Desi il considera poate cel mai reusit sistem de operare al celor de la Microsoft de pana acum, Silviu Stroie (foto), directorul general ComputerGames.ro si presedinte PGL (Professional Gamers League – n.red) considera ca noua platforma ar putea “sufoca” dezvoltatorii de jocuri video.
“Este un sistem de operare exceptional. Adaptarea la noua interfata va dura destul de putin, mai ales daca utilizatorul a folosit pana acum o tableta sau un smartphone. Dar cel mai important lucru in noua versiune este viteza, care este incredibila, pe aproape orice fel de hardware”, sustine Stroie.

Exista insa multe zvonuri care sustin ca viitoarea consola XBOX va folosi tot Windows 8.

„Daca lucrurile vor sta intr-adevar asa, trebuie sa fim constienti ca, din clipa in care consola va folosi Windows 8, diferenta dintre PC si consola practic nu va mai exista, atat pentru utilizatori, cat si pentru producatorii de jocuri”, a mai precizat managerul roman.

Totodata, Silviu Stroie este de parere ca ca Windows 8 are sanse sa “ingroape” platformele existente de distributie de jocuri in format digital printr-o miscare foarte simpla: orice utilizator va avea direct in interfata Windows 8 un magazin digital din care isi va putea cumpara direct absolut orice joc doreste. „Cel mai probabil producatorii de jocuri vor fi incantati de acest lucru, dar depinde acum si ce comision va cere Microsoft pentru distributia in acest mod”.

Integrarea totala a PC-ului, prin folosirea Windows 8 pe toate produsele anuntate de companie (tableta Surface, telefoanele cu Windows Phone 8 si, probabil, viitoarea consola XBOX), ar putea face in acest fel multe victime in randul partenerilor OEM, producatorilor de jocuri sau producatorilor hardware.

„Practic, prin Windows Store se va putea vinde orice joc, in orice tara din lume, in format digital, fara sa mai fie nevoie de programe 3rd party, cum sunt Steam sau Origin. Cel putin asta isi doreste Microsoft, insa ramane de vazut cu ce vor veni cei de la Valve (prin plaforma Steam) si cei de la Electronic Arts (prin platforma Origin) pentru a combate acest lucru si pentru a se bucura in continuare de succesul actual”, a incheiat managerul ComputerGames.ro.

Computer Games este singura companie care distribuie jocuri exclusiv in format digital, comercializand produse in 18 tari, in Romania o mare parte dintre vanzari realizandu-se prin SMS, modalitate de plata implementata din anul 2006.

Windows 8: o catastrofa

O opinie similara o impartaseste si Gabe Newell, cofondatorul studiourilor de jocuri Valve – cunoscut in lumea gamerilor pentru seriile Half-life, Counter-Strike, Portal sau Left 4 Dead care spune despre viitorul sistem de operare ca producatorii OEM se vor retrage din piata de PC-uri, acesta fiind unul din motivele pentru care sistemul de operare dezvoltat de Microsoft ar putea fi inlocuit cu un alt suport.

Foarte multe zvonuri au circulat pe internet cu referire la tranzitia platformei Steam catre Linux, Newell justificand aceasta miscare ca o posibila orientare catre un alt sistem de operare.

“Cred ca Windows 8 este o catastrofa pentru oricine din spatiul PC-urilor. Cred ca vom pierde niste producatori de top din domeniul OEM implicati in creatia de PC-uri care se vor retrage din aceasta piata.

Daca acest lucru se adevereste, ar fi bine sa avem alternative pe care sa ne axam intr-o astfel de eventualitate”, a precizat acesta.

Mai mult decat atat, Newell este un bun cunoscator al gigantului Microsoft, activand in compania americana pentru mai bine de 13 ani pe partea de dezvoltare a sistemelor de operare.

Trebuie sa citesti si Gabe Newell, cofondatorul Valve: Windows 8 este o catastrofa
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri