Preturile actiunilor companiilor se ajusteaza pe bursa in functie de ordinele de cumparare si de vanzare introduse de catre investitori. Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti au explicat, in cadrul unui seminar de initiere in piata de capital, care sunt evenimente care influenteaza deciziile de investitie.
1. Publicarea informatiilor financiare sunt evenimente ce determina repozitionarea investitorilor fata de actiunile emitentilor. In functie de diferenta dintre rezultatele afisate si cele estimate, actiunile se pot aprecia sau pot cobori. Daca castigurile sunt mai mari decat cele estimate sau mai bune decat rezultatelor celorlalte companii din sector, investitorii vor considera ca societatea are putere de crestere si vor intra la cumparare. Insa daca rezultatele companiei sunt mai mici sau reflecta intrarea pe pierderi, investitorii vor vinde aceste actiuni, iar pretul va scadea in piata.

2. Acordarea de dividende este un alt motiv care influenteaza decizia de investitii in anumiti emitenti. Dividendele reprezinta o distribuire in bani efectuata de catre o companie, drept consecinta a detinerii de actiuni pana la o anumita data. Acordarea de dividende este specifica societatilor dezvoltate, cu potential mic de crestere, in timp ce companiile cu potential prefera incorporarea profitului obtinut in scopul reinvestirii. Dividendele sunt vazute ca recompense pentru increderea aratata companiei prin investirea in aceasta.

3. Majorarea de capital social prin incorporarea rezervelor se efectueaza atunci cand societatea nu vizeaza acordarea de dividend. Aceasta majorare de capital se efectueaza dupa impozitarea profitului si doar din rezerve incorporabile. Majorarea de capital prin incorporarea rezervelor determina majorarea numarul de actiuni, acestea avand aceeasi valoare nominala.

4. Majorarea de capital social prin aport se realizeaza prin emiterea de noi actiuni, cu sau fara prima de emisiune. Prin aceasta operatiune compania se finanteaza, iar investitorii pot achizitiona actiuni la un pret mai scazut decat cel din piata, daca cotatia este ridicata.

5. Diminuarea capitalului social se efectueaza din cauza efectelor legii sau a unei hotarari a unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor. Tinand seama de aceste considerente, actiunile companiei vor scadea, deoarece investitorii doresc sa scape de acele actiuni. De asemenea, diminuarea capitalului se poate efectua si datorita anularii actiunilor proprii rascumparate, caz in care preturile actiunilor nu sunt influentate.

6. Fuziunea dintre companii este intotdeauna vazuta cu ochii buni de catre investitori. In urma fuziunii, actiunile societatii absorbite se transforma in actiuni ale companiei absorbante in baza unor rapoarte de evaluare. Operatiunea de fuziune este similara cu majorarea capitalului social cu aport, contributia fiind reprezentata de compania absorbita.

7. Divizarea este operatiunea inversa fuziunii. In urma divizarii actionarii pot ajunge sa detina acelasi numar de actiuni din capitalul social al celor doua noi companii sau pot opta, total sau partial, pentru una sau alta din societatile rezultante. Pretul in piata evolueaza similar ca in cazul diminuarii capitalului social.

8. Hotararile AGEA/AGOA pot schimba obiectul de activitate, pot introduce programe noi de investitii sau parteneriate. In functie de efectele pe care le pot produce aceste schimbari, pretul actiunilor din piata poate fi influentat in mod pozitiv/negativ. De asemenea, zvonurile legate de deciziile ce pot fi luate in aceste intruniri pot provoca reactii ale pretului.

9. Climatul economic/macroeconomic are o influenta foarte importanta asupra intregii piete de capital. O bursa nu poate evolua pozitiv intr-un context macroeconomic prost. Insa piata de capital dintr-o tara poate evolua prost intr-un context macroeconomic bun, dar vor exista cateva companii care se vor dovedi a fi rezistente trendului general.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri