Criza financiara mondiala a reorganizat principiile economice si investitionale la nivelul tuturor pietelor. Investitorii de portofoliu sunt cei care dau trendul pietei, in timp ce investitorii activi (speculatorii) doar creeaza lichiditate in piata. Lipsesc investitorii de portofoliu din bursa romaneasca in aceasta perioada?
Investitorii din piata de capital pot fi impartiti in doua mari categorii. Exista investitorii activi, numiti si speculatori, ce realizeaza tranzactii multiple, speculand orice miscare a pietei, si investitorii pasivi, care cumpara actiuni cu un orizont investitional mai indelungat. Acestia din urma pot fi investitori de portofoliu sau strategici.

Investitorii de portofoliu sunt cei care urmaresc atat un castig din aprecierea actiunilor, cat si un castig din dividende. In aceasta categorie intalnim atat investitori de retail, cat si investitori institutionali (fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc), se arata in raportul Puls Capital, realizat de analistii Intercapital Invest.

“Conform statisticilor publicate pe site-ul BVB, capitalizarea pietei reglementate din acest moment este comparabila cu cea inregistrata in anul 2005, in conditiile in care, intre timp, pe piata de capital romaneasca au mai fost listate cateva companii: SSIF Broker Cluj (in anul 2005); Vrancart (in anul 2005); Flamingo (in anul 2005); Transelectrica (in anul 2006); Alumil ROM Industry (in anul 2007); Transgaz (in anul 2007); Casa de Bucovina (in anul 2008); STK Emergent (in anul 2008); Contor Group (in anul 2008); Teraplast (in anul 2008) si Este Bank (in anul 2008)”, scrie Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest, in raport.

Practic, daca scoatem aceste noi companii din calcul, am putea spune ca valoarea companiilor listate la BVB este comparabila cu cea inregistrata la inceputul anului 2004 si ca fata de anul 2007 este mai mica cu 72,21%.

“O evolutie interesanta a avut indicatorul de volum ce a inregistrat evolutii mai putin accentuate comparativ cu valoarea medie zilnica tranzactionata, in ultimii doi ani acesta chiar ramanand aproximativ constant. Din punct de vedere matematic, valoarea medie zilnica tranzactionata este o functie de preturi si de numarul de actiuni tranzactionate/volum”, sustine Andreea Gheorghe.

Aceasta a mai explicat ca preturile au avut cea mai mare influenta asupra evolutiei valorii medii tranzactionate la BVB. “In ultimii doi ani deprecierea titlurilor listate se pare ca a fost factorul determinat principal al valorii medii zilnice tranzactionate, si nu volumul, ce a crescut cu doar 0,46% in anul 2007 si a scazut cu doar 7,95% in anul 2008”.

Lipsesc investitorii de portofoliu din piata?


Daca volumul tranzactionat a ramas aproximativ constant in ultimii doi ani, putem spune ca din piata lipsesc investitorii de portofoliu?

Analista evidentiaza trei scenarii posibile in acest caz: “volatilitatile mari din ultima perioada au antrenat mai mult speculatorii; investitorii de portofoliu au ramas activi in piata acumuland pe panica un anumit numar de actiuni, raportandu-se la valorile din momentul cumpararii; ambele variante”, explica aceasta.

Investitorii straini sunt in general investitori institutional, o mica parte din acestia fiind investitori de retail.

Astfel, ponderile tranzactiilor strainilor cu actiuni romanesti a scazut usor anul trecut, fiind usor mai ridicate fata de nivelele inregistrate in cursul anului 2006.

“Luand investitorii straini ca o clasa reprezentativa pentru investitorii de portofoliu in general, dar si faptul ca in ultimii doi ani volumele au ramas aproximativ constante, am putea spune ca investitorii de portofoliu nu lipsesc din piata, chiar daca activitatea lor este usor diminuata comparativ cu cea inregistrata de exemplu in anul 2007. O alta concluzie este faptul ca investitorii speculatori au compensat activitatea in scadere a investitorilor de portofoliu, atrasi de volatilitatile ridicate”, conchide Andreea Gheorghe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri