Vrei sa afli mai multe despre tranzactii si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

In preambulul Conferintei M&A Outlook, wall-street.ro a realizat o scurta trecere in revista a celor mai importante tranzactii din mediul online, prezentate cronologic, de la inceputul lui 2009 pana in prezent.

Unele dintre tranzactii au fost mai putin inspirate in timp ce altele au dat roade. Cele mai multe inca nu au ajuns la maturitate si, probabil, in anii ce vor urma, vom asista la exituri ale investitorilor de acum trei-patru ani.

In septembrie 2008, ArboMedia era preluata de Goldbach Media Group, fond de investitii elvetian ce se afla si in prezent in actionariatul regiei de publicitate online. Costul achizitiei a 72,7% din actiunile ArboMedia era estimat la circa 35 milioane euro.

Goldbach Media Group a preluat 72,7% din actiunile ARBOMedia

Goldbach Media Group a preluat 72,7% din actiunile ARBOMedia

In februarie 2009, FloriLaBucuresti.ro, proiect al lui Mircea Scarlatescu, a primit fonduri de la investitorii Alexis Bonte si Alexandre Almajeanu. Ulterior, numele proiectului s-a schimbat in 123Flori.ro care este activ si astazi pe zona de florarii online. “Succesul anuntat azi vine dupa doi ani de zile de munca din partea echipei si discutii ce s-au intins pe mai multe luni cu Alex si Alexis, iar increderea lor in noi nu poate decat sa ne onoreze dar mai ales sa ne oblige”, scria, in 2009, pe blogul personal, Mircea Scarlatescu.

In primavara lui 2009, aprilie, Asesoft cumpara 51% din eMag, dupa ce mai multe zvonuri din piata indicau ca cel mai mare magazin online era de vanzare. Aceasta era cea de-a doua tranzactie din piata IT din 2009, dupa ce, in urma cu o luna, Asesoft prelua divizia de distributie a grupului Flamingo.

Tranzactia anului in IT: Asesoft cumpara 51% din eMAG

Tranzactia anului in IT: Asesoft cumpara 51% din eMAG

Ulterior achizitiei, eMag.ro s-a extins puternic devenind unul dintre cei mai mari jucatori din piata, in special datorita marketingului agresiv si a intrarii pe mai multe segmente de business.

Pe 24 septembrie 2009, la cateva luni de la cumpararea eMag, Marius Ghenea, presedintele grupului FiT Distribution, anunta achizitia PCGarage.ro care a ramas si in prezent unul dintre cei mai cunoscuti retaileri online locali pe segmentul de componente IT si electronice. Ghenea declara la acea data ca este “cea mai importanta consolidare din intreg retailul online romanesc de la inceputuri si pana in prezent”.

Atac la eMag: Marius Ghenea ajunge la un business de 30 mil. euro prin achizitii in comertul electronic

Atac la eMag: Marius Ghenea ajunge la un business de 30 mil. euro...

In toamna lui 2009, mai exact pe 19 noiembrie, wall-street.ro anunta cedarea a 25% din Internet Corp. (publisherul cotidianului de afaceri – n.r.) catre 3TS Cisco pentru suma de 2 mil. euro. 3TS Cisco era la prima tranzactie in onlineul romanesc, marind la trei numarul fondurilor de investitii active in domeniu la acea data – NCH si Tiger.

Proiectul Internet Corp. s-a extins in ultimii ani, lansand pe langa site-urile de publishing mai vechi si noi proiecte precum Kuponiada.ro sau CashOut.ro.

Tot in noiembrie 2009 a fost anuntata si intrarea grupului media sud african Naspers in actionariatul Autovit.ro.

La inceputul lui 2010, site-ul se relansa, sub un nou management.

Ce urmeaza pentru Autovit.ro dupa preluare

Ce urmeaza pentru Autovit.ro dupa preluare

In aprilie 2010 polonezii de la NetMedia au achizitionat 70% din C&D Solutions, firma romaneasca ce detine TourismGuide.ro si AllSeasons.ro. Aceasta era prima achizitie a unei companii straine realizata de NetMedia Group.

TRANZACTIE: Polonezii de la NetMedia cumpara un grup de site-uri romanesti de turism online

TRANZACTIE: Polonezii de la NetMedia cumpara un grup de site-uri...

Pe 21 mai 2010, fondul de investitii GED (deja intrat in actionariatul Happy Tour) a achizitionat Paravion.ro, site de rezervari bilete de avion. In prezent, site-ul este in continuare unul dintre cele mai bine clasate pe acest segment, in ciuda cresterii nivelului de competitivitate de pe piata.

O noua tranzactie in online: GED cumpara site-ul Paravion.ro

O noua tranzactie in online: GED cumpara site-ul Paravion.ro

Citeste si:

In octombrie 2010 Radu Georgescu “arunca bomba” si anunta o noua tranzactie in online – antreprenorul roman vindea ePayment (actual PayU) tot catre grupul Allegro, parte a companiei media internationale Naspers Ltd. Astfel, Allegro a devenit actionar majoritar la Gecad ePayment, cu o participatie de 83%.

"Gecad ePayment a ajuns la un nivel de maturitate la care poate face fata integrarii intr-o multinationala. Momentul a venit natural, chiar daca intr-o perioada de criza economica. Practic, acum s-a intalnit cererea cu oferta", a declarat acesta, pentru Wall-Street.ro

In 10 martie 2011, la mai putin de un an de la ultima tranzactie, fondul de investitii 3TS a cumparat actiuni de 4 mil. euro la Avangate, detinuta de Radu Georgescu. In urma tranzactiei, Avangate a primit o investitie de 4 milioane de euro pe sase luni.

TRANZACTIE: Fondul de investitii 3TS a cumparat actiuni de 4 mil. euro la Avangate

TRANZACTIE: Fondul de investitii 3TS a cumparat actiuni de 4 mil....

In iulie 2011, FunGift.ro, unul dintre cele mai vechi proiecte de retail online, s-a vandut catre investitorul Alexandre Almajeanu, acelasi om de afaceri care intra si in actionariatul 123Flori.ro dupa ce investise in eRepublik sau Balaur.ro. Ulterior investitiei, fostii actionari, constantenii Marius si Laura Ciocan s-au mutat in alta tara.

TRANZACTIE: FunGift.ro s-a vandut. Proprietarii romani se muta in Australia

TRANZACTIE: FunGift.ro s-a vandut. Proprietarii romani se muta in...

In ianuarie 2012, romanul Emi Gal si echipa de la Brainient au mai ridicat 1.8 milioane dolari si se pregatesc sa deschida birouri in New York pentru a fi mai aproape de Madison Street, locul unde se impart miliardele din advertisingul american. “Au o tehnologie interesanta, cu potential mare intr-o piata, cea a publicitatii online video, in crestere”.

In 20 ianuarie 2012, Start-up-ul romanesc Summify a fost achizitionat de reteaua Twitter, marcand un succes rasunator al unui proiect inceput in urma cu circa trei ani de Mircea Pasoi si Cristian Strat.

Summify sarbatoreste: Proiect romanesc cu potential de milioane de dolari, achizitionat de Twitter

Summify sarbatoreste: Proiect romanesc cu potential de milioane de...

In urma cu doi ani, echipa Summify s-a mutat din Romania in Canada, Vancouver, dupa ce a fost acceptata in Bootup Labs, incubator de start-up-uri.

In 31 ianuarie 2012, platforma Haipa.ro a fost achizitionata de rusii de la uCoz Media. Platforma Haipa a fost lansata in 2007 si gazduieste aproape 4.000 de bloguri, fiind una dintre singurele initiative autohtone care concurau direct cu gigantii americani Blogger sau Wordpress.

Inca o tranzactie .ro: Platforma Haipa.ro achizitionata de rusii de la uCoz Media

Inca o tranzactie .ro: Platforma Haipa.ro achizitionata de rusii de...

Pe 23 februarie 2012, wall-street.ro anunta in premiera intrarea in actionariatul 2Parale.ro a fondatorului Leo Burnett, Stefan Iordache. Totodata, Daniel Enache a cedat integral pachetul de 20% din actiuni detinute la acea data.

EXCLUSIV: Surpriza in actionariatul 2Parale - fondatorul Leo Burnett investeste in companie, Daniel Enache face exit

EXCLUSIV: Surpriza in actionariatul 2Parale - fondatorul Leo...

Cea mai recenta tranzactie majora din online-ul romanesc este achizitia platformei eJobs de catre Ringier, in aprilie 2012. Publisherul Libertatea si Unica a cumparat 70% din EJobs Group, companie care opereaza eJobs.ro, cel mai mare portal de locuri de munca de pe piata locala, crescandu-si astfel businessul in domeniul digital, una dintre directiile strategice ale grupului.

Luand in considerare tendintele din piata, este posibil ca in viitorul apropiat sa asistam si la alte tranzactii in onlineul autohton, in special pe segmentul aplicatiilor mobile - o nisa cu o evolutie extrem de rapida in ultimii doi ani. De asemenea, nu trebuie neglijat apetitul pentru achizitii al Ringier dar si al fondurilor internationale precum 3TS, GED sau Naspers.

Vrei sa afli mai multe despre tranzactii si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.