Facebook va derula una dintre cele mai mari oferte publice initiale din istorie, prin care va atrage pana la 16 miliarde de dolari, iar flotarea companiei, vineri, pe piata Nasdaq, va imbogati atat compania, cat si pe fondatorul ei, Mark Zuckerberg, si pe investitorii care s-au implicat devreme.
Facebook va vinde 422 milioane de actiuni la preturi intre 34-38 dolari pe unitate, astfel ca ar putea atrage de pe piata intre 14 miliarde dolari si 16 miliarde dolari, scrie Mediafax.

La mijlocul intervalului de pret, de 36 de dolari, reteaua de socializare ar reusi o oferta publica initiala de 15 miliarde dolari, cu o capitalizare la debutul pe bursa de circa 100 miliarde dolari.

Astfel, listarea Facebook va marca a treia mare oferta publica initiala din istoria SUA, dupa cele ale Visa si General Motors.

Valoarea estimativa a ofertei este cu circa 5 miliarde de dolari mai mare fata de suma tintita oficial de Facebook in prospectul valabil la inceputul lunii mai, de aproximativ 11 miliarde de dolari.

Oferta a fost majorata atat prin cresterea volumului actiunilor scoase pe piata cu 25%, cat si prin majorarea intervalului de pret de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe actiune, masuri luate de companie datorita entuziasmului investitorilor pentru operatiune.

Facebook a anuntat, miercuri, intr-un raport catre Comisia de Valori Mobiliare din SUA, ca nu intentioneaza sa floteze pe bursa noi actiuni dupa incheierea ofertei de joi, transmite Reuters.

Investitorii care s-au implicat devreme in dezvoltarea retelei de socializare, printre care fondul de capital de risc Accel Partners, fondul de hedging Tiger Global Management, banca de investitii Goldman Sachs, cofondatorul PayPal Peter Thiel si companiile controlate de mogulul rus Yuri Milner, vor obtine in urma ofertei, la pretul median de 36 de dolari pe actiune, castiguri estimate la 3,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Cel mai mare castigator va fi fondul Accel Partners, cu aproape 1,77 miliarde de dolari.

Compania Digital Sky Tehnologies, controlata de Milner, va vinde joi 19 milioane de actiuni pentru 1,6 miliarde de dolari. Mail.ru, un alt investitor Facebook din portofoliul miliardarului rus, va obtine alte 705 milioane de dolari.
Goldman Sachs se pregateste sa vanda peste 28 de milioane din actiunile Facebook pe care le detine, urmand sa atraga peste 1 miliard de dolari.

Zuckerberg, care a fondat Facebook in 2004 in campusul Universitatii Harvard, va incasa aproape 1,1 miliarde de dolari.

Peter Thiel, cofondator al PayPal, va castiga 606 milioane de dolari.

Fondurile de capital de risc Meritech Capital si Greylock Partners vor incasa 252 milioane dolari, respectiv 274 milioane dolari, iar gigantul software Microsoft va obtine 236 milioane de dolari.

Fondul de capital privat Elevation Partners, care numara printre fondatorii sai si pe artistul Bono, liderul trupei U2, are de castigat 166,4 milioane de dolari din oferta publica a Facebook.

Mark Pincus, cofondator al Zynga, care dezvolta unele dintre cele mai de succes jocuri pentru retele de socializare, se pregateste sa bage in buzunar, vineri, 36,3 milioane de dolari.

Reid Hoffman, cofondator al LinkedIn, va atrage 34 milioane de dolari.

Printre actionarii "vechi" ai Facebook care au decis sa nu vanda din participatii la oferta publica se numara cofondatorul Napster Sean Parker, presedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, coleg de camera cu Zuckerberg in facultate si cofondator al Facebook, mai multi directori executivi din cadrul companiei si fondul d capital de risc Andreessen Horowitz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri