Criza financiara care afecteaza piata de capital a lasat goluri mari in portofoliile investitorilor la bursa; nimeni nu se poate bucura atunci cand indicele BET scade cu 70% in 2008 si cu 35% de la inceputul anului 2009. Strategia cea mai prudenta in asemenea perioade este cea de vanzare a actiunilor. Ce facem, insa, in perioadele lungi de asteptare?

Luam o vacanta completa de la bursa in asteptarea vremurilor mai bune, sau gasim diverse alte lucruri de facut, pentru a ne imbunatati strategiile de investitii? Eu zic ca nu trebuie sa pierdem timpul - va propun, mai jos, cateva activitati ce pot fi urmate de investitori in perioadele de criza.

1. Studiati alocarile activelor in portofolii

Multe persoane au plasat banii numai in actiuni pe toata durata carierei de investitor. Aceasta este o greseala intrucat actiunile, prin natura lor, sunt active riscante. Stim foarte bine ca riscurile mai mari aduc si castiguri mai mari, insa acestea aduc, inevitabil, si pierderi.

Criza este o perioada foarte buna pentru studiul alocarii diferitelor active in portofoliile proprii, intrucat investitiile financiare nu se reduc la actiuni. Un portofoliu bine echilibrat se bazeaza si pe instrumente cu venit fix (obligatiuni, fonduri de obligatiuni, depozite bancare) pentru a reduce riscurile; numerar pentru cheltuieli curente; instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor sau speculatii pe termen scurt, etc.

Este adevarat, exista perioade in care portofoliul personal de investitii financiare se poate baza in proportie de 100% pe un singur tip de activ.

Timp de multi ani de zile, intre 2001 si 2007, o stratgie de plasare a fondurilor disponibile in proportie de 100% in actiuni, desi destul de riscanta, s-a dovedit profitabila. Incepand cu 2008, o strategie de plasare de 100% in depozite sau obligatiuni se dovedeste ideala.
Multe actiuni sunt corelate intre ele, iar pe o piata emergenta precum cea din Romania, majoritatea actiunilor sunt foarte puternic inter-corelate.

Prin urmare, atunci cand piata scade, scad toate actiunile. Nu ezitati sa vindeti actiuni, chiar si in pierdere, si sa le inlocuiti cu active mai putin riscante de tipul instrumentelor cu venit fix. Folositi perioada de scadere a bursei pentru a studia alocarea optima a portofoliului Dumneavoastra in functie de preferintele, obiectivele si toleranta la risc proprii, dar si in functie de contextul de piata.

2. Plasati banii in instrumente cu venit fix


Dupa studiu, treceti la actiune. Cand actiunile scad, prudenta dicteaza o reorientare catre instrumente cu venit fix – obligatiuni, fonduri de obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare.

De altfel, aceasta este o strategie generalizata aplicata de investitorii mari si mici de pe pietele din toate tarile. Ca investitori la bursa (in actiuni) nu trebuie sa ne temem de obligatiuni, fonduri de investitii sau, chiar, depozite bancare.

Desigur, pare ilogic ca un broker sa recomande plasarea banilor la banca, insa fac acest lucru pentru ca aceasta este strategia cea mai prudenta si cea mai eficienta in aceata perioada. Studiati dobanzile oferite de diversele banci, studiati profilul bancilor (la fel ca in orice domeniu, dobanzile cele mai mari pot insemna si riscurile cele mai mari), urmariti evolutia plasamentului (cum evolueaza dobanzile? Ce stiri noi apar despre bancile la care ati plasat banii?). De asemenea, aplicati cu maxima incredere un alt principiu de baza: diversificati plasamentele daca aveti sume mai mari, adica plasati banii in mai multe banci.

De asemenea, nu va temeti de obligatiuni. Folositi aceasta perioada pentru a intelege mecanismul de tranzactionare al acestora. Bursa de Valori prezinta o oferta destul de bogata de obligatiuni corporative, municipale si guvernamentale, inclusive o oferta in lei a Bancii Mondiale aflata in topul celor mai tranzactionate emisiuni de acest tip de la BVB.

3. Imbunatatiti-va cunostintele de analiza financiara

Studiul teoretic al unui investitor de succes nu se incheie niciodata. Permanent exista metode, abordari, indicatori si principii de analiza noi. In perioadele de cresteri mari si rapide la bursa nu avem timp sa ne dedicam studiului, insa criza ne ofera perioade prelungite de asteptare.
Astazi exista nenumarate cursuri, carti si pagini web despre investitii si analiza acestora.

Nu neglijati acest aspect, pentru ca orice castiguri sau pierderi vi se datoreaza in mod direct, oricate cauze externe sau vinovati veti incerca sa gasiti. Da, este adevarat ca piata scade si preturile actiunilor sunt la pamant, insa investitorii care au vandut la timp se pot felicita pentru acest lucru; investitorii care au speculat scaderea prin pozitii short se pot felicita si mai mult.

Pe de alta parte, investitorii care au ramas cu actiuni in portofoliu asteptand in zadar o revenire pe termen scurt, sunt responsabili pentru aceasta decizie.

4. Documentati-va despre derivate.

Investitorii cu experienta si cu apetit pentru risc ar trebui sa se documenteze si despre instrumentele derivate tranzactionate la BMFMS. Scaderile mari ale actiunilor din ultimii ani au adus castiguri semnificative acelor investitori care au initiati pozitii short cu curaj, rabdare si multa, multa atentie.

Tranzactiile cu instrumente derivate nu sunt pentru toti investitorii. Intrucat acestea se realizeaza in marja, atat castigurile cat si pierderile pot fi foarte mari (se pot pierde chiar mai multi bani decat cei investiti). Din acest motiv, tranzactionarea derivatelor trebuie precedata de un studiu amanuntit, si de o perioada de invatare si experimentare. De asemenea, acest tip de tranzactionare trebuie abordat cu sume mici, reprezentand o fractiune a portofoliului total disponibil.

La fel ca pentru orice tip de investitie financiara, cu cat castigurile pot fi mari, cu atat si riscurile sunt mai mari, iar efortul depus mai semnificativ. Nu uitati un principiu de baza al investitiilor: daca ar exista o metoda de a obtine castiguri mari si rapide fara risc, atunci toata omenirea ar fi imbratisat-o si nu ar mai fi trebuit sa munceasca decat persoanele excentrice. In realitate, nu se intampla deloc asa. Castiga la bursa numai cei care sunt atenti si care nu neglijeaza niciodata riscurile specifice instrumentelor in care investesc.

5. Deschideti un cont de derivate.

Dupa o perioada obligatorie de documentare, va recomandam deschiderea unui cont de tranzactionare a derivatelor.

Sistemul de tranzactionare este diferit de cel al actiunilor, iar analiza pietei presupune metode specifice. Intrucat cel mai bine se invata din practica, va recomandam deschiderea unui cont cu suma minima ceruta, si investirea efectiva numai a unei fractiuni a acestei sume, pana la intelegerea exacta a mecanismelor implicate (si pana la evaluarea eficientei acestui tip de tranzactii pentru obiectivele dumneavoastra).

Intercapital Invest este unul dintre cei mai puternici brokeri la BMFMS (compania a ocupat locul 3 in ianuarie 2009 pe aceasta piata).

6. Studiati contextul extern

Multi investitori sunt focalizati pe piata locala de actiuni, neglijand in mare parte contextul macroeconomic si conditiile externe. O asemenea abordare ramane o greseala: actiunile romanesti au scazut in continuu in 2008 datorita conditiilor financiare si macroeconomice externe, nu datorita celor interne (in cea mai mare parte a anului trecut economia Romaniei a functionat la parametri buni).

Siteul finance.yahoo.com este un bun punct de plecare pentru a urmari evolutia pietelor americane, europene si asiatice, si pentru a parcurge ultimele stiri financiare si macroeconomice internationale.

Documentarea despre toate aceste aspecte ar trebui sa devina, incet, incet, o parte din rutina zilnica. Motivul? Corelatia pietei romanesti cu cele internationale este ireversibila. Cu cat studiem mai mult pietele internationale, cu atat vom intelege mai bine piata romaneasca.

7. Asteptati

Un sfat extrem de simplu dar foarte greu de pus in practica de foarte multi investitori. Strategia conform careia trebuie sa avem permanent actiuni in portofoliu este una gresita in perioadele de scadere. Exista multe persoane care, fie dupa o pierdere mare, fie dupa o tranzactie reusita, se grabesc sa inlocuiasca actiunile din portofoliu cu unele noi, indiferent de tendinta generala a pietei.

Strategia ofera rezultate bune in perioadele de crestere la bursa, insa pe tendinte descendente, o asemenea abordare poate fi dezastruoasa. Uneori pur si simplu nu strica sa asteptam – este mai bine sa nu castigam nimic decat sa pierdem bani.

Portofoliul virtual al kmarket.ro, spre exemplu, contine numai numerar de peste jumatate de an. Aceasta nu se intampla pentru ca acel portofoliu a cazut in uitare, ci pur si simplu pentru ca in aceasta perioada este mai prudent sa asteptam. Nu cred ca prefera nimeni scaderea indicelui BET de 70% in 2008 unor dobanzi bancare de 10-12% pe an.

8. Pregatiti-va pentru cresterile care vor veni

De peste un an de zile va recomandam vanzarea actiunilor. Nu vom continua in acest mod la nesfarsit. Scaderile mari la bursa sunt urmate, de cele mai multe ori, de cresteri la fel de mari. Personal, consider ca se va intampla acelasi lucru si la BVB. Atentie, insa, nu va grabiti sa plasati bani in actiuni de lunea viitoare. Necunoscuta principala ramane momentul exact al inceperii cresterilor.

Un asemenea moment este dificil de anticipat, insa avem doua certitudini: 1. momentul va veni, cu siguranta, la un moment dat si 2. Momentul respectiv nu a sosit inca.

Daca noi vom depista in mod corect acest moment, atunci il vom anunta public. La fel cum am recomandat clientilor nostri si publicului investitor vanzarea actiunilor, prudenta si asteptare pe tot parcursul anului 2008 si in anul 2009, tot asa, vom recomanda la fel de hotarat, atunci cand va fi cazul, cumparare de actiuni.

La acel moment, ar fi bine sa fiti pregatit si sa aveti capitaluri disponibile.




Razvan Pasol este presedinte si director general al casei de brokeraj Intercapital Invest.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri