Facebook a inceput sa testeze si in Marea Britanie sistemul prin care utilizatorii pot sa trimita, contra cost, mesaje unor persoane celebre, precum scriitorul Salman Rushdie, informeaza guardian.co.uk, citat de Mediafax.
Reteaua de socializare Facebook a inceput in luna decembrie, in SUA, testele pentru un sistem prin care utilizatorii pot trimite contra cost mesaje persoanelor din afara cercului lor de contacte din retea. Aceasta strategie face parte din eforturile companiei de a identifica noi modalitati de a-si creste veniturile.

Potrivit guardian.co.uk, Facebook a inceput sa testeze acest sistem si in Marea Britanie, utilizatorii care vor sa trimita mesaje unor persoane celebre - care nu se afla in cercurile lor de prieteni - fiind taxati cu sume cuprinse intre 71 de penny si 11 lire sterline.

Astfel, pentru a putea sa ii trimita un mesaj iubitei printului Harry, Cressida Bonas, utilizatorii trebuie sa plateasca 71 de penny. Aceeasi taxa le este impusa si celor care vor sa ii trimita un mesaj lui Robert Peston, jurnalist la radiodifuzorul public britanic BBC.

Reprezentantii Facebook au confirmat experimentul, insa au precizat ca nu a fost luata o decizie privind implementarea acestui sistem de plata la nivelul intregii retele de socializare.

Sistemul este testat pe un numar foarte mic de utilizatori, a declarat un purtator de cuvant al Facebook. El a precizat ca nu a fost stabilita o data de la care sistemul de taxare va fi implementat la nivelul retelei Facebook, aceste aspecte depinzand de modul in care va fi primita aceasta initiativa de utilizatori.

Dupa ce, in decembrie, a inceput sa testeze acest sistem de taxare in SUA, Facebook va extinde aceasta strategie in alte 36 de tari, inclusiv in Marea Britanie.

Costul pe care un utilizator trebuie sa il plateasca in cazul trimiterii unui mesaj variaza in functie de o serie de factori, intre care numarul de "followeri" ai unei celebritati si algoritmul secret al "faimei" unei persoane.
Majoritatea utilizatorilor din Marea Britanie pot sa trimita fara niciun fel de cost mesaje unor persoane straine. Totusi, Facebook impune o taxa de 10,08 lire sterline in cazul celor interesati sa trimita mesaje unor personalitati ca scriitorul Salman Rushdie si sportivul Tom Daley, medaliat cu bronz la sarituri in apa, la Jocurile Olimpice de la Londra.

Introducerea taxelor a stranit controverse


Introducerea unor taxe a starnit controverse, intrucat logoul Facebook - postat chiar pe pagina de start a retelei de socializare - este: "It's free and always will be" (Este gratuit si intotdeauna va fi asa, n.r.).

Pe de alta parte, in luna ianuarie, Facebook a starnit indignarea utilizatorilor dupa ce a fost stabilita o taxa de 100 de dolari pentru contactarea celor mai importante personalitati din lume, intre care se regasea si numele fondatorului retelei de socializare, Mark Zuckerberg. Anterior, Zuckerberg declarase ca isi doreste ca serviciul de mesagerie al Facebook sa devina o alternativa la actualele servicii de e-mail.

Potrivit thesundaytimes.co.uk, Facebook a renuntat la aceasta taxa de 100 de dolari. Pe de alta parte, in SUA, utilizatorii continua sa fie taxati cu sume de 1 dolar, 5 dolari sau 15 dolari pentru a transmite mesaje unor celebritati.

In decembrie, cand a inceput sa testeze acest sistem, intr-un comunicat al Facebook se spunea: "Impunerea unui cost financiar celui care trimite mesajul ar putea fi cea mai eficienta cale de a descuraja mesaje nedorite si de a facilita mesajele relevante si utile". Tot atunci, Facebook a precizat ca doar utilizatorii-persoane vor putea trimite mesaje folosind acest sercviciu, astfel incat companiile importante sa nu poata transmite cantitati mari mesaje catre grupuri de utilizatori.

Masura a venit la cateva luni dupa ce Facebook a inceput sa testeze un serviciu separat care cerea utilizatorilor sa plateasca 7 dolari pentru a creste vizibilitatea propriilor postari printre contactele de pe site.
Facebook, care a depasit 1 miliard de utilizatori activi lunar, are si o serie de initiative privind reclama si comertul online.

Totodata, saptamana trecuta, fondatorul si CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a prezentat Facebook Home, un nou soft care permite integrarea platformei retelei de socializare in smartphone-uri dotate cu sistemul de operare Android, al Google.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri