Ni se spune ca cele mai negre zile ale recesiunii s-au terminat insa, judecand dupa problemele pe care le intampina inca IMM-urile, este in continuare nevoie de precautii suplimentare si planuri de afaceri bine puse la punct. Au avut loc schimbari economice profunde si business-urile nu vor mai fi niciodata la fel.
Antreprenorii – fie pe cont propriu fie in echipa – trebuie sa faca lucrurile diferit pentru a supravietui. Sunt necesare noi strategii care sa functioneze intr-un climat de business in profunda schimbare. Entrepreneur.com propune sapte ponturi care te vor asigura ca business-ul tau va fi un succes.

Trebuie sa ai un plan scris

Fara un plan clar, totul nu este decat un vis. Nu trebuie sa fie o carte, dar ai nevoie de cel putin cateva pagini care sa sublinieze obiective specifice, clare, strategii, surse de finantare, vanzari si marketing precum si o estimare a cash-ului de care ai nevoie in diferite puncte ale business-ului tau. Este crucial sa pui toate acestea pe hartie, inca de la inceputul business-ului.

Nu “te casatori” cu planul tau

Chiar si cei mai buni militari din istorie au fost nevoiti la un moment dat sa renunte la cele mai bune planuri de atac sau aparare, atunci cand gloantele au inceput sa suiere prin aer. Fii flexibil, confrunta-ti concurentii si cucereste.

Nu fii egocentrist, asculta-i si pe altii

Consultantii sunt foarte importanti intrucat ai nevoie de perspective din mai multe directii, deseori de la oameni cu experienta de business. Lasa-i sa analizeze planul tau de afaceri si fii deschis sugestiilor. Tine-te intotdeauna de cele propuse – pana la urma nu este despre tine ci despre business-ul tau. Nu lua lucrurile personal, la modul negativ, nu lasa ego-ul sa preia controlul.

Tine totul sub control

Fa-ti un fisier excel in care sa treci zilnic datele financiare. Trebuie sa ai control asupra acestora si sa ai acces la ele oricand ai putea avea nevoie, bazeaza-ti deciziile pe date concrete. Urmareste cu atentie cash flow-ul si profitabilitatea. Determina cat cash ai nevoie pentru business-ul tau si nu incepe fara sa ai fondurile necesare “in mana”.

Nu incerca sa rezolvi tu totul

Delega-ti angajatii sa faca anumite treburi importante, nu incerca sa faci tu totul, de unul singur. Job-ul unui manager este sa gaseasca oameni potriviti pentru diferite functii. Daca vei gasi oameni potriviti in functii de leadership, vei stii ca esti pe maini bune si te poti ocupa de aspecte de business si dezvoltare. Instaureaza un sistem de bonusare bazat pe performante.

Foloseste Internetul

Este cel mai bun si ieftin instrument de care beneficiezi, dar necesita si timp. Creaza comunitati pe retele sociale precum Facebook, Twitter, Youtube, blog. Citeste articole de specialitate, informeaza-te online. Trebuie ca Internetul sa fie omniprezent in viata ta – daca tu nu o faci, concurentii tai sigur vor profita din plin de acest mediu.

Reinventeaza-ti business-ul

Te intereseaza profitul net, nu veniturile brute. Separeaza-te de alte companii din domeniu si creaza-ti noi avantaje competitive.

Mai presus de toate, simte-te bine! A fi antreprenor este alegerea ta, asa ca fa ca business-ul tau sa functioneze. Poti supravietui, creste si reusi sa te impui, daca urmezi drumurile corecte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri