Nivelul maxim al dobanzilor percepute de banci la creditele acordate prin programul Prima Casa a fost limitat de autoritati, insa bancherii au avut posibilitatea de a plasa dobanzile mai jos pentru a castiga clienti. Una dintre cele mai mari banci de pe piata locala a decis, la inceputul acestui an, sa reduca nivelul dobanzii la Prima Casa.
Dobanda perceputa la credite este, de cele mai multe ori, criteriul in functie de care oamenii aleg banca de la care se vor imprumuta.

Persoanele care doresc sa isi cumpere prima locuinta aleg sa apeleze la un credit prin programul Prima Casa deoarece avansul solicitat de banci este mai mic, de doar 5% (fata de 20% - 25% cat este in mod normal pentru creditele ipotecare clasice), dar si dobanzile sunt mai reduse.

Creditele obtinute prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii formata din indicele EURIBOR la 3 luni plus o marja de cel mult 4% pe an, la creditele in euro, respectiv din indicele ROBOR la 3 luni plus o marja de cel mult 2,5% pe an, pentru imprumuturile in lei. Preferinta clientilor, dar si a bancilor, este pentru creditele in euro, dar exista si clienti ce prefera sa evite riscul valutar si sa se imprumute in lei.

Un client care doreste sa obtina un credit prin Prima Casa in valoare de 57.000 de euro pe o perioada de 30 de ani va suporta o dobanda anuala efectiva (DAE) situata intre 5,4% si 6%, in functie de banca aleasa si comisioanele suplimentare pe care aceasta le percepe. Intr-o alta situatie, daca acelasi client alege sa imprumute 243.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro la un curs de aproximativ 4,26 lei/euro), atunci va suporta un cost al creditului ce variaza intre 8,5% si 10%.

DAE exprima, sub forma procentuala, costul total al unui credit, incluzand atat dobanda propriu-zisa, cat si celelalte taxe si comisioane pe care bancile le percep clientilor. Rolul dobanzii anuale efective este acela de a aduce la un numitor comun costurile unui credit, pentru ca imprumuturile din ofertele mai multor banci sa poata fi comparate.

Tinand cont de nivelul DAE, primele trei banci care percep cel mai mic cost pentru un credit de 57.000 de euro pe 30 de ani prin programul Prima Casa sunt Emporiki Bank (5,4%), Raiffeisen Bank (5,41%) si BRD (5,53%), potrivit portalului Conso.ro. Pentru un imprumut de valoare echivalenta in moneda nationala, bancile care vand credite cel mai ieftin in functie de nivelul DAE sunt Emporiki Bank (8,46%), Banca Comerciala Carpatica (8,53%) si Bancpost (8,64%).

Spre comparatie, costul unui credit ipotecar clasic in suma de 57.000 de euro sau echivalent in lei pe o perioada tot de 30 de ani este mai mare cu aproximativ 1,5 puncte procentuale.

Prin a doua etapa a programului Prima Casa, lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro (din care 5% reprezinta avans), pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Cele mai multe credite acordate anul trecut prin programul Prima Casa au provenit de la BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca si Alpha Bank, astfel ca cele 5 institutii de credit au primit 80% din plafonul de garantii alocate de stat pentru 2011, de 200 de milioane de euro.

Citeste si articolul: Top 5 modificari la Prima Casa in 2011
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri