Jim Cramer, fost manager de hedge fond si gazda emisiunii Mad Money din cadrul televiziunii CNBC, a prezentat in ultima sa aparitie tv cateva de reguli defensive care i-ar putea ajuta pe investitori sa evite pierderile inregistrate de portofoliile lor si sa-si pastreze capitalul intreg in aceste perioade grele prin care trec pietele de capital, potrivit site-ului Seeking Alpha.
1. Pastreaza-ti portofoliul diversificat. Cramer subliniaza faptul ca nu trebuie ca sa detii mai mult de 20% din portofoliul intr-un singur sector si sa eviti sa ai participatii la doua actiuni sau sectoare asemanatoare.

Cramer si-a argumentat regula exemplificand ca multi investitori americani si-au pierdut averile din cauza investitiilor in “actiuni fierbinti” ca cele dot.com, din domeniul telecomunicatii si al producatorilor de energie, ca Enron.

2. Cumpara si vinde treptat. “Niciodata sa nu vinzi sau sa cumperi o anumita participatie dintr-o data”, a afirmat Cramer. In schimb, ar fi bine sa acumulezi treptat, sa profiti de slabiciunile celor care vand, obtinand pe parcurs profit.

3. Prima ta pierdere este cea mai potrivita. “Daca strategia ta se bazeaza pe speculatiile fluctuatiile inregistrate de actiuni, accepta pierderea si vinde”, a spus fostul manager de hedge fond. Daca incerci sa obtii profit din fluctuatiile intraday ale actiunilor, nu lasa ca o tranzactie sa devina o investitie din cauza pierderilor. Daca motivul pentru care ai cumparat o actiune nu mai este valid, trebuie sa scapi de ea.

4. Dividendele limiteaza pierderile. Selecteaza actiunile ale caror dividende cresc anual. Daca randamentul unei actiuni este in crestere, acel titlu va atrage noi investitori si va limita riscul de scadere. Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui: Acordarea acestui dividend este sigura?

5. Intotdeauna sa detii lichiditati. Investitorii profesionisti detin intotdeauna bani lichizi, deoarece sunt un instrument ce poate fi folosit pentru a achizitiona actiuni ale unor companii performante la preturi scazute datorita presiunii la vanzare pusa de ceilalti participanti la piata.

6. Nu detine prea multe actiuni volatile. Mai multe actiuni volatile in portofoliu nu inseamna sa ai un portofoliu diversificat. Fii cinstit cu tine si intreaba-te daca poti face fata unor fluctuatii prea mari ale preturilor inainte sa investesti intr-o actiune volatila.

7. Trebuie sa cunosti activitatea companiilor la care detii o participatie. Aceste informatii te pot ajuta sa faci diferenta dintre o actiune proasta sau o companie neperformanta si sa eviti panica la vanzare.

8. Nu detine actiuni cu preturi mult sub valoarea nominala. Speculatiile pe astfel de actiuni iti pot distruge portofoliul.

9. Nereguli de contabilitate = vinde. Actiunile ale caror companii au probleme cu contabilitatea ar trebui eliminate imediat din portofoliu tau si evitate pana cand aceste iregularitati sunt rezolvate.

10. Evita doua trimestre companiile care si-au ratat tinta de profit. Unei companii ii sunt necesare cel putin sase luni pentru a-si reveni dupa o ratare a tintei de profit, iar investitorii ar trebui totusi sa astepte o imbunatatire a situatiei financiare pana sa investeasca in acea actiune.

11. Daca brokerul tau nu mai vorbeste despre o actiune, este timpul sa vinzi. Tacerea nu este de aur in privinta investitiilor pe piata de capital. Daca brokerul tau nu iti mai explica sau povesteste despre o actiune, este timpul sa treci mai departe.

12. Daca o compania are un nou CEO, evita un timp acea actiune. Noii directori generali au nevoie de timp pentru a se stabili in noua functie, obisnui cu strategia companiei si sa dezvolte un plan de activitate, iar pana cand aceste lucruri nu se linistesc nu este bine sa detii actiuni la acea companie.

13. Niciodata nu cumpara o actiune la cel mai ridicat nivel. Ar trebui sa fii pregatit sa te lipsesti de o actiune decat sa o cumperi la cel mai mare pret de la listare. In schimb, poti astepta o scadere de cateva procente pentru a o achizitiona.

14. Ramai calm. Cand piata trece prin perioade grele este bine sa te gandesti sa vinzi. Vei putea sa cumperi actiuni mai tarziu la preturi mult mai mici.

15. Fondurile mutuale trebuie sa fie, si ele, diversificate. Daca investesti in mai multe fonduri mutuale, trebuie sa verifici ca nu cumva banii tai sa se duca in acelasi tip de actiuni.

16. Adoptarea unei strategii defensive este cruciala pe o piata volatila. Nu astepta ca actiunile sa revina la valoarea la care le-ai cumparat, unele actiuni proaste se pot deprecia mai mult. Marcheaza-ti pierderile si cauta alte companii.

17. Investeste in actiunile companiilor care deruleaza programe de rascumparare. Companiile care isi rascumpara actiunile ofera o perna de amortizare pentru investitori, limitand riscul de depreciere.

18. Nu uita sa-ti verifici lunar rezultatele portofoliului tau. Daca nu urmaresti lunar aceste rezultate, nu vei putea sa realizezi cat de prost stau lucrurile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri