“Pentru mine, Bucuresti este inima Europei! Simt ca orasul acesta traieste!” Afirmatiile vin de la doi tineri olimpici internationali, romani ce au lucrat la Google si Twitter si au vizitat circa 20 de tari. Ambii au porti deschise pentru a pleca din Romania si a lucra, pe bani multi, la corporatii de renume. Cu toate acestea, aleg sa ramana aici. Cine sunt ei, ce ii motiveaza si cum este sa lucrezi la Twitter si Google, citeste in materialul exclusiv de mai jos.
Cu Marius Dumitran (27 ani) si Andrei Grigorean (25 ani) am purtat un dialog destins, non-conformist, intr-un local din centrul vechi al Bucurestiului. Dupa ce m-am uitat putin pe realizarile lor – multiple premii internationale, interni la Twitter respectiv Google, olimpici internationali (de mai multe ori), profesori si mentori, am presupus ca probabil voi sta la masa cu doi “perfect geeks”, pasionati de stiinta si computere.

Dupa cateva minute am realizat cat de mult m-am inselat. A sti informatica, a putea programa la nivel superior, este mult mai mult decat a sta mii de ore cu nasul in computere, a rezolva probleme si a citi carti din care mare parte din oamenii fara pregatire nu ar intelege absolut nimic.

“Pana la urma, da, te ajuta sa fii destept, sa tii minte lucruri, dar tine foarte mult si de o inteligenta nativa. De umanitate, de bun simt”, spune, zambind (si nu prea modest) Andrei.

Experienta Twitter


In trecut am mai avut ocazia sa discut cu oameni care au fost/sunt angajati la Facebook si Google, dar niciodata cu un roman ce a fost in birourile Twitter. Mi se pare cu atat mai interesant cu cat Twitter in Romania are un numar foarte redus de utilizatori (circa 20.000), comparat cu Facebook care se pare ca “a prins” mult mai bine.

“Nu are nicio legatura numarul de utilizatori. Conteza expertiza”, tine sa sublinieze Marius (foto stanga) care a fost intern la Twitter timp de patru luni.

Mare parte dintre romanii cu experienta se indreapta in special catre Google si Facebook. Dupa achizitia Summify de catre Twitter, Mircea Pasoi, co-fondator al proiectului, a vorbit cu Marius Dumitran si i-a spus sa incerce si la reteaua de micro-blogging.

“Eu aveam deja o oferta de la Facebook, sa merg la ei. Pana sa iau insa decizia, am urmat sfatul si, dupa sase interviuri, am fost acceptat”.

De ce Twitter si nu Facebook?


Doi factori l-au convins pe Marius sa mearga la Twitter in locul Facebook – financiar si faptul ca era un job in San Francisco si nu in Silicon Valley.

“In principiu Silicon Valley este plictisitor. Stiu mai multa lume care zice asta. San Francisco a devenit in ultimii ani un hub de start-up-uri, incep acolo si nu in Silicon. Tinerii tind sa stea in Francisco si cand ajung la 35 de ani, se casatoresc, copii, si merg in Silicon Valley. E destul de normal sa vrei sa stai in San Francisco.

Interviurile, similare cu cele pe care trebuie sa le treci la Google, Facebook, sunt mai mult de algoritmi. Principiul lor este “hai sa angajam baieti destepti, inteligenti, sa se descurce in diverse situatii, ca invata ei fix ce trebuie la serviciu. La noi in Romania angajatorii cauta oameni care deja sa stie sa faca X lucru. E mai putina flexibilitate”, considera Marius Dumitran.

In cazul lui, procesul de angajare a durat mai putin intrucat avea deja oferta de angajare de la Facebook si nu putea sa ii tina prea mult sa astepte. Astfel, toate cele sase interviuri s-au derulat in doar doua saptamani. In mod normal, interviurile in cadrul unor astfel de companii dureaza mai bine de 2 luni.

Andrei intervine si spune ca, in cazul internship-ului Google, el a trecut doar prin trei interviuri – primele doua au fost eliminatorii si al treilea, fix pentru proiectul pe care urmeaza sa lucreze, alaturi de viitorii sai colegi. “Practic ei vor sa vada si cum te adaptezi si comunici cu colegii. Conteaza sa fii si sociabil, placut”, spune, sorbind din limonada, Andrei Grigorean.

Marius a fost primit la Twitter pe o pozitie de data analyst, pe o perioada fixa de patru luni. Ulterior, el ar fi putut ramane ca angajat permanent, insa nu a dorit acest lucru. “Vreau sa imi termin doctoratul in tara si sa continuu sa pregatesc studenti”, spune el.

Atmosfera la Twitter si Google


Il intreb pe Marius cum i s-a parut atmosfera la Twitter.

“Sincer, nu prea m-a omorat atmosfera. E ceva mai business decat la Google si la Facebook. In cadrul birourilor retelei de socializare te-ai astepta (si chiar vezi) oameni in slapi, in tricouri, de genul acesta. La Twitter era lumea aproape numai la camasa. La mine in echipa media de varsta era de peste 35 de ani, multa lume cu doctorate. Se simte «un vibe» mai serios la Twitter decat la Google, unde am lucrat, si la Facebook unde de cate stiu este si mai lejer”.

Andrei (foto dreapta), de partea cealalta, spune ca la Google Zurich este “fix cum vezi pe net”. Cu scaune colorate, atmosfera destinsa, placuta, relaxata.

“Mi-a placut mult munca si faptul ca lucram la chestiuni importante. Eu am fost (deja) angajat la Google de doua ori – a doua oara am dat un singur interviu -, si in ambele ocazii am atins programe foarte faine”, spune Andrei. “Proiecte derulate cu multinationale ce derulau reclame de peste 100 de milioane de dolari pe an, pe site-urile lor”.

El a lucrat si la Google California, chiar la sediul gigantului american. “Tot ceea ce este legat de Google mi-a placut, nu este ceva pe care sa pun degetul si sa zic ca nu e ok. Ce nu mi-a placut insa a fost ce tine de integrarea in societatea americana, diferita de a noastra si nu tocmai pe placul meu”, spune tanarul olimpic.

La sediul central din California sunt “destui romani”. La Google Zurich sunt circa 50 de romani angajati. La Twitter in schimb erau doar 2-3 full time, din circa 1.500 de angajati din sediu.

Multinationalele puternice precum Google, Twitter sau Facebook pun mult accent pe studii, subliniaza cei doi. Conteaza extrem de mult daca ti-ai terminat doctoratul, conteaza si masterul. Daca ai un doctorat, esti angajat, de obicei, pe 2-3 niveluri mai sus pe scara ierarhica, ceea ce este important (si la nivel salarial). Nu conteaza atat de mult unde ai doctoratul – “bine, daca spui ca e la Titu Maiorescu, nu e acelasi lucru cu Harvard”, rade Marius.

Totodata, daca ai doctoratul obtii mult mai usor viza pentru SUA. Doar cu licenta este “super greu”.

Ce au invatat din experienta Twitter si Google


Ambii sunt stapani pe sine, relaxati. Se simte cu ochiul liber. Non-conformisti – pasionati de motoare, adrenalina, munte. Mai departe de acestea, Andrei povesteste o intamplare din care a invatat ca trebuie sa ai o mentalitate de invingator, tot timpul.

Lucra la un proiect important si, intre timp, a descoperit o companie concurenta care facea acelasi lucru si chiar era in fata Google. Atunci cand a aflat project managerul de concurenta, a zambit si a spus “We can do it better!” (noi putem mai bine!). Si chiar asa a fost – Google a lansat produsul de optimizare a reclamelor si in cateva luni si-a scos concurentul de pe piata, povesteste, fara sa ascunda incantarea, Andrei Grigorean.

Din internship-ul la Twitter, Marius a invatat sa fie rabdator. “Nu pune tu insuti presiune asupra ta. Nu te stresa mai mult decat este necesar, altfel nu vei mai putea avea randament maxim. Psihologia in informatica este foarte importanta, trebuie sa inveti ce este aceea rabdare.

Cei doi au invatat de asemenea si pasi necesari in construirea de start-up-uri. “Mi se pare vital sa fi lucrat putin in Silicon Valley, sa vezi cum este acolo, pentru a putea deschide un start-up de succes”.

In ciuda oportunitatilor mari pe care le au cei doi, ei aleg sa ramana in Romania. “Aici este inima Europei! Aici se traieste!”, spune Andrei Gigorean, care a vizitat pana in prezent 18 tari. “Deci cam stiu ce vorbesc, nimic nu se compara cu «acasa». Si fetele sunt frumoase, desi, recunosc, nu este cel mai profund argument!”, rade Andrei.

Mai mult, tanarul vrea sa isi deschida un business propriu, o “Academie de Informatica” in care sa invete pe tineri tot ce trebuie sa stie despre algoritmi, programare, discipline informatice, sa ii educe pe elevi intr-o industrie in mod clar de viitor. “Din pacate exista o lege care nu imi permite sa imi fac firma cu numele “Academie” in titlu. Tot din pacate, in Romania este inca o mare birocratie, dar razbat si prin asta si anul acesta sper sa deschid Academia de Informatica”, spune, increzator, Andrei.

De partea cealalta, Marius Dumitran vrea sa termine, in tara, doctoratul, si intre timp sa ajute tineri studenti sa invete informatica. “Pe langa mult studiu, este necesar sa iti si dai seama daca esti, intr-adevar, facut pentru asa ceva. Oricat de mult ar studia Gigi Becali, nu cred ca ar reusi sa castige vreo olimpiada internationala”, glumeste Marius.

Initiativele si experientele celor doi sunt de invidiat dar nici de departe imposibil de atins, intr-o lume a tehnologizarii si a globalizarii. wall-street.ro va prezenta in curand viziunea, sfaturile si eforturile a doi studenti ce au reusit o performanta remarcabila – sa intre in finala celei mai mari competitii de informatica la nivel mondial, ACMICPC.

Adrian Budau si Mihai Calancea s-au calificat, dintre 10.000 de echipe, in finala mondiala ce reuneste doar circa 150 de echipe. Cum au reusit ei acest lucru, citeste in curand pe wall-street.ro.

Cum ti se par performantele tinerilor? Ce sfaturi le-ai putea oferi? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri