Rata profit/pierdere se refera la marimea de profit mediu comparativ cu marimea pierderii medii pe tranzactii. De exemplu, daca profitul estimat este de 900 dolari si pierderea asteptata este de 300 dolari pentru o singura tranzactie, rata profit/pierdere este de 3:1.

Specialistii din piata Forex recomanda o rata profit/pierdere de 2:1 sau 3:1, ceea ce presupune ca pentru tranzactie de 200 sau 300 dolari, pierderea potentiala sa fie de 100 dolari.

Totusi, aceasta rata este simplista si nu ia in calcul realitatile practice ale pietei Forex, mai importante fiind stilul personal de tranzactionare si profitabilitatea individuala medie pe tranzactie, ce ofera estimari bazate pe statistica.

Profitabilitatea medie per tranzactie (APPT = Average Profitability Per Trade) se refera la suma medie pe care te astepti sa o castigi sau sa o pierzi intr-o tranzactie.

Multi investitori sunt atat de concentrati pe stabilirea valorilor de take profit si stop loss sau a acuratetii abordarii de tranzactionare incat nu isi dau seama ca totul depinde de aceasta profitabilitate medie.

Profitabilitatea medie pe tranzactie este egala cu diferenta dintre probabilitatea de castig ori castigul mediu si probabilitatea de pierdere ori pierderea medie.

Exemplu 1: Din 10 tranzactii pe care le efectuezi, trei aduc profit, iar restul pierderi. Probabilitatea a unei tranzactii de castig este de 30% sau 0,3, in timp ce probabilitatea de pierdere este de 70% sau 0,7.

Castigurile medii sunt de 600 dolari, iar pierderea medie este de 300 dolari. In acest caz, indicatorul APPT este: (0,3 x 600$) – (0,7 x 300 $)= - 30$.

Dupa cum se poate vedea, indicatorul APPT este un numar negativ, ceea ce inseamna ca este foarte probabil ca fiecare tranzactii sa iti aduca o pierdere de 30 dolari.

Desi, rataa de profit/pierdere este de 2:1, abordarea de tranzactionare produce tranzactii castigatoare doar in 30% dintre cazuri.

Exemplu 2: Din 10 tranzactii efectuate, opt dintre ele sunt profitabile, iar rata de profit/pierdere este de 1:3.

Astfel, APPT: (0,8 x 100$) - (0,2 x 300$)= 20$

In acest caz, chiar daca rata profit/pierdere este neavantajoasa, profitabilitatea medie pe tranzactie este pozitiva, ceea ce inseamna ca vei obtine castig la fiecare tranzactie.

Pe piata valutara nu exista strategii de management a capitalului sau abordari de tranzactionare standard. Sfatul traditional este ca profitul tau sa fie mai mare decat pierderile pe tranzactii, dar nu are o valoare substantiala in lumea reala de tranzactionare decat daca ai o APPT pozitiva.