Achizitia de actiuni in cadrul unei companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) confera investitorilor drepturi si obligatii de actionar. Reprezentatii BVB au explicat, in cadrul unui seminar de initiere in piata de capital, care sunt drepturile, dar si obligatiile actionarilor unei companii.
1. Dreptul de a participa la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA)

Conform legilor in vigoare, orice actiune platita da dreptul la vot in adunarea generala, daca prin actul constitutiv nu este prevazut altceva.

Actul constitutiv al societatii poate limita voturile apartinand actionarilor care depasesc o anumita detinere in cadrul companiei. Dreptul la vot in adunarea generala nu poate fi cedat, in schimb, daca actionarul nu poate participa sau vota prin prezenta, din diferite motive, poate imputernici pe altcineva.

Actionarii care au calitatea de membri ai consiliului de administratie, directoratului sau ai consiliului de supraveghere nu pot vota, in baza actiunilor pe care le poseda, nici personal, nici prin mandatar, descarcarea gestiunii lor sau o problema in care persoana sau administratia ar fi in discutie.

Fiecare actionar poate adresa consiliului de administratie, respectiv directoratului, intrebari in scris referitoare la activitatea societatii, inaintea datei de desfasurare a adunarii generale, urmand a i se raspunde in cadrul AGA.

2. Dreptul de a vota si dreptul de a cenzura deciziile CA

Actiunile oferite de o companie trebuie sa aiba o valoare egala si sa confere posesorilor drepturi egale. Unele companii ofera actiuni ordinare si unele preferentiale, cum ar fi exemplul Bursei de Valori Bucuresti.

Investitorii cu actiuni ordinare au dreptul la un dividend prioritar din rezultatul financiar si au dreptul de a participa la adunari generale, insa nu pot vota.

Actiunile cu dividend prioritar, fara drept de vot, nu pot depasi o patrime din capitalul social si vor avea aceeasi valoare nominala ca si actiunile ordinare.

Actiunile preferentiale si cele ordinare pot fi convertite dintr-o categorie in cealalta printr-o hotarare a adunarii generale extraordinare a actionarilor.

3. Dreptul de exercitare a dreptului de preferinta

Dreptul de preferinta, care poate fi cedat, poate fi exercitat cand se emit noi actiuni sau obligatiuni convertibile in actiuni.

Actiunile emise pentru majorarea de capital social vor fi oferite spre subscriere, in primul rand actionarilor existenti, proportional cu numarul actiunilor pe care le poseda. Exercitarea dreptului de preferinta se va putea realiza in termen minim de o luna, iar dupa expirarea perioadei actiunile vor putea fi oferite spre subscriere si altor investitori.

4. Dreptul de a fi informat cu privire la hotararile AGA

La cerere, fiecare actionar va fi informat cu privire la rezultatele votului pentru hotararile luate in cadrul adunarii generale. Daca societatea detine o pagina de Internet, rezultatele se vor publica si pe aceasta pagina, in termen de cel putin 15 zile de la data adunarii, conform legii. De asemenea, companiile sunt obligate de catre Bursa sa publice aceste informatii pe site-ul BVB in cel mai scurt timp.

5. Dreptul de a participa la beneficiile societatii

Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend. Dividendele se distribuie actionarilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv al companiei nu se prevede altfel.

Dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a actionarilor, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii rezultatului financiar anual.

6. Dreptul de a se retrage din compania in urma unor schimbari cu care actionarul nu este de acord


Daca o compania isi muta sediul in strainatate, isi schimba forma sau obiectul de activitatea, fuzioneaza sau se divizeaza, actionarii care nu au votat in favoarea acestor schimbari in cadrul adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea participatiei de catre companie.

Acest drept poate fi exercitat in maxim 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al hotarariilor luate in cadrul adunarii generale.

7. Dreptul de a convoca AGA pentru detineri cumulate de 5%

Actionarii care detin, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social, sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede altfel, pot obliga consiliul de administratie sau directoratul companiei sa convoace cat mai curand posibil o adunare generala.

De asemenea, acesti actionari pot introduce noi puncte pe ordinea de zi a adunarii.

8. Dreptul de a actiona in justitie compania

Daca actionarul este nemultumit de o hotarare pe care o considera nedrepta sau nelegala are dreptul de a actiona in justitie compania. Aceasta este o modalitate de a cenzura conducerea.

9. Dreptul de a-i sesiza pe cenzori sau auditorii financiari


Actionarul are dreptul de a sesiza cenzori sau auditorii financiari, daca considera ca exista nereguli legate de compania, iar societatea este obligata sa raspunda actionariatului.

10. Dreptul de a primi registrele societatii

Actionarii au dreptul de a cere orice document din cadrul registrelor societatii. Companiile listate la Bursa sunt obligate la un anumit grad de transparenta si publica atat pe site-ul BVB, cat si pe pagina de internet proprie informatiile financiare.

11. Dreptul de a cere mentionarea luarilor de cuvant ale actionarilor in procesul verbal

12. Dreptul de a cere procesul verbal la finalul AGA


Actionarul poate solicita la sfarsitul adunarii generale procesul verbal in care s-au consemnat discutiile AGA si poate pastra copia documentului pentru a-l ajuta la deciziile de investitii.

13. Dreptul de a cere CA anumite rapoarte speciale la detineri de 10%

Unul sau mai multi actionari care detin, individual sau impreuna, cel putin 10% din capitalul social al companiei, pot solicita instantei sa desemneze experti insarcinati sa analizeze anumite operatiuni din gestiunea societatii si sa intocmeasca un raport, care sa le fie inmanat si predat oficial consiliului de administratie, respectiv directoratului si consiliului de supraveghere, precum si cenzorilor sau auditorilor interni ai societatii, dupa caz, spre a fi analizat si a se propune masuri corespunzatoare.
Consiliul de administratie sau directoratul va include acest raport pe ordinea de zi a urmatoarei adunari generale a actionarilor.

14. Dreptul de a revoca administratorii printr-o actiune in raspundere

15. Dreptul de a lansa o contraoferta de pret pentru o oferta publica existenta


Actionarii pot lansa o contraoferta daca are ca obiect cel putin aceeasi cantitate de actiuni sau sa vizeze atingerea cel putin aceleiasi participatii la capitalul social si sa ofere un pret cu cel putin 5% mai mare decat cel din prima oferta.

Lansarea contraofertei se va face in maxim 10 zile lucratoare de la data la care prima oferta a devenit publica.

16. Dreptul a solicita si primi prospectul ofertelor publice

Actionarii au dreptul de a solicita si de a primi, pe suport hartie, in mod gratuit, prospectul ofertelor publice, de la ofertant sau de intermediarul ofertei. Daca prospectul de oferta este disponibil in format electronic, o copie pe suport de hartie, trebuie furnizata oricarui investitor.

17. Obligatia de a plati actiunile

18. Obligatia de a raporta detinerile ce depasesc 5%


Actionarii sunt obligati sa raporteze, in termen de trei zile, cand actiunile detinute ajung la pragurile de 5, 10, 20, 33, 50, 75, 90% din capitalul social al emitentului. De asemenea, piata pe care se tranzactioneaza actiuni trebuie informata.

19. Obligatia de a cere aprobarea CNVM pentru realizarea unei oferte publice

Orice investitor care intentioneaza sa initieze o oferta publica va solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o cerere de aprobare a prospectului - in cazul oferte publice de vanzare, sau a documentului de oferta - pentru oferta publica de cumparare.

20. Obligatia de a lansa o OPP daca detinerile depasesc 33%

Orice actionar care detine, individual sau concertat, mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei societati este obligata sa lanseze o oferta publica de preluare (OPP) adresata tuturor detinatorilor de actiuni avand ca obiect achizitionarea restul participatiilor. Aceasta oferta de preluare nu trebuie sa aiba loc mai tarziu de 2 luni de la momentul atingerii pragului de 33%.

21. Obligatia de a plati impozit pentru tranzactiile realizate

Investitorii sunt obligati sa informeze Administratia Fiscala despre tranzactiile pe care le-au efectuat si sa plateasca impozit pentru aceastea. In acest an impozitul pe profitul realizat pe piata de capital este suspendat. Anterior acestei hotarari, impozitul era de 1% pentru actiunile detinute mai mult de 365 de zile si 16% pentru detinerile mai mici de un an.

22. Obligatia de a vinde actiunile SIF-urilor ce depasesc 1%

Conform legislatiei in vigoare orice participatie ce depaseste 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF) prin achizitii pe piata de capital trebuie sa fie reduse sub sau la 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri