatorul furnizeaza investitorilor informatii in legatura cu felul in care piata reflecta potentialul de crestere al cursului unei actiuni in relatie cu cresterea profitului societatii respective.

Subliniind diferenta dintre actiunile unei companii mici si cele ale uneia de mai mare marime, Slater spunea ca elefantii nu galopeaza, insa puricii pot sari de doua sute de ori mai mult decat inaltimea lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri