Facebook deblocheaza pentru vanzarea pe bursa 271,1 de milioane de actiuni, iar totalul titlurilor disponibile pentru tranzactii pe piata de capital creste cu 60%, la 692 milioane, amplificand temerile investitorilor privind presiunea asupra pretului, care persista inca de la listare.
Actiunile deblocate au o valoare de 5,75 miliarde de dolari, la pretul de 21,2 dolari din inchiderea sedintei de miercuri a bursei americane, noteaza Mediafax.

Investitorii care au intrat in actionariatul companiei inainte de listare, precum DST Global, Goldman Sachs Group, Elevation Partners si Accel Partners, primesc joi dreptul de a vinde o parte din pachetele de actiuni pe care le detin, potrivit unor documente transmise bursei de Facebook, potrivit Bloomberg.

Restrictiile de vanzare, ridicate joi, au avut ca scop evitarea unei inundari a pietei cu actiuni imediat dupa listarea in mai a 421 milioane de actiuni.

Perspectiva unor noi vanzari de actiuni inseamna ca Facebook va trebui sa faca mai mult pentru a convinge investitorii ca merita un pret mai ridicat. Actiunile la care se ridica joi restrictiile reprezinta doar 14% din totalul de 1,91 miliarde de titluri care vor fi diponibile pentru vanzare in urmatoarele noua luni.

"Puneti-va centurile de siguranta pentru urmatoarele cateva luni, pana cand sunt deblocate toate aceste actiuni", a declarat Tom Forte, analist la firma Telsey Advisory Group din New York.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, nu se numara printre actionarii care scapa joi de restrictii.

Facebook, cu o valoare pe bursa de 51,2 miliarde de dolari, a pierdut circa 40 de miliarde de dolari din capitalizare de la listarea din mai.
Declinul actiunilor a fost insa atat de puternic incat i-ar putea face pe unii investitori sa-si mentina participatiile, in loc sa vanda cu prima ocazie, afirma Mark Harding, analist la JMP Securities.

Cotatia Facebook a scazut si din cauza apropierii momentului deblocarii unui nou pachet de actiuni, a spus el.

"Cu siguranta nu ar fi in interesul investitorilor sa vanda actiuni toti odata. Presupun ca cei care detin cele 270 de milioane de actiuni sunt investitori rationali si cred ca isi dau seama ca inundarea pietei cu un asemenea volum de actiuni pe o perioada scurta nu le-ar ajuta pozitiile", a afirmat Harding.

Microsoft nu-si va reduce, probabil, participatia la Facebook, a declarat, saptamana aceasta, o sursa apropiata situatiei. Microsoft considera Facebook un partener startegic in lupta impotriva Google si nu o investitie pe termen scurt.

Alti investitori s-au pregatit insa pentru eventuale vanzari. Directorul Peter Thiel, care a vandut titluri in oferta publica initiala, si-a acordat o libertate sporita de a vinde noi titluri, potrivit unui document transmis bursei. Thiel, unul din primii investitori la Facebook, a transformat peste 9 milioane de actiuni Clasa B in titluri Clasa A, care pot fi vandute mai usor pe pietele de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri