Te numesti Porsche, Samsung, Ford sau Farmec, esti un un brand cunoscut, puternic. Vezi afise prin orase, uneori in tari de pe alte continente, reclame TV, online, print. Reclame peste reclame. Formele acestea de advertising nu sunt insa suficiente, companii locale si multinationale cautand sa isi faca loc (si) in inimile consumatorilor. Sa introducem deci in scena pe asa-zisii “ambasadori de brand”, bloggeri cu influenta, de care brandurile se pot “folosi” pentru a crea sentimente pozitive.

Ce poate castiga o marca mare de pe urma asocierii cu un blogger? De ce nu ar investi suma de bani pe care le-o ofera in, sa zicem, reclame traditionale, bannere sau Google AdWords? In SUA este o practica des intalnita insa, pana la urma, acolo vorbim de o piata extrem de dezvoltata a blogging-ului, unde sunt nenumarati autori ce sunt asociati cu jurnalismul profesionist, analisti, oameni cu deosebita influenta pe plan mondial.

In Romania, “blogging profesionist” este facut, sa fim realisti, doar de o mica pondere din totalul celor circa 66.000 de bloguri. Volatilitatea comentariilor, mediul schimbator al blogurilor si traficul destul de redus au tinut mult timp multinationalele la distanta de acest mediu.

In 2008, Cristian Manafu, care scria pe vremea aceea pe pagina Manafu.Blogspot.com, spunea:

"Blogurile nu livreaza inca traficul dorit de multinationale, iar calitatea dialogurilor si comentariilor e greu de masurat. Exista totusi cazuri in care blogurile ar putea sa fie incluse in campanii de advertising, dar in acest moment pe langa micile shop-uri online, nu vad alti advertiseri care ar intra". El spunea ca nu vede deocamdata ca fiind iminente campanii de mari dimensiuni pe bloguri.

Orange Romania, lider de piata, transmitea in aprilie 2008, similar, ca nu are planuri, deocamdata, de a utiliza blogosfera pentru advertising.

La doar un an distanta, in 2009, lucrurile incepeau sa se schimbe. Corporatiile, intai timid, apoi din ce in ce mai indraznet, incepeau sa testeze terenul blogosferei. Mai aproape de zilele noastre, paginile jurnalelor online au reusit sa propulseze persoane care, in timp, au devenit (cvasi)-publice.

Nu mai conteaza doar informatia bruta, cat si omul din spatele ei. Unii bloggeri au devenit ei insisi branduri.

Companiile locale si multinationale au sesizat oportunitatea asocierii si, incet dar sigur, au aparut primii “brand ambassadori” in online.

Bine, bine, si ce castiga brandurile?


Raspunsul simplu – o comunitate fidela asociata blogului/bloggerului respectiv. Un om care a dovedit, in timp, ca poate scrie corect, curat, pe placul respectivei comunitati.

“Proiectul «Pe scaunul din stanga» - pe care l-am dezvoltat anul acesta pentru Porsche Inter Auto - il implica si pe Cristi Manafu, dar si pe Cristina Bazavan. Am optat pentru o colaborare de lunga durata cu doi bloggeri generalisti si reprezentativi, pentru ca Porsche Inter Auto, prin natura business-ului sau (retail auto) reprezinta nu un singur brand, ci multe branduri, de la Skoda si Volkswagen la Porsche si Lamborghini”, explica parte din ratiune reprezentanti ai brandului Porsche in Romania.



Fiecare dintre aceste branduri se adreseaza unui segment diferit de public, asa incat compania a cautat oameni care sa aiba cititori din medii diverse si oameni care, prin activitatea lor, sa nu se rezume la a scrie despre masini, ci sa le si implice in experiente offline cat mai diverse.

“Nu am cautat piloti specializati, care sa testeze si sa vorbeasca despre performantele tehnice ale masinilor, ci am cautat oameni ca noi, ca majoritatea cumparatorilor de masini din Romania, care sa redea in posturile lor impresiile personale, rationale si emotionale, pe care masinile le trezesc zi de zi, in urma experientei directe. De ce sa nu recunoastem, cei mai multi dintre noi suntem conducatori auto, nu piloti”.

Cristi si Cristina au acces la oamenii companiei, la evenimentele interne si externe ale acesteia si pot crea, la randul lor, evenimente care sa implice brandul.

Rezultatele pe care le asteptam sunt calitative, nu cantitative si le vom calcula, evident, la finalul proiectului”, spun reprezentantii brandului, evitand sa ofere informatii concrete, valorice, despre rezultatele “experimentului”.

De ce nu publicitate traditionala?


“Nu cautam click-uri si like-uri, ci ne dorim content original si valoros, rezultat din experiente autentice si inedite. Nu am pornit la drum in acest proiect avand o tinta de vanzari sau una de notorietate - pentru asemenea obiective exista alte instrumente de marketing si de comunicare pe care le-am fi ales - ci una care vizeaza construirea de brand equity, stabilirea unei relatii emotionale intre cel mai mare retailer auto din tara cu toate brandurile sale si publicul blogosferei”.

Cat de ingraditi sunt bloggerii?


Deloc, sustin ei.

“Am libertate totala asupra subiectelor. Chiar sunt incurajat sa gasesc idei si abordari noi. Relatia mea cu compania si agentia de PR este foarte deschisa. Daca am nevoie de informatii, le primesc foarte repede sau am acces la cei care mi le pot furniza. In rest, sunt propriul meu cenzor”, spune Cristian Manafu, care chiar a scris recent pe blog un post in care explica de ce a ales sa fie ambasadorul unei companii.

Acum e momentul cel mai bun pentru a folosi un brand ambassador. Cand toate companiile vor avea ambasadori, conceptul se va stinge sau se va reinventa, mai spune Manafu. “Acum un brand are sansa sa ofere continut si mai ales sa obtina un continut care rezoneaza cu unele publicuri interesate. Continutul completeaza foarte bine publicitatea traditionala si are efecte cu bataie lunga”.

Brandul Farmec a ales nu unul, nu doi blogeri, ci zece!


Ca si Porsche si alte branduri implicate in contracte cu bloggeri, si Farmec foloseste un mix complex de media pentru promovare. Media traditionala dar si instrumente diverse online – social media (Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest), AdWords si blogging.

“Credem ca este important ca un brand sa fie acolo unde sunt si consumatorii sai, de aceea incercam sa acoperim toate canalele unde sunt prezenti cei care ne folosesc produsele. In acest context, cum consumatoarele noastre sunt din ce in ce mai prezente in mediul online, rolul acestui tip de comunicare in promovarea brandului Farmec creste in egala masura, iar noi trebuie sa fim acolo acolo unde este targetul nostru”, explica reprezentanti ai brandului.

Scopul general – acela de a ajunge la oamenii care folosesc produsele lor. Nu conteaza neaparat cum, atata timp cat ele/ei sunt informate/informati, li se raspunde la intrebari si se creaza interactiune. Feedback-ul primit pe bloguri este extrem de valoros.

Un factor extrem de important in alegerea blogurilor/blogului – sa fie potrivit cu mesajul brandului. In cazul Farmec, au fost alese 10 bloggerite din Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Bucuresti.

“Sunt femei care folosesc de cand se stiu produse Farmec, dar, mai mult decat atat, sunt femei apreciate si respectate in comunitatile lor, sunt profesioniste in activitatile pe care le desfasoara si au cariere frumoase. Ele sunt o voce puternica in mediul online si suntem fericiti ca au acceptat sa fie ambasadoarele noastre”, incheie reprezentantii companiei de cosmetice.

Pericole? Sunt si ele!


Bloggerii nu trebuie constransi de brand sa scrie intr-un anumit stil, anumite tipuri de articole (elogiatorii sau nu).

“Articolele care au legatura cu brandul Ford le scriu cum cred de cuviinta. Unele sunt mai tehnice, altele sunt mai personale, dar toate se incadreaza in limitele unui blog generalist. Ma intereseaza liniile de comunicare pe care Ford si le asuma atunci cand lanseaza un nou model, pun intrebari si ma documentez pe net, dar la final, de vreme ce nu exista un proces de aprobare in prealabil, articolul poarta semnatura mea”, spune Adrian Ciubotaru, care, desi nu este intr-o relatie de “ambasador de brand” cu Ford, colaboreaza des cu brandul auto.

Cetin Ametcea, autorul blogului Arhiblog.ro si brand ambassador al brandului Terapia, subliniaza ca, din pacate, in ultima perioada unii autori “exagereaza cu iubirea de brand”.

“Nu trebuie «sa se sara calul» cu iubirea asta, pe care o afisezi pe blog tam-nesam. Nu e ok sa scrii cat iubesti tu brandul ala, cat iti place, si nici brandurile nu ar trebui sa imbratiseze prea vizibil anumiti bloggeri. Daca faci asa, in timp risti sa pierzi comunitatea si credibilitatea. Si cand CHIAR iti va placea ceva la un produs sau serviciu, nu te va mai crede nimeni!”, puncteaza Cetin.

El completeaza spunand ca blogul sau a devenit o platforma de intalnire a reprezentantilor brandului Terapia si clienti.

Au existat si cazuri nefericite de asocieri intre branduri mari si bloggeri, cum a fost anul trecut conflictul intre bloggerul Haotik si Samsung ce a incins la acea data comunitati din online si a starnit reactii pe mai multe canale.

Astfel de incidente sunt insa destul de rare si, poate, inevitabile intr-un mediu inca reglementat insuficient in Romania. Tine de luciditatea angajatilor social media din corporatii sa aleaga bloggerii corect si de acestia din urma sa realizeze ca prin ceea ce scriu, ca formatori de opinie, pot influenta nu doar pe ei insisi ci un intreg segment de piata.

Surse foto: Sabre.com, BrandingBusiness.com

Tu cum privesti asocierea blogurilor/bloggerilor cu branduri? Cum ar trebui realizata astfel de asociere, astfel incat sa nu deranjeze in niciun fel si sa fie constructiva pentru toate partile implicate? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri