In timpul perioadelor cu volatilitate excesiva, multi investitori, in special cei incepatori, isi pun intrebari legate de strategiile de investitie. In primul rand, trebuie inteleasa ideea ca volatilitatea pietelor bursiere este inevitabila si naturala. Una din solutiile propuse de Investopedia.com este mentinerea unui orizont lung de timp si ignorarea fluctuatiilor pe termen scurt.
Volatilitatea este un indicator statistic de masurare a fluctuatiilor bruste ale unei piete, intr-o perioada scurta de timp.

Pietele volatile sunt caracterizate de fluctuatii importante ale preturilor in ambele directii si tranzactionari mai greoaie, ce presupun uneori lipsa contrapartii pentru anumite ordine (de exemplu, toate de cumparare si nicio vanzare).

Unii specialisti spun ca volatilitatea este cauzata de anumiti factori, precum stirile economice, microeconomice, recomandari de la analisti renumiti, oferte publice de amploare sau afisarea unor rezultate total neasteptate.

Altii arunca vina volatilitatii asupra traderilor intra-day, a celor care fac short selling si a investitorilor institutionali. Una din explicatii ar fi ca reactiile investitorilor sunt cauzate de factori psihologici.

Stabilirea unui orizont lung de timp


Un mod de a te confrunta cu volatilitatile excesive este stabilirea unui orizont indelungat, fara a lua in calcul fluctuatiile pe termen scurt. De cele mai multe ori este mai greu de facut asta, mai ales cand vezi ca portofoliul tau scade cu 50% in cateva ore.

O conceptie gresita si foarte des intalnita este ca strategia buy-and-hold inseamna sa tii o actiune pentru 20 de ani, si sigur vei avea profit. Si investitiile pe termen lung necesita o analiza profunda si o studiere amanuntita.

In timpul perioadelor cu volatilitati excesive, multe firme implementeaza proceduri special concepute sa scada expunerea la riscuri foarte mari. De exemplu, in trecut, multi market-makeri au oprit ordinele automate si le-au executat manual.

De aceea, mai exista cateva riscuri in aceste perioade de volatilitati mari:

- Intarzierile
: pietele volatile sunt asociate cu volume foarte mari, care pot cauza intarzieri in executie.

- Blocarea paginilor de internet: pentru cei care tranzactioneaza online, pot exista dificultati in introducerea ordinelor si blocarea site-urilor, din cauza volumului mare de utilizatori.

- Discrepante intre ordinele introduse: pot exista diferente semnificative intre pretul primit si cel introdus. In pietele volatile, chiar si introducerea in timp real poate fi diferita de ce se intampla in piata, din cauza fluctuatiilor foarte rapide.

De aceea, toti investitorii trebuie sa fie constienti de potentialul risc in timpul perioadelor de volatilitati excesive. A iti lua un orizont lung de timp este cea mai buna solutie, dar daca alegi sa tranzactionezi in aceasta perioada, este important sa stii ca piata si conditiile ei iti pot afecta tranzactiile.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri