Mai mult de 3.000 de limbi si dialecte urmeaza a disparea complet in urmatorii 100 de ani. Gigantul Google incearca sa pastreze intr-o baza de date respectivele limbi si, alaturi de cercetatori si comunitati lingvistice a lansat Endangered Languages Project.
Prin intermediul site-ului internautii pot afla despre limbile care sunt in pericol de disparitie si sa vada ce documentatii se creaza pentru a fi pastrate.

Dialectele variaza de la Navajo, vorbit in prezent de doar 120.000 de oameni pana la Koro, o limba vorbita doar in nord-estul muntilor din India. O alta limba pe cale de disparitie este Aragonesa, vorbita de mai putin de 10.000 de oameni de la granita Frantei cu Spania. O harta interactiva arata cum aproape fiecare tara a lumii a pierdut limbi si dialecte, inclusiv 83 in Guatemala, 149 in Myanmar si 113 in Sudan.

Conform proiectului Google, doar 50% din limbile vorbite in prezent vor supravietui pana in anul 2100.

Google doreste sa “conserve” aceste limbi prin proiectul lor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri