In ultima luna, Emporiki Bank si Piraeus Bank au anuntat lansarea unor produse de economisire cu plata dobanzii in avans.
Emporiki Bank a anuntat in ianuarie ca acorda dobanda aferenta depozitelor in ziua constituirii acestora de catre persoane fizice, iar ieri au anuntat si grecii de la Piraeus lansarea unui produs de economisire de acelasi tip, potrivit Mediafax.

Emporiki Bank plateste in avans dobanda, in ziua constituirii plasamentului, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane fizice autorizate.

"In cazul in care clientul lichideaza depozitul inainte de maturitate, nu trebuie sa restituie suma primita in avans, care se retine automat din suma depusa la constituire", preciza la momentul lansarii produsului Gerasimos Tsiaparas, director general al Emporiki Bank Romania.

Suma minima pentru constituirea acestui depozit la aceasta banca este de 500 de lei, euro sau dolari, iar scadentele pot fi de trei, sase, noua si 12 luni.

Piraeus Bank se adreseaza doar persoanelor fizice, produsul putand fii constituit in lei sau euro, pe o perioada de trei, sase, noua sau 12 luni. Dobanzile pentru aceste depozite pot ajunge pana la 12,25% pentru lei si 5,65% pentru euro, in functie de gradul de maturitate.

Cele doua banci vin cu astfel de oferte in contextul in care institutiile de credit incearca sa atraga fonduri de pe piata locala.

Bancile din Romania au mizat pe creditare pana in pragul manifestarii crizei internationale pe piata locala, desi banca centrala a indemnat la prudenta in privinta avansului imprumuturilor, pentru ca ulterior sa isi schimbe strategia, aproape blocand finantarile si orientandu-se spre atragerea de resurse, din cauza deficitului de lichiditati.

Astfel, dobanzile la credite au urcat pentru a se restrictiona accesul la imprumuturi, dar si ratele la depozite au avansat pentru ca bancile aveau nevoie sa atraga mai multe lichiditati.

Ratele dobanzilor la creditele si depozitele noi s-au majorat in noiembrie, pe fondul mentinerii la un nivel ridicat a randamentelor interbancare si al sporirii necesitatilor de resurse interne ale bancilor, dar si al accentuarii prudentei institutiilor in contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei financiare internationale asupra economiei locale.

Pe segmentul populatiei, rata medie a dobanzii aferente creditelor noi acordate a urcat in noiembrie cu 2,47 puncte procentuale, la 17,45%, in timp ce cea a depozitelor a consemnat un avans similar, de 2,27 puncte procentuale, ajungand la 14,13%.

Pe sectorul companiilor, cresterile dobanzilor s-au situat la 1,09 puncte procentuale in cazul depozitelor (pana la 15,24%), respectiv 0,89 puncte procentuale pentru credite (pana la 20,49%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri