ACTA ar trebui in primul rand "tradus", urmat apoi de o dezbatere publica, astfel incat sa fie explicate in mod foarte clar consecintele unui astfel de document. In formula actuala, acordul este foarte interpretabil, considera Petrisor Obae, care detine site-ul de media Paginademedia.ro.
"Cred ca se impune, in primul rand o "traducere" a acordului si o dezbatere publica, astfel incit sa fie explicate clar consecintele unui astfel de document. In formula actuala, acordul este interpretabil. De exemplu, nu se intelege in ce mod si daca este afectat de acest acord un site de continut, cum este paginademedia.ro. Dezbaterea publica si clarificarea aspectelor din acest acord este primul pas", considera el.

El spune ca i-ar placea sa creada ca actorii Internetului romanesc, daca sunt de parere ca ACTA nu este in regula, s-ar putea mobiliza pentru a-si sustine interesele si a se impune in fata unor legiferatori si parlamentari care inteleg mai putin decit cei implicati in online ce scrie in proiect. In primul rand, cei care activeaza pe Internet (si nu numai) trebuie sa inteleaga ce presupune proiectul.

Ar trebui ca romanilor sa li se arate cum ar fi viata cu ACTA. Este cel mai bun mod de a explica un tratat redactat intr-un limbaj tehnic diplomatic si interpretabil.

Obae a abordat de asemenea si subiectul libertatii de exprimare, garantat de Constitutia Romaniei, spunand insa ca, deseori, in Internetul romanesc se sfideaza si se depasesc rigorile legii. “Este interzis sa calomniezi pe Internet, la fel cum este interzis si in viata de zi cu zi. Esti responsabil pentru ce spui, indiferent in ce mediu o faci, insa Internetul este o fauna foarte pestrita. Noi credem ca intelegem libertatea de exprimare, dar de multe ori, nu intelegem nimic – unde este bunul simt?”, se intreaba el, retoric.

Intrebat de wall-street.ro daca va lua in calcul trecerea pe continut platit pe Paginademedia.ro, dupa modelul anuntat recent de DilemaVeche, Obae a spus ca, cel putin in prezent, nu este fezabil, fiind o miscare foarte riscanta care nu a mers complet nici macar in state cu o piata solida, cum este cea din SUA.

“Nu-mi permit deocamdata sa trec pe un model platit. Poate ar deveni fezabil la 1 milion de unici, atunci iti permiti sa pierzi 500.000, pentru ca acestia vor plati si ar putea asigura o masa care sa sustina businessul, dar la 60-65.000 de unici cat are pe luna Paginademedia.ro, ar fi o mutare riscanta. Mai mult de atat, ce te faci cu cei care platesc, intra, vad stirea si apoi o iau si o publica gratis pe un alt site?”, spune el.

O alta problema ar fi hackerii. “M-am trezit ca intregul meu proiect era copiat complet, total, pe cateva site-uri. Si ce pot sa le fac? Mai nimic. I-am ignorat pentru ca daca i-as fi bagat in seama mai mult le-as fi facut reclama. Asa se poate intampla si daca ai continut platit, e riscant. Plus ca traim intr-o societate care nu este obisnuita sa plateasca nici un euro sa citeasca stiri”, considera el.

Ce parere aveti de problemele ridicate de omul de media? Considerati ca libertatea de exprimare, precum si ACTA, sunt intelese gresit in Romania sau neintelese complet? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri