Internetul ar trebui sa ramana complet liber si nereglementat, fara sa existe “un CNA” al online-ului, a declarat presedintele Traian Basescu, din scaunul “unui simplu utilizator” de Internet si de retele sociale. Citeste mai jos cele mai interesante declaratii ale presedintelui Romaniei privind Internetul si importanta retelelor sociale in politica, si nu numai.
Declaratiile presedintelui au fost date in fata unei sali cu cateva zeci de fani ai paginii sale de pe Facebook, joi dupa-amiaza. El a raspuns intrebarilor din public, timp de o ora. Interviul a fost transmis in direct pe LTV.ro.

Traian Basescu spune ca este complet imun la injuraturi, inclusiv pe Internet. “Doamne, cate am aflat cand am intrebat, pe pagina mea personala, unde am lansat in 2009 intrebarea, «de ce esti suparat pe presedintele Basescu?»”, exclama el. “In anul 2000 eram deja insa «super tabacit»”, continua el.

Pagina de Facebook a presedintelui, “Alaturi de presedintele tau”, are in prezent peste 200.000 de like-uri. Cat de implicat este insa Presedintele in ce se intampla pe acea pagina?

“In general, tot ce e pe pagina mea este continut original. Sunt insa si patru tineri, inclusiv Ioana Basescu (una dintre fiicele sale – n.r.), care scriu pe acea pagina. Recunosc, nu am timp zilnic sa lansez mesaje, nici nu cred ca este cazul, dar ma toaca Ioana la cap sa-i trimit poze din intalniri”, spune Traian Basescu, razand.

Cele mai de succes postari sunt cele in care presedintele apare cu sotia – “sunt sute de mii de accesari”, spune Presedintele.

Comentariile negative pe Facebook sunt, de fapt, pozitive


Presedintele tarii considera ca feedback-ul de pe Facebook sau alte retele sociale sunt benefice, indiferent daca sunt comentarii pozitive sau negative. “Nu-mi plac cele vulgare, dar pe cele negative le iau ca atare. Nu trebuie sa te feresti de ele, pentru ca a te feri de astfel de mesaje inseamna ca nu ai imaginea clara”.

Ce i se pare cel mai interesant la Facebook este faptul ca lucrurile sunt masurabile – chiar Facebook face propria evaluare continua, si iti dai seama ce este de interes pentru prietenii tai sau nu.

Actiuni concrete in urma feedback-ului primit pe Facebook


Intrebat daca, urmare a feedback-ului primit online, presedintele a luat actiuni concrete, Traian Basescu nu a ezitat sa raspunda afirmativ.

“In ultima vreme, de exemplu, mi se atrage atentia ca am abandonat mesajul national in discursul meu politic, ceea ce a fost o greseala. Eu l-am considerat implicit, nu am considerat ca un presedinte trebuie sa convinga poporul ca este atasat valorilor nationale. Reactia mea a fost sa revin la o tusa de mesaj national – este doar un exemplu, dar sunt si altele”.

Reglementarea zonei online – un CNA al Internetului. Este Basescu adeptul libertatii absolute?


“Sunt adeptul unei prese absolut libere, de aceea nu am fost in favoarea reglementarii presei. Se va autoreglementa, cand va intelege care ii este rolul real si calitatea. In prezent, ce ofera mass-media este ceea ce consuma publicul romanesc”. Mass-media este dependenta de patron, este mai pervertita decat Internetul – zona in care a putut sa se exprime deschis, fara a fi cenzurat. Basescu spune chiar ca televiziunile “manipuleaza in masa. Retelele sociale, de cealalta parte, sunt in mana mea – eu singur aleg ce mesaje pun acolo!”, subliniaza Basescu diferentele dintre televizuni si retele sociale.

“Exceptand OTV, am fost blocat in toate celelalte trusturi, deci in 2009 singura posibilitate de comunicare a fost in mediul virtual”, continua el.

Internetul trebuie deci sa ramana liber. “In mediul virtual, informatia nu trece printr-o cititoare de prompter, sau un analist. A reglementa mediul virtual, fie el si impotriva abordarilor nepoliticoase, vulgare, este o treaba, eventual, a moderatorului site-ului daca exista un astfel de moderator, daca nu, mesajul trebuie sa mearga asa cum este. Deci sunt impotriva oricarei reglementari a mediului virtual, chiar daca a fost baza de concentrare in “primavara araba”, sau acum, in Turcia”, a subliniat Basescu.

Securitatea cibernetica este insa un factor care nu trebuie neglijat. Important este ca statele sa vada lucrurile relaxat si sa lase libertatea utilizatorilor de Internet si sa intervina doar cand este cu adevarat nevoie.

Poate DAUNA Facebook unui om politic?


Facebook este, pentru un om politic, un mijloc neconventional de comunicare. “Nu-mi poate reprosa nimeni ca eu sunt conventional, in mediul virtual ma simt bine. In mod real, sunt mai tanar decat imi arata varsta din buletin, imi place Facebook-ul si imi plac tipurile de reactii, cele spontane. Trebuie insa sa recunosc ca am avut la un moment dat gandul ca sunt cam in varsta pentru mediul asta, dar am realizat ca am dreptul sa am acces aici, daca aici ma simt bine”, spune Traian Basescu, neraspunzand, direct, intrebarii.

Pe langa brand politic, poate fi folosit Internetul ca metoda de promovare si pentru promovarea si altor lucruri? Imaginea tarii, atragerea de turisti?

Categoric, Internetul ar trebui folosit mai mult in promovarea tarii, fiind un mediu mai ieftin, de exemplu, decat un spot publicitar in alta tara, considera Basescu.

“Am convingerea ca am putea face o politica de promovare a Romaniei pe Internet care sa contrabalanseze ce se intampla in occident, pe TV”, spune Basescu, nedand insa exemple concrete in acest sens. “Daca ma promovez eu, de ce sa nu se promoveze si Romania?”.

Cu toate acestea, Romania nu are inca o politica coerenta de promovare pe Internet pe plan mondial.

Adevarul care se vede pe pagina presedintelui


Mesajele de pe pagina de Facebook a presedintelui scot in evidenta in principal intalnirile sale, reusitele lui, deciziile luate de el fiind aplaudate de catre persoanele care posteaza.

Unele dintre mesaje sunt anti-USL sau, in general, impotriva partidelor pe care Presedintele Romaniei nu le agreaza. Sunt “like-uite” comentariile laudative sau cele care critica vehement cei care se pozitioneaza impotriva presedintelui tarii. De exemplu comentariul “Presedintele Basescu este devotat idealurilor pentru tara si poporul sau, in schimb partidele de guvernamant din coalitia monstruoasa ne vor duce, cat de curand, intr-un colaps total”, a fost aplaudat de 37 de oameni.

Comentariile laudative curg continuu la toate postarile de pe pagina “Alaturi de presedintele nostru” in timp ce sunt vizibile mult mai putin comentariile negative la adresa presedintelui. Abunda de incurajari care, deseori, nu au nicio legatura cu mesajele in sine al postarilor – “Cel mai bun Presedinte!”, “DA! Sunt alaturi de presedintele meu!”, “Tot respectul d ule presedinte” sau “Traian Basescu, cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania din 1990 incoace. Din pacate, multi sunt spalati pe creier si nu realizeaza acest lucru”.

O ancheta mai veche a DailyBusiness.ro a scos in evidenta faptul ca unii politicieni au intregi echipe “de aplaudaci”, al caror scop este, practic, sa laude absolut orice se scrie despre respectivul politician, indiferent de site-urile pe care se scrie despre ei. Deseori acestia au mai multe conturi cu nume diferite, comentand de pe acelasi IP. Este, poate, surprinzatoare lipsa comentariilor critice la adresa deciziilor presedintelui tarii.

Ce parere ai de viziunea presedintelui Romaniei asupra Internetului si a retelelor sociale? Consideri ca se implica activ in acest mediu si ca vom vedea actiuni coerente de promovare a Romaniei pe Internet? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri