Refinantarile de credit se dezvolta tot mai puternic in ultima perioada, dupa ce comisionul de rambursare anticipata a fost eliminat sau limitat. Raiffeisen Bank Romania a acordat din martie pana in prezent imprumuturi destinate refinantarilor in valoare de 21 de milioane de euro pentru clientii altor banci. Totusi, nu toti clientii pot beneficia de refinantari, unii fiind captivi in vechile contracte de credit.
Eliminarea comisionului de rambursare anticipata sau limitarea acestuia prin intermediul OUG 50/2010 a constituit o veste buna pentru clientii bancilor care erau nemultumiti de dobanda sau comisioane. Multi clienti au apelat la refinantari pentru a-si reduce costul total al creditului, iar bancile, sesizand apetitul clientilor, chiar au derulat campanii pentru produsele de refinantare.

Raiffeisen Bank Romania a initiat o campanie de refinantare a creditelor si a acordat imprumuturi in valoare de 21 de milioane de euro pentru refinantari.

"Am acordat imprumuturi de 21 milioane de euro din martie 2010 pana in prezent pentru refinantarea creditelor de la alte banci. Imprumuturile pot fi pentru refinantarea unui credit, dar si pentru consolidarea mai multor credite in unul singur", explica Razvan Munteanu (foto sus), vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania responsabil cu activitatea de retail a bancii.

Totusi, nu oricine se poate refinanta, iar clientii care au luat credite ipotecare in 2008 par sa fie captivi in contracte.

"Clientii care au luat credite in 2008 sunt captivi in contracte. Ei nu se pot refinanta acum din cauza garantiei pentru ca au luat imprumuturi la momentul in care se inregistrau maxime pe piata imobiliara si acum garantiile lor s-au topit. Deci, practic, acesti clienti sunt captivi in sumele respective pentru ca nu vor mai putea obtine un imprumut la fel de mare pe baza acelei garantii", explica Anca Bidian (foto stanga), directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.

Solutiile pe care le au la dispozitie clientii captivi sunt limitate si neplacute. Fie asteapta pana cand piata imobiliara o sa intre pe un trend ascendent si garantia lor o sa valoreze mai mult, fie aleg sa aduca bancii o garantie suplimentara pentru a putea refinanta vechiul imprumut.

"Am intalnit clienti care au preferat sa mai vina cu o ipoteca la banca si sa se refinanteze, insa vorbim de cazuri rare", afirma Anca Bidian.

Majoritatea clientilor aleg sa isi consolideze mai multe credite, explica sefa Kiwi Finance. O consolidare a mai mult credite negarantate intr-un singur credit garantat cu ipoteca il poate ajuta pe client sa isi relaxeze rata lunara de plata cu pana la 50% in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri