Este foarte motivat in incercarea sa de a nu se plictisi niciodata, de a nu duce o existenta liniara si lipsita de evenimente. Mai mult, una dintre motivatiile sale de a pune la punct Evernote rezida in dorinta sa de a lasa ceva in urma, ca „Universul sa stie ca a existat”. Acesta este Phil Libin, CEO Evernote, companie ce a achizitionat anul acesta Clearly, un proiect romanesc.
Phil Libin a venit pentru o zi in Romania, acordand un interviu exclusiv de cateva minute wall-street.ro. Evernote este un proiect ce permite inregistrarea si sortarea notitelor in format digital. In prezent compania are circa 44 de milioane de utilizatori dintre care circa 100.000 sunt din Romania, conform lui Libin. Firma are in prezent 280 de angajati.

„Nu m-am mai plictisit de foarte mult timp! Atunci cand ai propria companie, e si greu, desi, sincer sa fiu, poate-mi si lipseste putin. De fiecare data cand am lucrat intr-o alta companie existau si momente in care simteam ca ceva lipseste, ca ma plictiseam”, spune el.

De altfel, una dintre problemele esentiale ale tinerilor si nu numai de astazi, antreprenori sau nu, este faptul ca se resemneaza in a duce o viata monotona, liniara.

Atunci cand intri insa pe calea antreprenoriatului trebuie sa fii constient ca va trebui sa te dedici complet acesteia, timp liber va exista din ce in ce mai putin. „Eu nu mai am ceea ce s-ar putea numi viata personala, dar nu simt lipsa. Ea s-a integrat in viata profesionala”, spune Libin.

Ce ar face cu 10.000 euro seful Evernote


Razand, seful companiei estimata la 1 mld. dolari spune ca STIE, in mod clar, cum ar irosi 100 de MILIOANE de dolari! „I-as investi intr-un stil mare! As crea dirijabile enorme, ca in anii '30, si le-as trimite deasupra safari-ului, zonelor greu accesibile, astfel incat lumea sa se plimbe, pe sus, acolo, in lux. Au incercat si altii, fara mare succes”.

Cu 10.000 de euro nu s-ar putea face foarte multe insa, spune Libin, ar incerca sa creeze un joc pentru iPhone/iOS. Ceva care sa prinda, dar ieftin.

Sfaturi pentru antreprenori

Fa ceva ce ai folosi chiar tu! Una dintre greselile Evernote de la inceput a fost faptul ca designul lasa mult de dorit, desi au investit multi bani si timp in el. „Nici noi nu-l foloseam!”.

De asemenea, omenirea din prezent apreciaza, poate chiar disproportionat, experientele foarte bune. Daca in trecut castigau si ieseau in fata companiile cu mare putere financiara, cu marketing si distributie puternice, acum un produs sau aplicatie ce ofera experienta placuta poate avea mult mai mult succes. Deci trebuie sa te axezi pe a crea o experienta pozitiva.

Totodata tinerii ar trebui sa gaseasca ceva ce NU functioneaza cum trebuie in societate si sa incerci sa rezolvi acea problema. Gaseste ceva ce folosesc milioane de oameni, ceva frustrant, si gaseste solutia. Nu trebuie sa fie ceva enorm, ceva mare.

„De exemplu cred ca toti suntem frustrati de wireless-ul din hoteluri! Si tot timpul ma gandesc ca cineva ar trebui sa rezolve aceasta problema, si nu trebuie sa fie o corporatie majora! Poate ca este, de fapt, o solutie simpla!”, spune Phil Libin in interviul pentru wall-street.ro.

Cateva proiecte care ii plac lui Libin sunt Uber.com sau FitBit. „Imi plac device-urile care fac parte din hainele tale, care fac ceva pentru tine, pentru corpul tau, cum sunt, de exemplu, acele bratari de la Nike”.

Dupa ce produci „acel ceva” care ar trebui sa indeplineasca o nevoie si sa faca mai buna experienta oamenilor, accepta feedback-ul lor dar nu te astepta la ceva extraordinar. „Clientii o sa-ti spuna ca este gresit, dar nu o sa-ti spuna nici macar ce lipseste! TU trebuie sa pui cap la cap informatiile si sa scoti din ele ce este mai bun”, mai spune seful Evernote.

Evernote, proiect american ce a primit finantari de 95,5 mil. $ de la Sequoia Capital, Troika Dialog, DoCoMo Capital si Morgenthaler Ventures a achizitionat, discret, mici proiecte de-a lungul ultimului an.

Phil Libin subliniaza ca firma a achizitionat patru companii in 2011, inclusiv Skitch, Notable Meals, Readable (Clearly) si un start-up numit Minds Momentum. Valoarea tranzactiilor este relativ redusa, sub 10 mil. $ in actiuni. Phil Libin subliniaza ca apetitul pentru achizitii va creste anul acesta asa ca, antreprenori romani, fiti “pe faza”!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri