Intram intr-o etapa de convergenta a randamentelor si de crestere a valorii proprietatilor, iar investitorii in imobiliare ar trebui sa aiba mai mult de castigat decat dezvoltatorii, dat fiind numarul inca ridicat de imobile neocupate, arata o analiza a grupului Erste asupra pietelor imobiliare din ECE.
Exista sanse mari sa intram intr-o perioada de crestere continua a preturilor proprietatilor din Europa Centrala si de Est, evolutia fiind determinata de comprimarea randamentelor, se arata in raportul Erste.

“Avand in vedere ratele de neocupare destul de ridicate din regiune si finalizarea mai multor proiecte imobiliare, o crestere substantiala a valorii proprietatilor datorita cresterii chiriilor este inca nerealista in urmatoarele patru-sase trimestre”, a declarat Gunther Artner, co-director equity research pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Erste Group.

La nivelul pietei europene de investitii imobiliare, volumul tranzactiilor a inregistrat o crestere de aproape 70%, ajungand la 43,8 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2010 in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

“Predomina accentul pe activele de calitate din cauza preocuparilor legate de criza datoriilor suverane din regiune”, spun cei de la Erste. 62% din volumul total de tranzactii a avut loc pe pietele britanica, germana si franceza. Tot in aceste tari a crescut si numarul tranzactiilor de valoare mare (peste 100 milioane de euro), cu 13 in Germania si 25 in Marea Britanie.

Cea mai puternica crestere trimestriala a activitatii de investitii s-a observat in Austria, Italia (+85%), Irlanda si Republica Ceha, se mai arata in raportul Erste.

„Chiar daca volumul trimestrial al investitiilor de pe piata austriaca din trimestrul al doilea a crescut de patru ori si a ajuns la un volum total de 1,02 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2010 (+28% pe an), piata de investitii in proprietati din regiunea ECE a raportat o crestere mult mai puternica, de 190%, pana la 1,7 miliarde de euro, insa mult sub nivelurile inregistrate inainte trimestrul al patrulea din 2008”, a mai spus Artner.

In ceea ce priveste categoriile de active, cladirile de birouri au generat 55% din cifra de afaceri totala in Austria si 45% in Europa Centrala si de Est, unde aproximativ 97% au provenit din Polonia, Rusia si Republica Ceha.

Bulgaria si Romania au fost urmatoarele piete, din punct de vedere al importantei. In trimestrul al doilea, randamentele premium au scazut in Austria pe segmentul de retail si cladiri de birouri cu 5 puncte de baza trimestrial. Comprimarea randamentelor premium din principalele state vest-europene a avut efect asupra regiunii ECE, se subliniaza in raport.

“Daca randamentele centrelor comerciale au scazut deja din primul trimestru, randamentele cladirilor de birouri au urmat in trimestrul al doilea. In combinatie cu chiriile premium destul de stabile, in general, acest efect a stimulat valorile de capital in principalele piete central si est europene. In regiunea Europa de Sud-Est, pe de alta parte, unele orase au inregistrat o scadere a chiriilor premium la randamente premium stabile, ducand la o reducere a valorilor de capital pentru acest segmen”, se mai mentioneaza in raportul Erste Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri