Google a publicat o harta actualizata a Coreei de Nord, inlcuzand mai ales sinistrele lagare ale regimului comunist, precum si o instalatie de cercetare nucleara care se afla in centrul tensiunilor in crestere dintre Phenian si comunitatea internationala, relateaza AFP, citat de Mediafax.
"Timp indelungat, Coreea de Nord a ramas una dintre cele mai vaste zone cu date cartografice limitate. Astazi, am remediat", a declarat pe blogul sau Jayanth Mysore, un oficial de la Google Map Maker.

Harta tarii de pe Google Maps a fost alcatuita de serviciul Google Map Maker multumita contributiei internautilor, modelului oferit de enciclopedia pe Internet Wikipedia si imaginilor prin satelit.

Ea propune o imagine mai detaliata a Phenianului, incluzand scoli, hoteluri, spitale, o catedrala, o piata si parcuri atat de o parte, cat si de cealalta a fluviului Taedong care traverseaza capitala.

In afara Phenianului, harta este mai clara, fiind observate cateva orase mari, aeroporturi, o rafinarie, o instalatie de cercetare nucleara si, in special, pete gri reprezentand taberele regimului.

De exemplu, la 100 de kilometri nord-est de Phenian, se observa lagarul N°18, identificat ca "gulag", iar in apropiere de frontiera chineza, lagarul de munca N°22. Harta marcheaza cu precizie amplasarea unei fabrici farmaceutice, a uneia alimentare, a unei armurarii si baraci pentru paznici.



Intr-un raport publicat in mai 2011, Amnesty International afirma ca lagarele de concentrare au crescut ca dimensiune si numar in ultimii zece ani si aproximativ 200.000 de persoane sunt inchise in conditii "atroce".

"Numeroase persoane din lume sunt fascinate de Coreea de Nord, dar tarile sunt extrem de importante pentru sud-coreeni, care au acolo legaturi ereditare", a adaugat Mysore.

Cu toate acestea, harta imbunatatita a Coreei de Nord ramane foarte sumara.

Oficial, Coreea de Nord si Coreea de Sud sunt in razboi, iar calatoriile strainilor in nordul peninsulei sunt limitate.

Nord-coreenii traiesc intr-una dintre tarile cele mai izolate si mai cenzurate din lume, accesul la Internet fiind destinat doar unei minoritati infime de cateva sute de persoane din randul elitelor si studentilor.

Prin urmare, strainii nu au niciun mijloc de a obtine informatii despre topografia, urbanizarea sau localizarea unor instalatii strategice.

Publicarea hartii nord-coreene intervine dupa ce presedintele Google Eric Schmidt, impreuna cu fostul diplomat american Bill Richardson, au efectuat o vizita "umanitara privata" timp de trei zile in Coreea de Nord.

La intoarcere, el a declarat ca "decizia (nord-coreenilor) de a ramane izolati in spatiul virtual afecteaza doar universul si cresterea lor economica", in timp ce "planeta devine din ce in ce mai conectata".

Google a participat deja la dezvaluirea amplasarii unor lagare nord-coreene datorita serviciului de imagini prin satelit, Google Earth, utilizat frecvent de catre ONG-uri pentru apararea drepturilor omului.

O purtatoare de cuvant a Ministerului sud-coreean pentru Reunificare a salutat oportunitatea ca lumea "sa afle mai multe" si Coreea de Nord "sa fie mai deschisa".

Sud-coreenii, ca Lee Nak-Ye, presedintele unei asociatii pentru refugiati, de asemenea s-au bucurat. "As fi fericit sa vad o harta a orasului meu natal", a spus Lee, in varsta de 80 de ani, care a parasit nordul peninsulei in 1950.

Tensiunile dintre Phenian si comunitatea internationala au crescut in decembrie, cand Coreea de Nord a lansat o racheta, considerata de Washington si aliatii sai un nou test balistic.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat sanctiuni sporite impotriva regimului nord-coreean, care, drept raspuns, si-a anuntat intentia de a proceda la un al treilea test nuclear.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri