O tanara il ajuta pe prietenul ei sa isi aranjeze o masca pe fata in timp ce el scoate din buzunar o foaie pe care scrie „Free WWW, stop ACTA”. I-o inmaneaza si, tinandu-se de mana, intra printre sutele de oameni adunati in Piata Universitatii pentru a protesta impotriva Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA), proiect de lege care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online.
La ora 17:00, la fantana din Piata Universitatii, Bucuresti, erau adunati circa 300 de tineri care scandau "Cine sare nu vrea ACTA, ole, ole!".

„Am venit pentru ca nu mi se pare normal ca altcineva sa ia decizii de o asemenea amploare fara sa ma consulte si pe mine! Sunt mare, pot sa judec si singura ce nu vreau! Or, sunt aici pentru ca NU vreau sa imi fie ingradita libertatea”, spune, de sub un fular gros, Mihaela, una dintre protestatarele care a ales sa nu se inghesuie chiar in centrul manifestantilor, scandand mai aproape de Facultatea de Geografie.

Un alt protestatar spune ca il deranjeaza cel mai mult „partea cu monitorizarea permanenta a Internetului si interzicerea vanzarii medicamentelor generice”. El subliniaza ca a citit „de zeci de ori” alineatele din proiectul de lege inainte sa vina sa protesteze.

Unul dintre „liderii” grupurilor protestatare, un barbat ce striga intr-o portavoce incitand pe ceilalti tineri, spune ca „ma deranjeaza monitorizarea care se va face prin ACTA, faptul ca nimeni nu stie cine va face acea monitorizare si la ce vor fi folosite acele date”, spune el, din centrul protestatorilor (vezi video).




La ora 17:30, numarul celor veniti a crescut simtitor, apropiindu-se sau atingand 1.000 de oameni si dupa inca o ora este posibil ca numarul lor sa fi ajuns la aproape 2.000. Din cauza frigului, multi si-au luat bauturi fierbinti. Trei fete stau retrase tinand in mana mici pancarte pe care scrie „Stop ACTA, protestam pasnic”.

Peste drum de tineri, in fata Teatrului National Bucuresti, un grup de circa 100 de oameni de toate varstele protestau si ei impotriva presedintelui Traian Basescu. Un student glumeste si spune „uite dom'le cum se face pod intre generatii!”. In spatele lui, o tanara cu fular tras pe fata flutura un steag negru cu un craniu alb.

Peste tot sunt imprastiati oameni care impart manifestantilor foi printate cu „Ce este ACTA” (vezi foto).

Protestele au loc fara violente, scandarile fiind insa ceva mai non-conformiste, unele avand „iz” de stadioane de fotbal – F*ck Acta, Cine nu sare, cine nu sare, ori este gabor ori este prost de moare sau Ole Ole, ACTA m*ie.

Jandarmii nu sunt numerosi si nu a fost nevoie de interventii speciale pana la ora 19:00.



Protestul a fost organizat si anuntat prin intermediul Facebook, unde peste 200.000 de oameni au spus ca vor participa. „Tot timpul cand organizezi astfel de demonstratii pe Facebook ai parte de surprize. Multi zic ca vin dar majoritatea prefera sa stea acasa”, spune unul dintre protestatari.

In paralel cu protestele din Romania mai sunt organizate si alte manifestatii cu scopuri similare in intreaga lume. La Sofia, de exemplu, peste 4.000 de oameni au manifestat sub sloganul „ACTA la Vista, Baby!”.

Citeste aici intreg textul ACTA. wall-street.ro va va tine la curent cu evolutia proiectului de lege precum si cu viitoare posibile demonstratii ce incearca sa blocheze votarea acestei legi in Parlamentul European.

Considerati ca aceste manifestatii isi vor atinge scopurile propuse, sau legea va fi oricum promulgata? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri