Iranul intentioneaza sa renunte la serviciile globale de internet si sa adopte propria retea tip intranet, actiune care ar urma sa se realizeze pana in 2013, noteaza BusinessInsider citand oficiali ai statului din Orientul Mijlociu.
“Internetul din ziua de azi nu mai poate furniza incredere fiind in acest moment in mainile a doua state care il controleaza”, sustine Reza Taqipour, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Iran.

Oficialul a anuntat ca decizia de a “se izola” de internetul global se va face din toamna acestui an ca parte a eforturilor statului de a-si proteja “secretele nationale”.

In timp ce multi vad aceasta miscare ca un mod de a controla continutul informatiilor de catre autoritati, evenimentele petrecute in ultimul an pe teritoriul Iranului contrazic intr-un fel initiativa guvernului iranian: In 2010, un virus foarte periculos denumit Stuxnet – realizat de catre agentiile secrete ale SUA si Israel au fost folosite pentru a accesa datele unui program nuclear derulat de catre statul iranian.

A urmat un alt virus, denumit de aceasta data “Flame”, care printre alte functii ale sale spiona retelele de calculatoare din Iran. Virusul a reprezentat o parte a razboiului cibernetic in care erau implicate institutii precum CIA, Agentia Nationala de Securitate a SUA sau armata israeliana, potrivit WashingtonPost.com.

Iranul ar urma in acest fel exemplul statului Coreea de Nord, care din anul 2000 a hotarat sa inchida toate conexiunile catre World Wide Web, dezvoltand o retea proprie de internet cu acces la continut informativ, email sau motor de cautare proprii.

O situatie similara se petrece si in Cuba, unde utilizraea serviciului de internet detinut de stat a crescut cu 40% - peste 2,6 milioane de cubanezi dintr-un total de peste 11 milioane folosindu-l zi de zi.

Foto: captura owni.eu


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri