Peter Thiel, primul investitor al Facebook, in prezent membru in boardul executiv si-a vandut peste 20 milioane de actiuni detinute in cadrul retelei de socializare, echivalentul a 400 de milioane de dolari, noteaza WSJ.com.
Thiel, partener in cadrul companiei Founders Fund si cofondator al serviciului Pay-Pay a investit 0,5 milioane de dolari in Facebook in 2004, pe vremea cand compania valora sub 5 milioane de dolari.

Pretul unei actiuni vandute varia intre 19,27$ si 20,69$.

Peter Thiel inca mai detine 5,6 milioane de actiuni in cadrul celei mai mari retele de socializare din lume.

Compania a refuzat sa explice decizia lui Thiel.

Inceputul sfarsitului?

Listata pe bursa de la New York in luna mai a acestui an, Facebook s-a bucurat de succes in primele zile de tranzactionare. Actiunile au deschis la o valoare de 42,05$ dar curand au cazut la 38,01$. Pana la sfarsitul primei zile mai mult de 500 de milioane de actiuni si-au schimbat proprietarii.

Pretul de inchidere insemna, la acea data, ca Facebook valora 105 miliarde de dolari, mai mult decat Amazon.com, McDonalds sau Cisco si HP.

Ulterior, valoarea actiunilor retelei sociale au cazut cu 40% sub pretul de pornire din luna mai, acest lucru nefiind un semn bun nici pentru investitori si nici pentru companie.

Spre finalul lunii iulie anul curent, compania tranzactiona o actiune la valoarea de circa 23$ si Mark Zuckerberg saracise, doar intr-o saptamana, cu 3 miliarde de dolari.

Timpul a trecut, iar decaderea retelei de socializare a continuat. Cotatia Facebook a inchis pe 16 august la 19,87$, dupa ce pe parcursul sedintei zilei respective a atins un minim record de 19,69$/actiune.

Zambetul lui Zuckerberg probabil a palit si mai mult, intrucat cofondatorul companiei a pierdut 600 de milioane de dolari si a ajuns la o avere de “numai” 10,2 miliarde de dolari. De fapt doar averea lui Zuckerberg a scazut – averea celor mai bogati 40 de oameni din lume a urcat cu 1,9 miliarde de dolari dupa ce indicele S&P 500 a inchis la cel mai ridicat nivel din aprilie.

In prezent, cotatia Facebook se situeaza aproape la jumatate fata de pretul de listare din luna mai, iar posibilul exit al directorului retelei de socializare nu poate fi decat un alt semn al tensiunii din cadrul gigantului online american.

Trebuie sa citesti si Facebook se prabuseste. Scurta istorie a caderii retelei sociale: de la exuberanta la presiuni si dezamagire
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri